Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Suveniri – povratak proizvodnje sa Dalekog Istoka

Posvetit ćemo se malim digitalnim aplikacijama. Dio industrije suvenira svakako spada u taj segment aplikacija. Suvenir je jednostavno podsjetnik na posjećeno odredište, događaj ili osobu. Francuska riječ souvenir znači sjećanje i asocira na pravi smisao suvenira. Prvi suveniri su bile relikvije ili male daščice sa motivima s hodočasničkih putovanja.

Današnja industrija suvenira donosi posjećenim lokalnim zajednicama značajan dio prihoda. Kina je suveren gospodar masovne proizvodnje uglavnom jeftinih suvenira. Jedan dio grafičke zajednice dio prihoda ostvaruje od proizvodnje ili dorade suvenira. Većini to nije glavni izvor prihoda već taj dio proizvodnje odrade za naručitelje koji se bave prodajom suvenira. Jedan od većih regionalnih proizvođača suvenira je svakako Auguštanec Group iz Lepoglave. Sa prihodima od gotovo 10 mil. kuna i više od pedeset zaposlenih drže značajan udio u proizvodnji suvenira u regiji. Iako ima više prodavača suvenira, Auguštanec Group je ozbiljan proizvođač dok su drugi veći dobavljači suvenira uglavnom orijentirani na uvoz iz dalekoistočnih zemalja.

Digitalne tehnologije otvaraju nove prilike

Razvoj digitalnih tiskarskih tehnologija je otvorio nove prilike proizvođačima suvenira. Male naklade su razvojem digitalnog tiska postale isplative za proizvodnju. Znatan broj tiskara koristi laserske rezače, CNC strojeve, sublimaciju, t-shirt pisače, rezače folija, termo preše ili UV flatbed pisače u proizvodnji suvenira. Iako se najveći dio suvenira proizvodi na istoku, digitalne tehnologije tiska i dorade te zahtjevi turista za lokalnim proizvodima stvaraju nova radna mjesta. Nedavno održan frankfurtski sajam Creativeworld donosi zanimljive podatke o trendovima DIY (Do It Yourself – učini sam) proizvodnje. Više od polovice američkih domaćinstava je uključeno u neki segment DIY proizvodnje, od proizvodnje ekološke hrane, suvenira ili drugih proizvoda u malim nakladama. Europa je daleko od tih postotaka ali je rast DIY proizvodnje u Europi vrlo značajan. Razvoj jeftinih i jednostavnih tehnologija tiska otvara vrata razvoja novim proizvođačima koji svojom kreativnošću i poznavanjem lokalnih običaja grade tržište novih suvenira ili personaliziranih proizvoda.

TERMO PREŠA – OSNOVNI STROJ U PROIZVODNJI SUVENIRA

Proizvodnja manjih digitalnih aplikacija od tiska na tekstil – kape, majice, maramice, torbe, vrećice… preko tiska na keramiku, drvo ili metal zahtijeva korištenje termo preše. Funkcija termo preše je “fiksiranje” otisnute boje korištenjem temperature i pritiska. Ovisno o predmetima na koje se aplicira otisak, proizvođači su razvili nekoliko tipova termo preša. Najčešće su termo preše sa ravnom plohom i koriste se za tisak na tekstil, drvo, karton i druge predmete plošnatog oblika. Posljednjih godina su razvijene vakuumske termo preše koje koristimo za apliciranje otiska na šalice, maske za mobitele i druge predmete zakrivljene površine. Česte su i preše prilagođene apliciranju na kape, šalice ili tanjure.

Vrste termo preša sa ravnom plohom

Dvije su glavne vrste termo preša ovisno o načinu na koji korisnik koristi radne ploče za otiskivanje predmeta.
• Swing-away termo preše – gornja ploča na ovoj vrsti termo preše stoji ravno prema gore i okreće se na desno. Gornje se ploče na većini Swing-away termo preša rotiraju za 100 stupnjeva. Mogu imati jednu ručku ili odvojene ručke za podizanje i okretanje ploča. Rotacija grijača omogućava sigurno umetanje predmeta smanjujući mogućnost opeklina na minimum.
• Clam termo preše – ova vrsta termo preša ima gornju ploču koja se otvara ravno prema gore. Kod nekih se preša donji dio ploče izvlači kako bi se lakše stavio materijal na koji se vrši otisak. Za rad sa ovom vrstom preše je potrebno manje prostora u odnosu na Swing-away preše.

