Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tampon tisak – demistificirajmo tehnologiju

U proteklih osam godina najviše objavljenih tekstova bilo je okrenuto digitalnim tehnologijama. Pomalo nepravedno no tehnologijama poput tampon tiska ili sitotiska nismo dali dovoljno prostora da pokažu svoju vrijednost.
Jedan od razloga zašto smo puno pisali o digitalnim tehnologijama je taj što im iz dana u dan raste produktivnost i pomalo uzimaju dio tržišta starijim tehnologijama.
Jedan od najvećih regionalnih stručnjaka u tehnologiji tampon tiska je gospodin Zdenko Kolaček, vlasnik tvrtke CEH. Osim dugogodišnjeg tiskarskog iskustva u tampon tehnici, u svojem proizvodnom pogonu proizvodi silikonske tampone za mnoge radionice te zastupa talijanskog proizvođača tampon strojeva, tvrtku Comec.

Ulazak digitalnih UV pisača u grafičke radionice narušio je jedno od tržišta tampon tiska, ono promotivnih proizvoda. Kako Vi gledate na trenutno stanje u proizvodnji promotivnih proizvoda i stvarnu produktivnost UV pisača u odnosu na tampon tisak?

Pratio sam tehnološki razvoj digitalnih UV ink jet flatbed pisača od samog početka. Kako sam u tampon tisku od 1995. godine, pojavom UV ink jet pisača zapitao sam se koja je budućnost tampon tiska.
U svakom slučaju, UV pisači jesu smanjili prodaju tampon i sito strojeva u segmentu promotivnih proizvoda. No, ako gledate s pozicije proizvođača strojeva, njima promo tržište nije niti bilo toliko zanimljivo. Industrijska proizvodnja je njihovo okruženje.
Dostupnost sredstava iz EU fondova mnogima je omogućila nabavku UV flatbed pisača. Njegovom nabavkom doslovce ste preko noći mogli otisnuti rokovnik, privjesak, upaljač ili olovku u koloru, što je mnogima do tada bila samo puka želja.

Možete li napraviti grubu kalkulaciju investicije u tampon stroj i eventualne dodatne uređaje u odnosu na investiciju u manji UV pisač srednje klase, cca 20.000€?

Najjednostavniji jednobojni tampon stroj možete kupiti već za 4.000€, kompresor zraka za 300€ i eventualno osvjetljivač klišeja za min. 400€. Tome treba dodati još i potrošni materijal i klišeje za početak rada za cca 500€. Dakle, ukupno 5.200 €.
Trošak pokretanja proizvodnje kod tampon tiska ovisi o tome s koliko je boja stroj, kojeg kapaciteta, za koliko velike predmete, imate li tunel za sušenje. Ovisno o tome troškovi će rasti od 5.000 do 50.000€.

U svom proizvodnom pogonu koristite obje tehnologije. Kada koristite digitalni, a kada tampon tisak?

UV flatbed koristimo za tisak većih kolora cca 10×10  i 15x10cm, kao na primjer za tisak rokovnika koji imaju logo u jednoj ili više boja, USB kartice i stick-ove. Također i za olovke i sitnije predmete ako su površine pogodne za digitalni tisak. Zatim kod personalizacija i varijabilnog tiska.
Tampon tisak i sitotisak koristimo kod sitnih detalja i većih naklada, kod tiska jako velikih predmeta, logotipa gdje se traži boja po Pantone karti te kod tiska predmeta od polipropilena i polietilena, elastomera i duroplasta, metalnih i staklenih predmeta. Također i kod zakrivljenih i nepravilnih površina, a veliku primjenu imaju i indirektne metode tiska ili transferi.

Koji su benefiti tampon tiska u odnosu na digitalni tisak?

Benefit tampon tiska u odnosu na digitalni tisak je mogućnost tiska na različite materijale i oblike. Pri tome morate znati koju vrstu boje koristiti.
Sitni detalji otisnuti u nekoj spot boji bit će oštriji nego u digitalnom tisku što je još izražajnije na tamnim podlogama jer morate imati i bijelu boju ispod. Također, u tampon tisku ili sitotisku možete zamiješati točno određenu boju te je ponoviti dva ili više puta. U Hrvatskoj se uglavnom kupuju jednostavni i mali tampon strojevi. U tom slučaju limitirani ste kod tiska  većih predmeta, dok veći strojevi daju slobodu okretanja predmeta i komoditet kod tiska.

Kod kojih grafičkih proizvoda u regionalnim okvirima ima smisla investirati u tampon tisak?

Kod nas je jako veliki problem što su proizvodne količine male. U proizvodnji gdje se količine mjere u milijunima svakako je tampon tisak dobro rješenje. Treba se povezati s lokalnim proizvođačima hrane, pića, suvenira, tvrtkama koje brizgaju predmete od plastike i za njih raditi uslužno tisak.
Treba znati da je tampon stroj samo jedna od karika, druga je radnik, a treća znanje i praktično iskustvo. Sve troje zajedno daju otisnuti predmet.

Iako sam u tampon tisku 27 godina, nisam sklon preferiranju jedne tehnologije nad drugom. Pravilnim odabirom tehnologije tiska u pojedinim projektima imat ćete zadovoljnog kupca i veću produktivnost. Zato morate vladati i tampon i sitotiskom i UV pisačem.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content