Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Sublimacija sve češći odabir i kod krutih podloga

Sublimacija je kao tehnologija već dugo prisutna na tržištu. Svoju primjenu najvećim dijelom dosad je imala u segmentu tekstila. No, unazad posljednjih 10-ak godina svoju primjenu sve više pronalazi i kod krutih materijala. Iako se radi o drugačijim aplikacijama i dalje su kod tih proizvoda prisutni svi benefiti sublimacije.
Gosp. Berno Klunder, area manager za EMEA regiju u tvrtki Universal Woods, na ovogodišnjem sajmu Print21 & PromoDays u Ljubljani bio je naš sugovornik na temu sublimacije kao tehnologije, s naglaskom na njenoj primjeni na krutim materijalima.

Kako nam je rekao u intervju, to je tehnička priča. Stvar je u korištenju premaza koji se na neki način otvara za boju kako bi je apsorbirao. Nakon hlađenja ponovno se zatvara. Rezultat je površina koja je čvrsta, otporna na vodu, UV otporna te otporna na grebanje. „Primjerice kada je koristite na ploči može trajati vječno. Zato  popularnost tehnologije sublimacije kod krutih materijala i konstantno raste“, rekao nam je gosp. Klunder.
Proizvođači sublimacijskih boja i tehnologija također se prilagođavaju tom trendu. U tu svrhu razvijaju se posebni papiri, specifične termo preše kako bi se dobilo kompletno rješenje s kojim ste u mogućnosti sami proizvoditi.

Nova tržišta i sublimacija

Upravo zahvaljujući trendu primjene sublimacije na krutim podlogama, pojavio se i potencijal u dva nova tržišta. Jedno je vezano uz nadgrobne pločice koje su sjećanje na pokojne. Ključna na ovom tržištu upravo je trajnost proizvoda.
Drugo tržište je outdoor signage. Primjerice, za svoju kuću ljudi žele oznaku na vratima ili kućni broj.
Zahvaljujući premazima, a one tvrtke Universal Woods teško je kopirati, kaže nam gosp. Klunder, primjena kod proizvoda za vanjsku upotrebu konstantno raste.

Cijeli intervju pogledajte na Print Magazin YouTube kanalu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content