Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tisak ambalaže – kada je pravo vrijeme za krenuti digitalno?

Prije samo desetak godina bilo je neizvedivo ekonomično proizvoditi ambalažu u nakladama od 5, 10 ili 50 komada. Naravno, mogli ste je naručiti, ali cijena je bila astronomska i trebali ste pričekati 20 dana do isporuke. Današnji upiti u tiskarama sve češće izgledaju ovako:

“Trebamo 50 kartonskih kutija za poklone za Novu godinu! „
“Možete li nam isporučiti za prekosutra 20 kutija za pakiranje našeg novog proizvoda? “

I sada će se veliki proizvođači ambalaže nasmijati i kazati da se ne žele zamarati s takvim narudžbama. Odbit će kupca i poslati ga konkurenciji neka se ona muči i zamara s takvim pitanjima.
Mislite li da jedan Interspar ili Konzum otjera svog kupca konkurenciji neka mu oni prodaju 15g salame ili 30g sira? Ne.
Prodaju mu salamu i sir i postave još deset proizvoda uz prolaz i pola kupaca ne izađe iz trgovine samo sa salamom i sirom.

Digitalni tisak ambalaže – zrela tehnologija

Prije dvadesetak godina mnogo se sitotiskara nije htjelo zamarati s tiskom 10 majica ili nekoliko citylight plakata. Naravno, znali su da postoji neka tehnologija digitalnog tiska s kojom se to može napraviti, ali ta tehnologija nije bila dovoljno kvalitetna, brza, jeftina… i nisu investirali u nju. S protekom vremena i ta je tehnologija prošla fazu razvoja i postala zrela i konkurentna. Danas je sitotisak sekundarna tehnologija u proizvodnji velikih formata. UV pisači su značajno ušli u proizvodnju promotivni proizvoda i istisnuli sitotisak i tampon tisak.

Industrija tiska tekstila doživljava drastične promjene. Sublimacija je zauzela primat u proizvodnji zastava, soft signage tržištu, a digitalni tisak na pamučne materijale više nije neka tehnologija s mnogo mana. Veliki proizvođači uvode linije za digitalni tisak na pamučne materijale.

Klasični proizvođači tehnologija implementiraju digitalne tiskovne jedinice u svoje strojeve

I tržište ambalaže očekuju burne promjene. Na posljednjoj Drupi, održanoj 2016. godine vidjeli smo mnoge ozbiljne proizvođače koji su prikazali neka digitalna rješenja u segmentu komercijalnog tiska, fleksibilne ambalaže ili digitalne proizvodnje naljepnica.

U proteklih šest godina tehnologija je drastično napredovala. Bobst je ušao na tržište s Mouventom, Koenig & Bauer i Durst zajednički su pokrenuli joint venture tvrtku za digitalni tisak ambalaže. HP je sa svojih nekoliko grupa proizvoda ušao u industrijski tisak i to s HP PageWide Web Press T400 HD u komercijalni tisak i ambalažu, HP Indigo s nekoliko tehnologija ulazi u segment fleksibilne, ali i kartonske ambalaže, a sa svojom linijom HP Scitex FB strojeva ušli su u tisak na kartonske ploče u segmentu POS/ POP proizvodnje, ali i u tisak na valoviti karton za potrebe ambalažne industrije

Trend rasta malih digitalnih tiskara


Više proizvođača iz segmenta digitalnog tiska kao što su Agfa, Durst, Efi, Fujifilm swisQprinta zakoračilo je stepenicu više i danas više ne proizvode manje low entry pisače, nego su fokusirani na srednje produkcijske kapacitete u rangu od 200-tinjak m2 ploča na sat i više. Ovi kapaciteti prilagođeni su njihovim kupcima koji su u proteklih dvadesetak godina izrasli u male, ali ozbiljne proizvođače ambalaže.
Ovaj dio proizvođača danas se želi pozicionirati u segmentu proizvodnje malih naklada od nekoliko komada pa do nekoliko stotina kutija. Nove tehnologije omogućuju im visoku kvalitetu proizvoda, brzu isporuku na tržište i cijenu koja je znatno viša od velikoserijske proizvodnje, ali tržištu još uvijek prihvatljiva.

Cijelu temu posvećenu ambalaži izvan okvira možete pročitati i u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content