Veličina

Važno je razmotriti veličinu prije konačnog odabira termo preše. Što je veća preša, moguće je napraviti i veći otisak na predmetima. Također je moguće napraviti otisak na više manjih predmeta istovremeno. Oni kojima je bitna pokretljivost stroja, preferiraju manje i lakše termo preše. Prijenosne preše odgovaraju korisnicima koji često ispisuju na raznim događanjima. Standardne veličine preša su od 23x30cm, 38x38cm ili 40x50cm. Na tržištu se mogu naći i druge dimenzije, od malenih preša pa do preša sa radnim plohama većim od 100cm koje se koriste u industriji proizvodnje sportske odjeće, tepiha i drugih specifičnih proizvoda.

Osim ravnih radnih ploha, proizvodnja keramike zahtijeva specijalne radne površine prilagođene obliku keramičkih šalica ili tanjura. Kape također zahtijevaju specifičan oblik radne površine. Neki proizvođači nude termo preše sa izmjenjivim radnim plohama tako da kupnjom preše dobijete i do 8 različitih radnih ploha za tekstil ili keramiku. Neki korisnici pozitivno gledaju na preše sa izmjenjivim radnim plohama dok profesionalci radije investiraju u više preša prilagođenih specifičnom proizvodu.

Automatsko otvaranje radne površine

Za bržu proizvodnju, neke termo preše imaju ugrađeno elektromagnetsko otvaranje preše regulirano timerom. Prilikom prešanja, operater ne mora voditi brigu o vremenu prešanja jer elektromagnet sam odvaja grijači dio preše sa predmeta na koji se aplicira otisak. Ova funkcija omogućuje operateru nesmetano pripremanje drugog predmeta i znatno ubrzava sam proces tiska što pridonosi većoj učinkovitosti proizvodnje.

Povišena donja ploča

Još jedna korisna karakteristika termo preša je povišena donja radna ploča. Kod ove ploče je omogućeno korisnicima da predmet povuku preko ploče, a ne samo da ga stave na vrh. Korisnik zatim može napraviti otisak na prednju stranu košulje, rotirati košulju i napraviti otisak na stražnjoj strani. To je puno lakše nego potpuno uklanjati košulju i ponovno ju pozicionirati. Identična funkcija se koristi i kod polo majica koje imaju dugmad sa prednje strane.

Termo preša je neophodan dodatan stroj većine tiskara. Zbog svoje ekonomičnosti, jednostavne upotrebe, brzog fiksiranja aplikacija, mogućnosti proizvodnje visokokvalitetnih aplikacija na različitim termostabilnim materijalima, otvara korisnicima proizvodnju širokog asortimana proizvoda. U proizvodnji suvenira je vrlo čest dodatan stroj.

 

LASERI, CNC REZAČI I GLODALICE, REZAČI FOLIJE

Druge tehnologije koje nemaju funkciju ispisa, a koriste se u proizvodnji znatnog broja suvenira su laserski rezači, CNC rezači ili graverke. Tiskare ih koriste za rezanje materijala koji se koriste u industriji reklama, viscom segmentu, proizvodnji pečata…

Laseri

Laserski rezači i graverke su idealni doradni strojevi u proizvodnji suvenira. Njihova funkcija rezanja pločastih materijala ili graviranja drva omogućuju proizvodnju različitih kreativnih proizvoda. Pristupačna cijena i relativno niska potrošnja energije čine proizvodnju jeftinom.

Veličina radne plohe

Značajan čimbenik cijene samog uređaja je veličina redne plohe. Ovisno o proizvođaču, lasere možemo naći u dimenzijama radne površine A4 formata pa do radnih širina od 120cm i većih. Manje dimenzije laserskih rezača i glodalica se koriste u izradi pečata ili u proizvodnji predmeta manjih dimenzija poput privjesaka, evidencijskih pločica, graviranja čaša, izradi razglednica, malih kartonskih kutija… Neki modeli lasera imaju mogućnost otvaranja prednjeg i stražnjeg dijela radne površine čime se omogućuje obrada materijala većih duljina. Bolji laseri imaju software koji im omogućuje obradu duljih predmeta.

