Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

TISAK NA MAJICE (PM_13)

Teško ćete naći i jedan ormar sa garderobom u kojem nema barem jedne t-shirt majice. Pogled u budućnost t-shirt majice je sjajna. Ona je odličan modni detalj, osnovni komad odjeće ali i hodajući jumbo plakat. Nove inovativne tehnologije tiska danas omogućuju pretvaranje majice u potpuno novi proizvod.

 

 

Specijalni efekti u tisku t-shirt majica

Veliki izbor dostupnih tehnologija u tisku t-shirt majica omogućuje ulazak u ovaj posao širokom krugu pojedinaca. Uspješni poduzetnici su svjesni važnosti prilagodbe svojih proizvoda tržištu kako bi ostali konkurentni. Ako ste u modnoj industriji, specijalne boje ili atraktivni transfer preslikači će Vašem proizvodu dati dodanu vrijednost. Bez obzira koje tehnologije koristite od termotransfera, DTG, Nanodiy ili sublimacije, kombiniranjem novih digitalnih tehnologija i specijalnih boja koje nudi sitotisak Vaš proizvod će biti znatno atraktivniji od Vaše konkurencije. Ova kombinacija različitih tehnologija se naziva “multi-dek” i vrlo je popularna unutar modne industrije.

Proizvođači boja nude odlične specijalne efekte koji se vrlo jednostavno apliciraju na već otisnut proizvod. Posljednjih godina smo svjedoci novih hibridnih tehnologija korištenja DTG pisača kao zasebne karusel jedinice. Karusel se koristi za podložnu bijelu boju i specijalne boje, a DTG pisač je zadužen za tisak CMYK boja u fotografskoj kvaliteti. Kombinacijom ove dvije tehnologije, tisak na tamne majice je višestruko brži i jeftiniji jer se ne koristi bijela boja DTG-a već se tiska u situ.

 

Ulazak u segment B2B i B2C biznisa

Najvažnija stvar koja će Vaš biznis usmjeriti na korištenje pojedinih tehnologija je segment tržišta za koje planirate proizvoditi t-shirt majice, pregače, platnene vrećice ili neki drugi proizvod. Tiskare dijelimo u dvije skupine. Prva skupina tiskara je orijentirana na B2B (Bussines-to-bussines). Pod ovim pojmom se podrazumijeva da svoje proizvode plasiraju određenim poduzećima, udrugama, organizacijama, a B2C (Bussines-to-customer) pojam označava proizvodnju za krajnjeg korisnika. Zbog nepostojanja statistika o kretanju B2B odnosno B2C tržišta u našoj regiji, pokušati ćemo Vam predočiti trendove na razvijenim tržištima. B2B tržište u SAD-u iznosi godišnje 780 milijardi dolara (ukrašavanje tekstila – tisak, perle…) sa godišnjom stopom rasta od 19%, a B2C tržište je nešto manje. Iznosi 350 milijardi dolara i ima stopu rasta od 11%. I jedno i drugo tržište imaju odličan rast koji je stalan od 2004. godine i pojave DTG printera.

U B2B segmentu ćete najčešće raditi za poduzeća, udruge, sportske klubove ili slične organizacije koje u pravilu ne naručuju jednu majicu već će to biti veće količine. Za ovaj segment tržišta je sitotisak neophodna tehnologija. Idealna je kombinacija uz sitotisak i kvalitetan t-shirt printer. Ove tehnologije će Vam omogućiti brzu isporuku kvalitetno otisnutih proizvoda. Za manje naklade možete koristiti Nanodiy ili sublimaciju. B2C segment je nešto specifičniji i tehnologija je ovisna o proizvodima za koje se odlučite. Za klasičnu t-shirt majicu je neophodno imati tehnologiju za tisak na svijetle i tamne majice. Ukoliko Vam financije dozvoljavaju investiciju u DTG (t-shirt) pisač, njime ćete riješiti najveći dio potreba za t-shirt majicama. Za one koji nemaju na raspolaganju sredstava za DTG pisač, dobra opcija je korištenje Nanodiy ili Ricoh tehnologije za svijetle majice, a OKI ili termotransfer folija za tamne majice.

 

Web portal donosi uštede

Prije pokretanja t-shirt biznisa analizirajte potrebe tržišta, Vaše financijske mogućnosti i prema tome kombinirajte tehnologije koje Vam nudi tržište. U svakom slučaju investicija u dobar web portal će olakšati Vašim partnerima narudžbu, a Vama smanjiti administrativne poslove. Ako unutar web stranice imate mogućnost samostalnog dizajna i dobar izbor gotovih predložaka, uštedjet ćete na dizajnu proizvoda za kupca. Liberalizacija poštanskih usluga je znatno snizila cijenu dostave i danas nismo ograničeni na prodaju u susjedstvu. Kombinacija dobrog web software-a i brze isporuke majica u nakladama već od jednog primjerka zasigurno će Vam otvoriti tržište velikog broja budućih vjernih kupaca.

 

Sezonski karakter t-shirt biznisa

DTG pisači obožavaju stalan rad. Najbolje će Vam služiti ako ćete ih koristiti svakodnevno. Prodaja t-shirt majica nije konstantna. Tokom toplijeg dijela godine je prodaja odlična, a u hladnijem periodu znatno pada. Da bi spriječili štete na ispisnom sistemu DTG pisača, tokom smanjenog obujma rada je najbolja opcija pisač konzervirati ili koristiti samo CMYK boje bez bijele. Bijela boja u svom pigmentu sadrži elemente metala i zbog težine se taloži u print glavi ili sistemu kojim prolazi. Ova karakteristika bijele boje je vrlo loša za trajnost print glave. Još bolje rješenje od konzerviranja pisača ili prelaska na CMYK je otvaranje novih tržišta. DTG pisači su odlični za tisak na marame koje možete prodavati u zimskom periodu, donje rublje, dječje podbratke, navijačke šalove, platnene vrećice… Druge tehnologije tiska nisu toliko osjetljive na smanjeni obujam rada, ali svakako pokušajte produktivnost zadržati na višem nivou tokom cijele godine. Visoka produktivnost će Vam brže isplatiti investiciju u opremu za tisak.

