Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Sve dostupniji digitalni tisak knjiga na zahtjev

Tvrtka Grafik.Net u suradnji s Hrvatskom Gospodarskom Komorom i tvrtkom Canon Hrvatska, a u sklopu svoje Grafik.net Akademije, krajem svibnja održala je radionicu na kojoj je promovirala poslovni model Book of One. Na samom početku prisutne su pozdravili Antonio Zadro, voditelj prodaje u tvrtki Grafik.net te Marko Gjeldum, tajnik Udruženja Grafičko-prerađivačke industrije pri HGK.
Radionici je prisustvovalo 20-ak predstavnika nakladničkih kuća, a cilj je bio njima kao izdavačima približiti rješenje za tisak knjiga na zahtjev putem digitalnog tiska.
Naime, ofsetni i digitalni tisak dominantne su tehnologije u tisku knjiga. Cijena izrade po primjerku kod ofseta nešto je niža, što je uvjetovano i većim nakladama. Kod digitalnog tiska količine su manje te je omogućen model „book of one“. To znači da je proizvod brže spreman za isporuku, a izdavač može lako i brzo naručiti dotiskivanje nove naklade jer ima konstantnu kontrolu između prodane i skladištene vrijednosti. Iako je cijena digitalno tiskane knjige jedinično veća, važno je sagledati cijelu konstrukciju troškova, koja uključuje i troškove skladištenja, distribucije i drugih zavisnih troškova koji opterećuju cijenu izrade knjige.

Uvodno predavanje o globalnim trendovima u tiskarstvu održao je Johannes Osterbauer, voditelj poslovnog razvoja za Professional Print Solutions u tvrtki Canon CEE. On je istaknuo da iako ukupne naklade tiskanih knjiga padaju, kako se komunikacija sve više prebacuje na digitalne medije, posljednjih godina tisak knjiga ponovno oživljava, između ostalog zahvaljujući i digitalnim tiskarskim tehnologijama, a rast, kako je istaknuo podjednako bilježi i tisak crno- bijelih i kolornih knjiga.
Na temu uspješnog izdavaštva govorio je Rob Koenen, area sales manager u tvrtki Canon CEE te predstavio Canonovu tehnologiju i rješenja za „book of one“, sustav – Océ VarioPrint 6000.

Najviše zanimanja izazvalo je predavanje Sandera Jansena, nezavisnog stručnjaka i konzultanta iz Nizozemske koji je prvi u Nizozemskoj uveo book on demand sustav te prezentirao prisutnima primjer iz prakse. Ono što je na kraju naglasio da digitalni tisak knjiga treba prije svega iskoristiti za nove poslovne prilike te za izgradnju novih poslovnih modela. Jer kako je rekao, tehnologija više nije problem, problem je strategija i razvoj ideja.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content