Važnost i vrsta lampe

Osnovni element lasera je lampa. Proizvođači nude tržištu lasere sa CO2 ili Fiber lampama kao izvorom laserske zrake. Zanimljivo je da neki modeli imaju opciju korištenja dvije lampe i to CO2 i Fiber u istom uređaju.

CO2 – izvor laserske zrake je baziran na mješavini ugljičnog dioksida koji stvara lasersku zraku uz pomoć električnog poticaja. Ovo je najčešće korišten izvor laserske zrake a koristi se za rezanje i graviranje nemetala kao što su drvo, akrilne ploče, PVC, kamen, tekstil, papir, koža i drugi materijali.

Fiber – izvor laserske zrake je baziran na optičkim vlaknima gdje se laserska zraka proizvodi elektroničkim putem. Prednost ove tehnologije je vrlo dug životni vijek lampe – do 25 000 radnih sati te intenzitet zrake i do 100 puta jači od CO2 lasera. Ova tehnologija se koristi za graviranje ili obilježavanje metala i tvrđih predmeta.

Dodaci laserima

Proizvođači lasera nude dodatne elemente uz lasere koji rad čine jednostavnijim, ugodnijim, preciznijim. Jedan od bitnih dodataka lasera je jedinica za pročišćavanje zraka. Prilikom rada sa laserom, rezanja ili graviranja materijala na visokim temperaturama stvara se dim na površini materijala. Usisavanje dima iz radne površine je neophodno za kvalitetno rezanje ili graviranje. Preporuča se odvodnja dima i mirisa izvan radne prostorije. Ukoliko Vam to predstavlja problem, većina boljih proizvođača ima u ponudi pročistače zraka koje omogućuju ugodno korištenje lasera u prostoriji.

Dodatak za graviranje na okrugle predmete će Vam osigurati bolju iskorištenost lasera. Graviranje na zakrivljene površine otvara mogućnost personalizacije staklenih boca, pehara za sportska natjecanja ili industrijskih elemenata koje je potrebno obilježiti.nOvisno o korištenju lasera, koriste se dvije vrste radnih stolova. Ukoliko imate potrebe za graviranjem na pločasti materijal, koristi se puna podloga na kojoj se predmet koji graviramo može dodatno stabilizirati sa uključenjem vakuuma. Druga vrsta stolova su sačasti i oni se koriste kod proizvoda koje režemo. Često aplikaciju ili posao rezanja trebamo izvesti na već prethodno obrađenom predmetu. Za precizno pozicioniranje graviranja ili eventualnog rezanja predmeta koristimo scaner-e ili male kamere ugrađene unutar radne površine lasera. Pomoću software-a jednostavno možemo odrediti početnu točku graviranja ili rezanja na predmetu.

 

CNC rezači ili glodalice

U jednom dijelu svojim mogućnostima se preklapaju sa laserskim rezačima, ali ipak imaju svoje prednosti i nedostatke u odnosu na lasere. CNC strojevi su bazirani na rezanju ili graviranju medija pomoću mehaničkih glodala koja se vrlo velikom okretnom brzinom kreću po površini predmeta i skidaju višak materijala. Veličina im je najčešće veća od lasera i koriste se za obradu različitih materijala od papira, tekstila, kamena, drva, akrilnih materijala, PVC-a i drugih. Preciznost je malo manja u odnosu na lasere zbog same dimenzije glodala koje se koristi. Različiti materijali zahtijevaju i korištenje različitih glodala. Promjena glodala je jednostavna, a kod skupljih strojeva postoji i mogućnost automatske promjene glodala.

Kao i kod lasera, CNC strojevi imaju scaner ili kameru koja im omogućuje vrlo precizno pozicioniranje glave prije početka konturnog rezanja obrađivanih predmeta. Radna ploha većinom ima vakuumski sistem prihvata predmeta koji se obrađuje, a bolji modeli imaju i pokretan “belt” koji omogućuje rezanje materijala iz rola kao što je tekstil ili različiti papiri. U industriji suvenira CNC rezači se najčešće koriste za rezanje drvenih elemenata na koje se može vršiti apliciranje otiska ili se nekoliko elemenata sklapa u finalni proizvod.

