Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tisak knjiga je živ: osam milijuna otisaka u dvije godine

Kada do vas dođe informacija da u Zagrebu postoji tiskara koja je u razdoblju od 2000. do 2023. otisnula i uvezala više od 2.500 različitih knjižnih naslova za hrvatske i strane nakladnike, što je više od milijun komada knjiga, da je u vlastitom nakladničkom izdanju objavila 247 knjižnih naslova i da je u dvije godine na jednom digitalnom stroju, Ricoh Pro C7200E, napravila više od 8 milijuna otiska, što drugo nego ih posjetiti. Sve to uspjelo je tiskari Studio Moderna. Kako, rekao nam je vlasnik, gosp. Veseljko Stojak.

U kojoj mjeri su za uspjeh zaslužni kvalitetni printeri?

„Sveto trojstvo“ proizvodnje je: cijena + rok + kvaliteta – uz još nekoliko, ekonomski malo teže procjenjivih elemenata, kao što su, primjerice, odnos s kupcima i uslužnost.

Mi smo od početka i tisak i uvez razvijali kao ravnopravne segmente naše male proizvodnje. Kod uveza puno se posla na manjim nakladama i dalje radi ručno pa je kvaliteta ljudi od presudnog značaja, a našu knjigovešku ekipu čine vrhunski znalci. U uvezu su strojevi jako bitni, ali ljudski rad ih može nadomjestiti, a kvalitetom čak i nadmašiti.

U tisku to nije moguće. Ako nemate dobar otisak, nikakva ljudska intervencija ga ne može učiniti boljim.
Dugo smo skupljali iskustvo u tisku te smo 2020. godine potpuno smo prešli na digitalni tisak i osuvremenili proizvodnju. Danas imamo tri vrhunska digitalna produkcijska Ricoh uređaja. Dva Ricoh Pro C7200E stroja za kolorni i jedan Ricoh Pro 8100 za crno-bijeli tisak.

Povod za ovaj razgovor je investicija u drugi produkcijski printer Ricoh Pro C7200E i to samo dvije godine nakon instalacije prvog. Zašto Ricoh?

Nakon priličnog bogatog i rekao bih „živahnog“ iskustva s digitalnim strojevima drugog proizvođača, početkom 2020. kod kolege sam otisnuo korice jedne knjige koju naši tadašnji strojevi nisu bili u stanju otisnuti dovoljno dobro. On je već tad imao uhodan stroj Ricoh Pro 7200X te se ponudio odraditi nam taj posao. Iako sam u početku bio dosta skeptičan, naslovnica je bila vrlo zahtjevna, tamna, jakih boja i kontrasta. No, kada sam vidio vrhunski otisak koji je njegov Ricoh proizveo, a još više kada smo tu koricu uspješno plastificirali i uvezali knjige, a da se plastika nije niti milimetar odvojila od korice, bio sam doslovno oduševljen.

Nije trebalo dugo da uspostavim kontakt s tvrtkom Eurocop, ovlaštenim distributerom Ricoha. Uz malo sreće i puno korektnost prvi c bio je kod nas u rujnu 2020.  Krajem 2020. kupili smo i crno-bijeli Ricoh Pro 8100.
Nakon što smo na prvom Ricoh Pro C7200E u dvije godine napravili više od 8 milijuna otisaka, pokazalo se da trebamo što prije proširiti kapacitet, osigurati si redundanciju u kolornom tisku. Krajem 2022. kupili smo još jedan Ricoh Pro C7200E.

S tri Ricoha možemo reći kako imamo doslovno vrhunski otisak, što nam, uz naš već tradicionalno odličan uvez, značajno osnažuje poziciju na tržištu i svrstava nas u red „ozbiljnih“ tiskara.

Sve Ricoh strojeve je isporučila i instalirala tvrtka Eurocop. Moramo vas pitati kako ste zadovoljni suradnjom i post prodajnom podrškom?

Tvrtka Eurocop puno nam je više od pouzdanog dobavljača i servisa. Oni su, u pravom smislu te riječi, postali strateški poslovni partner naše tiskare. Razina usluge koju nam pružaju, od pouzdanosti i kvalitete servisa, preko isporuke potrošnog materijala, sve do konzaltinga i bilo koje vrste poslovne podrške – sve je na vrhunskoj razini. Recimo to ovako: suradnja s njima daje nam osjećaj maksimalne sigurnosti.

Cijeli intervju pročitajte u sada dostupnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content