Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

AMBALAŽA

 

Kako iskoristiti mogućnosti digitalnog tiska za ostvarivanje dodatnog profita u proizvodnji ambalaže? Kako pomoću personaliziranih kampanja ojačati odnose s postojećim kupcima i steći lojalnost novih?

Ambalažna industrija će u  skoroj budućnosti doživjeti značajnu transformaciju. Tehnologije digitalnog tiska ušle su u sve niše grafičke industrije i polako postaju norma u proizvodnji. To se događa i u ambalažnoj i etiketnoj industriji, gdje je uvođenjem digitalne tehnologije, uz poboljšan tijek rada, moguće realizirati proizvode koji omogućuju personalizirani marketinški pristup. Proizvodni je proces skraćen i proizvod moguće brzo plasirati na tržište. Vrijeme potrebno za izmjenu dizajna je u tehnološkom smislu drastično smanjeno, jer je tiskovna forma sada virtualna, što pripremne procese za pokretanje proizvodnje svodi na minimum. Pristup tehnologiji pakiranja za tvrtke je od strateške važnosti i njenim pravilnim korištenjem može dati ključnu prednost nad konkurencijom. Personalizacija je alat kojim se krajnjem korisniku pruža osobno iskustvo i daje osjećaj pripadnosti, a ujedno se unaprjeđuje kvaliteta proizvoda, čime se brand izdvaja nad konkurencijom. Vlasnici robnih marki diljem svijeta ulažu značajna sredstva u planiranje svoje digitalne strategije pakiranja proizvoda. Tehnologija koja danas postoji, u stanju je proizvesti ambalažu visoke kvalitete, na različitim materijalima za digitalni tisak. Na prodajnim policama sve je više digitalno otisnute ambalaže.

Rho_1000_Corrugated-980x470

Što sve smatramo ambalažom?

Ambalaža je prema definiciji naziv za posude različitog oblika ili zaštitne omotače koji obavijaju neki proizvod – u svrhu zaštite od vanjskih utjecaja. Ona smanjuje mogućnost oštećenja proizvoda i prati ga od mjesta proizvodnje, preko transporta i skladištenja, do prodaje i uporabe. Ambalaža u visokorazvijenim potrošačkim društvima nadilazi svoju osnovnu funkciju. Pomoću dizajna i uz upotrebu odgovarajuće tehnologije, ambalaža postaje moćno marketinško sredstvo, proizvodu daje dodatnu vrijednost i neizostavan je dio potrošačkog iskustva. Uz iznimku povratne ambalaže, nakon isporuke, potrošač u pravilu odbacuje ambalažu, jer se ona nužno ne koristi u rabljenju proizvoda. Ova činjenica je bitna s ekološkog aspekta, jer se ambalaža proizvodi iz različitih materijala, koji na okoliš utječu različito.

Funkcije Ambalaže

Osnovne funkcije ambalaže su: zaštitna, skladišno – transportna, prodajna i uporabna (osim funkcionalnosti, ambalaža mora biti i zdravstveno ispravna). Kvalitetna ambalaža svaku od ovih uloga ispunjava u potpunosti.

Ambalažni materijali 

Materijali koji se tradicionalno koriste u izradi ambalaže su: papir i karton, drvo, staklo, tekstil, keramika, metal (aluminij, folije, lim, čelik), polimerni materijali i višeslojni laminirani materijali. Današnja ambalaža često je sastavljena od više materijala. Takva višeslojna ambalaža koristi različita estetska i funkcionalna svojstva i prednosti svakog pojedinog materijala. Korištenjem digitalnih tehnologija otvaraju se nove proizvodne mogućnosti koje nije bilo moguće ostvariti klasičnim tehnikama tiska. Nove tehnologije uz svoje prednosti, pred ambalažnu industriju i materijale postavljaju i nove zahtjeve. Razvoj materijala za pakiranje snažno je ubrzan posljednjih godina. Razlog tome su i povećani zahtjevi za sigurnost proizvoda, pritisak na smanjenje cijena i razni ekološki aspekti. Ambalažna industrija je pod povećalom zbog svog utjecaja na okoliš, ali i zbog svoje osjetljivosti na razlike u potrošačkoj moći kupaca. Manje, digitalno proizvedene naklade, ključne su za uspjeh u ovoj industriji.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content