Rezači folija

Najčešće ih koristimo za rezanje termo folija koje se koriste u apliciranju otiska na majice, ali ih često srećemo i kao rezače malih naklada kartona za ukrasne kutije, personalizirane razglednice i slično. Jedan segment korištenja rezača folija je rezanje folija koje se koriste kao šablone u kratkotrajnim tattoo aplikacijama.

Na tržištu susrećemo dvije vrste rezača folije. Mali desktop rezači su češći u industriji suvenira. Dimenzije su im najčešće 33 ili 36cm širine i neograničene duljine rezanja. Desktop rezači mogu rezati i karton uz korištenje ljepljive silikonske podloške.

Za rezanje se koriste tri vrste nožića. Razlika je u nagibu oštrice nožića. Najmanji nagib je 30 stupnjeva. Ovaj tip nožića se koristi za rezanje vrlo detaljnih aplikacija. Prilikom rezanja sa tim nožićem, preporuča se smanjiti brzinu i pritisak na što manju vrijednost. Nožići sa kutem od 45 stupnjeva su univerzalni i pogodni za najveći dio aplikacija. Za debele materijale poput flock folija za termotransfer, reflektivnih folija ili mask folija za pjeskarenje koristi se nožić sa vrlo visokim kutem od 60 stupnjeva.

Dobro izrezana aplikacija zahtijeva određeno iskustvo i pravilno podešavanje pritiska rezanja, izbor adekvatnog nožića, podešavanje offset-a nožića. Za konturno izrezavanje i ova tehnologija koristi kamere ili scaner-e. Standardna dimenzija folija koje proizvođači plasiraju na tržište je 50cm širine za termotransfer materijale – flock i flex. Samoljepljive folije najčešće možemo pronaći u dimenzijama od 61cm ili 122cm. Iz tog razloga je važno prije kupnje analizirati tržište i kupiti rezač koji ćemo moći koristiti za izrezivanje folija bez otpada ili potrebe za rezanjem folija prilagođenih širini našeg rezača.

 

SUBLIMACIJA

Sublimaciju moramo spomenuti u drugom kontekstu u odnosu na lasere, CNC strojeve ili termo preše. Sublimacija je proces prijenosa boje sa sublimacijskog papira na predmet koji želimo oslikati. U procesu sublimacije se koriste inkjet pisači, sublimacijska boja, termo preša a predmet na koji se aplicira otisak treba biti prethodno premazan poliesterskim premazom koji prihvaća boju i zadržava je na površini predmeta. Temperatura prijenosa, odnosno sublimacije boje se kreće oko 190 stupnjeva. Za prijenos boje je osim temperature potreban i pritisak.

Industrija proizvodnje suvenira sublimacijskom tehnikom je danas vrlo razvijena. Kina je u tom pogledu otišla najdalje. Industrija predmeta pripremljenih za tisak sublimacijom je ogromna i svakim danom nudi korisnicima nove predmete od vrlo popularnih keramičkih šalica, maskica za mobitele, etuia za tablete, čaša, majica sa poliesterskim slojem, torba, rokovnika, kamenja, akrilnih ili drvenih ploča…

Sublimacijski ink-jet pisači

Osnova za kvalitetan sublimacijski otisak je inkjet pisač sa sublimacijskom bojom. Nekoliko proizvođača pisača je prilagodilo proizvodnju sublimaciji i osim pisača proizvode i boju. Najpoznatiji je Epson, Mimaki, Roland, D-Gen… Ovdje govorimo o LFP pisačima širina od 60-tak centimetara i više. Namjena ovih pisača je ozbiljnija proizvodnja, veće produkcijske količine. Tržište suvenira je danas okrenuto malim aplikacijama i često se LFP pisači svojim dimenzijama ne uklapaju u radni prostor suvenirnica ili fotografskih radnji gdje se proizvode personalizirani suveniri. Mali stolni sublimacijski pisači nisu u fokusu proizvođača. Ricoh proizvodi modele dimenzije otiska A4 i te pisače često susrećemo kod proizvođača sublimacijskih proizvoda.

Korisnici sami prerađuju uredske pigmentne pisače bazirane na micro piezo tehnologiji, dograđuju spremnike boje i koriste ovu vrstu pisača za ispis sublimacijske boje na papir koji služi za prijenos aplikacije na predmet. Takve prerade često stvaraju problem korisniku jer dolazi do komplikacija od zastoja u ispisu zbog korištenja nekvalitetnih boja, lošeg sustava spremnika boje, predugog sistema dovoda boja. Svi ovi elementi djeluju na često začepljivanje ispisne glave i uzrokuju loš otisak.

Sublimacijske termo preše

Stručnjaci za termo preše imaju različite poglede na to da li je potrebna specijalna termo preša za sublimacijski otisak ili je dovoljna klasična koju koristimo za termotransfer folije. Preša je vrlo važan element u dobivanju kvalitetnog otiska. Osnovni razlog je konzistentna temperatura koja je potrebna za jednoličan otisak. Kod nekih termo preša pojedini dijelovi ploče imaju manju temperaturu i u tom dijelu će transfer boje biti slabiji. To možda nećete uočiti na šarenim aplikacijama, ali transfer jednoličnog otiska, visokog zasićenja boje, otkrit će Vam dijelove preše koji nemaju dovoljnu temperaturu za prijenos otiska. Lošiji otisak je moguć i zbog neravnomjernog pritiska. Prilikom tiska većih količina predmeta, preše sa slabijim grijačima će se brže ohladiti i naše aplikacije na predmetima neće biti jednolične. Ohlađena preša će dati blijeđi otisak.

 

TURISTIČKA INDUSTRIJA – VELIKI POTROŠAČ TEKSTILNIH SUVENIRA

Dalekoistočna i latinoamerička hiperprodukcija t-shirt majica je otvorila novi segment proizvodnje suvenira. Ponuda t-shirt majica kao promocija destinacije je neizostavan dio ponude suvenira. Desetak godina unatrag, gotovo jedinstvena tehnologija korištena u tisku majica je bio sitotisak. Karuseli su odrađivali kompletne naklade majica – suvenira.

Posljednjih godina smo svjedoci novih trendova uvođenja t-shirt printera ili drugih digitalnih tehnika tiska na tekstil. U početku se taj proces digitalizacije odvijao unutar fotografskih radnji. Razlog je da su fotografi prvi osjetili smanjenje obujma poslova zbog digitalizacije fotografija i bili su prisiljeni tražiti alternative za preživljavanje na tržištu. Frekventne lokacije fotografskih radnji i osnovno informatičko i fotografsko znanje su im olakšali ulazak u digitalni tisak. Veliki broj fotografa je kretao u digitalni tisak koristeći sublimaciju.

Nemogućnost tiska sublimacijom na pamuk je bila veliki hendikep i korišteni su različiti pristupi rješavanju toga problema. Jedna opcija je bila specijalne majice – mješavine poliestera i pamuka, poliesterski sprejevi te neki hibridni sustavi koji nisu zaživjeli na tržištu.

Dio korisnika digitalnog tiska na majice je koristio preslikače i laserski ispis. Nedostatak ove tehnologije je bila trajnost i neelastičnost otiska. I ova grana tiska je doživjela svoj napredak pa danas nekoliko proizvođača gradi tehnologije bazirane na OKI led pisačima i A+B presliakčima. Kvaliteta otiska je značajno poboljšana, a cijena otiska je smanjena. Najveći rast proizvodnje je napravljen kod direktnog tiska sa t-shirt pisačima. Razlog uspjeha je znatan napredak u tehnologiji proizvodnje boja te ispisnog sistema koji danas može kvalitetno ispisati bijelu boju i CMYK uz relativno jednostavan proces održavanja.

 

TERMOTRANSFER TEHNOLOGIJE TISKA NA TKANINE

U ovu grupu proizvoda možemo svrstati više tehnologija. I sublimacija je tehnologija prijenosa otiska termotransferom sa „preslikača“ na tkaninu iako neki pisači ispisuju otisak direktno na tkaninu. Iz toga razloga je sublimacija izdvojena iz ove grupe tehnologija. Prvi preslikači su izrađivani u tehnologiji sitotiska i danas se najveći broj preslikača izrađuje u toj tehnologiji. Stogodišnji razvoj sitotiskarskih boja je omogućio izradu nevjerojatnih preslikača od klasičnih jednobojnih do reflektivnih, fluoroscentnih, nevidljivih bez korištenja UV lampi, trodimenzionalnih, zlatnih ili srebrnih… Prednost preslikača u odnosu na direktni tisak na majicu je mnogostruka. Korištenjem preslikača se smanjuje skladište gotovih otisnutih majica. Suvenirnice ili prodavači ove vrste proizvoda imaju zalihe od nekoliko stotina motiva različitih preslikača i svega nekoliko majica od boje i veličine. Otisak preslikača na majicu se vrši termoprešom i to na zahtjev kupca koji sam može kombinirati boju i veličinu majice sa željenim otiskom. Termotransfer je vrlo jednostavan proces. Zahtjeva malo prostora i osnovno znanje operatera. Nedostatak sitotiskarskih preslikača je viša cijena proizvodnje malih naklada ili personaliziranih preslikača.

Preslikači izrađeni LFP pisačima su najčešće rađeni tehnologijom ispisa solventnom bojom, a rjeđe sublimacijom. Proizvođači printabilnih folija za termotransfer danas nude i opcije za ispis latex pisačima. Ove vrste preslikača su neznatno deblje u odnosu na sito preslikače i u slučaju apliciranja većih aplikacija, često imamo „plastičan“ i neelastičan otisak na tkanini. Razlog je debljina printabilne folije koja se kreće od 55 mikrona i više. Trajnost otiska je prihvatljiva iako nije u rangu sa sito preslikačima.

Preslikači izrađeni laserskim ili led pisačima doživljavaju svoju renesansu u zadnjih nekoliko godina. Razlog je korištenje bijele boje (praha) za tisak na tamne majice. Otisak ovom vrstom preslikača je vrlo živih i realističnih boja, srednje otpornosti na pranje. Cijena ovako izrađenih preslikača je veća u odnosu na sito preslikače, ali mogućnost personaliziranog otiska za cijenu od desetak kuna je vrlo primamljiva. Otisak je nešto grublji u odnosu na sito preslikače, ali to profesionalci rješavaju rasterizacijom otiska. Investicija u ovu tehnologiju je niska i kreće se u rasponu od nekoliko tisuća eura.

Nove tehnologije ispisa preslikača se baziraju na inkjet kućnim ili uredskim pisačima. Najpoznatija tehnologija ovog tipa je Ricoh geljet tehnologija i Nanodiy, a osim te dvije ima još nekoliko proizvođača koji rade preslikače sličnim tehnologijama. Ove tehnologije su na tržištu nekoliko godina i nisu uzele veliki dio kolača tiska majica. Niska cijena otiska i vrlo mala početna investicija su im velike prednosti, a nedostatak je nemogućnost ispisa na tamne tekstilne predmete. Razvoj boja namijenjenih tisku ink-jet tehnologijama će sigurno pozitivno djelovati i na razvoj ove vrste preslikača.

Poseban dio unutar grupe preslikača zaslužuju tzv „cut“ folije. To su specijalne PU ili PVC folije koje se jednostavno izrežu na rezačima folije i pomoću termo preše apliciraju na tkaninu. Prednost im je vrlo dobra trajnost otiska, veliki izbor standardnih, ali i specijalnih folija od zlatnih, srebrnih, glitera… Nedostatak je mogućnost apliciranja vektorskih grafika, a nemogućnost apliciranja rasterske grafike.

 

DIREKTNI TISAK NA TKANINU – T-SHIRT PISAČI

T-shirt pisače možemo svrstati u dvije osnovne skupine. Prva skupina pisača je namijenjena industrijskoj proizvodnji majica, visokih naklada. Najpoznatiji brand u toj skupini je Kornit, Izraelski proizvođač koji u svojim pogonima drži tehnologiju izrade hardverskog dijela pisača, softvera, ali i vlastitu proizvodnju boje na vrlo visokom nivou kvalitete i trajnosti otiska. Nedostatak ovih pisača je znatno viši rang cijene u odnosu na druge t-shirt pisače, ali i konkurentska prednost je znatna.

 

Druga skupina t-shirt pisača kreće sa cijenama od deset tisuća eura na više. Razlika u cijeni je uzrokovana brzinom tiska ili veličinom radne površine… Proizvođači ove skupine t-shirt pisača svoju tehnologiju grade na Epson baziranim pisačima i dorađuju sistem uvlačenja tkanina. U našoj regiji je Azonprinter bio predvodnik po broju prodanih modela, ali ga je grčki Polyprint pretekao. Prije tri godine Epson je predstavio svoj model SC F-2000 i sa njim napravio dobar tržišni iskorak. Vrlo prihvatljiva cijena pisača i jednostavno softversko sučelje za rad su otvorili tržište Epsonu. Nakon Brother-a Epson je prvi veliki brand koji je krenuo u taj segment pisača. Prije pola godine je Ricoh kupio kalifornijskog proizvođača t-shirt pisača AnaJet. Ta akvizicija ukazuje na ulazak ozbiljnijih proizvođača u ovaj segment tržišta i na zrelost tehnologije direktnog ispisa na tkaninu.

 

VIZUALNO OGLAŠAVANJE POMOĆU NALJEPNICA

Osnovna funkcija etikete je prijenos informacije o tehničkim karakteristikama proizvoda na kojem se nalazi. Osim osnovne funkcije prijenosa informacija, današnje etikete se vrlo često koriste kao marketinški alat za povećanje vrijednosti proizvoda na kojem se nalaze. Proizvode se od najrazličitijih materijala. Najčešće od papira ili polimera, ali često same proizvode krase etikete od metala, tkanina pa čak i drva. Nije rijetkost da neki od proizvoda, zapakirani u finiju ambalažu, označeni sa skupljom etiketom postižu znatno višu cijenu na tržištu u odnosu na identične proizvode upakiran u jeftinu ambalažu.

Najrašireniji oblik etiketa koje uočavamo na proizvodima je izrađen od plastičnih materijala – folija i filmova. To su etikete aplicirane na plastične boce. Drugi segment po zastupljenosti su etikete napravljene od samoljepljivih papira ili samoljepljivih polimernih materijala i za tu vrstu etiketa se udomaćio naziv “naljepnica”. Proizvodnja naljepnica je raznovrsna. Od industrijskog tiska – offset, flexotiska ili bakrotiska za velike naklade pa do tiska specijalnim pisačima koji rade manje naklade.

Digitalne tehnologije danas omogućuju ispis naljepnica u roli ili u arku. To je vrlo važan detalj prilikom odluke o izboru pisača na kojem će se naljepnice proizvoditi i o njemu ovisi način etiketiranja koji će se koristiti u proizvodnji. Za imalo ozbiljniju proizvodnju koja se odvija na automatskim linijama za pakiranje, koriste se etikete iz role koje linija aplicira na proizvod. Kod malih naklada ili proizvoda koji se ne pakiraju automatski i ručno se apliciraju, pogodne su naljepnice iz arka kao i iz role.

Naljepnice nas okružuju. Donose nam informaciju o sastavu cipela, porijeklu i roku trajanja jabuka, predstavljaju brand na bočici parfema ili onemogućavaju krađu skupog proizvoda iz trgovina. Korištenje naljepnica je često glavni čimbenik marketinga za neki brand. Osiguravaju mu vidljivost na policama trgovina. Upotreba naljepnica u svrhu marketinga i prodaje je prilično ekonomičan i važan alat. Važnost vizualnog oglašavanja pomoću naljepnica ima visoki rast u posljednje vrijeme.

Naljepnice mogu dati dodatni poticaj za kupnju nekog proizvoda, povećati prodaju, dati dodanu vrijednost proizvodu tiskom nekog jedinstvenog recepta ili kupona sa dodatnim popustom kojim će potrošač proizvoda steći Vašu naklonost.

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content