 

Kombinacijom tehnologija do profita

Pogrešno i nekorektno bi bilo ijednu od dolje navedenih tehnologija okarakterizirati kao lošu, odnosno nekoj davati prioritet u korištenju. Svaka tehnika tiska na tekstil ima neke prednosti i nedostatke. Ovisno o Vašim potrebama i financijskim mogućnostima, izaberite jednu ili kombinirajte više tehnika tiska. Nanodiy ili Ricoh koristite za rasterski ili vektorski tisak na svijetle majice. Ricoh je konkurentan sitotisku do stotinjak, a Nanodiy zbog niže cijene otiska do 300-tinjak majica. OKI white tehnologiju koristite za male naklade rasterskih otisaka na tamni tekstil, a termotransfer koristite za vektorski otisak na tamne tkanine. Jednobojne otiske na tamni tekstil iznad tridesetak komada možete isplativo raditi sa sitotiskom. Ako svojem kupcu želite ponuditi višu kvalitetu ispisa, investirajte sredstva u kupnju t-shirt pisača s kojim možete tiskati i na svijetle i na tamne majice.

 

SITOTEHNIKA – U SUSRET PROLJEĆU

Sitotehnika sa ponosom može da ponudi tržištu kompletno rešenje za štampu na majicama: štampače, termo prese, boje, termo folije, kao i veliki izbor majica namijenjenih za štampanje željenih fotografija ili natpisa. Sitotehnika tako nudi kompletno rešenje vašoj firmi, instalacija-obuka-tehnička podrška boje- materijal. Na vama je da kreirate potpuno unikatne majice koje su vrlo korisne za različite namjene: promocije, sportske događaje, suvenire, proslave i još mnogo toga.

 

 

KOMPLETNO RJEŠENJE ZA ŠTAMPU NA MAJICE

 

 

Sitotehnika svoju ponudu može da podijeli u 4 segmenta:

DTG štampač EPSON F2000, za direktnu štampu na pamučnim majicama ili mješavini materijala. EPSON F2000 je inovativno rešenje za direktnu štampu, gdje će za samo 27 sekundi biti završena štampa jedne majice. Konfiguracija boja je (CMYKWW) od 600ml kertridž, te tako zahvaljujući kvalitetnoj bijeloj boji sada možete štampati i na tamnim i crnim majicama. Garancija na TFP glavu od 1 godine je uključena tako da nema zapušavanja bijele boje. Štampač Epson F2000 je jedino originalno rješenje matične kompanije Epson čiji je Sitotehnika generalni distributer za tekstilne štampače.

 

 

Sublimacijski štampač EPSON F6000 za indirektnu štampu na majicama od poliestera ili mješavini materijala. EPSON F6000 sa širinom štampe od 1,1m (kao i F7000/F9000 na 1.6m širine štampe) je jedinstveno rješenje za ulazak na tekstilno tržište. Odlično rešenje za štampu majica od poliestera ili mješavini materijala (poliester,pamuk,elastin i sl.), štampu dresova i sportske opreme, ali i kačketa, jastuka, vrećica, šalica i još mnogo toga. U postupku štampe ovaj štampač koristi sublimacijski papir TRANSJET renomirane švicarske firme CHAM PAPER čiji je Sitotehnika zastupnik.

 

 

MIMAKI rezač folije CGSRIII – SISER termo folija-SISER termo preša TS One, za prenošenje slike termotransfer postupkom. Nabavkom ovakvog rješenja, koristeći MIMAKI kater, seku se natpisi na fleks termo folijama koje su prilično tanke i rastegljive i flok termo folijama koje su ’čupave’ strukture. Sitotehnika kao zastupnik kompletnog SISER programa može da osigurati pored fleks i flok termo folija i printabilne termo folije, gliter folije, folije za 3D efekt, u širokoj paleti boja. Također u ponudi su termo preše za majice marke SISER do formata 40x50cm i marke MONTIANTONIO do 150×100 cm kao i rotacijske preše (kalandre).

 

 

Sito štampa, ST karusel – KIIAN boje – ST tunel sušionica 52/72cm, za štampu majica sito okvira ili karuselom sa vodenim ili uljanim bojama. Tradicionalan način štampe je i dalje prisutan upravo preko štampe pamučnih majica i to isključivo u velikim serijama. Za takve poslove je potrebno posebno zanatsko znanje i tehnike rada zato što za razliku od prethodna tri metoda štampe zahtjeva izradu sito okvira, pranje sita, oslojavanje, ručno stavljanje boje na okvire, dakle procesi su uglavnom manualni. Sitotehnika nudi kompletno rješenje uz obuku.

 

 

NOVA GENERACIJA BOJA ZA SITOTISAK NA VODENOJ BAZI

VIRUS je talijanska tvrtka iz Bergama s više od 40 godina tradicije u proizvodnji boja za sitotisak. Tvrtka ukupno zapošljava četrdeset ljudi, a glavna karakteristika njihovih proizvoda je što su sve boje na vodenoj bazi.

Vlastiti sustav VIRUS boja za miješanje temelji se na 13 osnovnih boja. S njma je u tisku moguće postići više od 7.500 nijansi. Osim standardnih boja VIRUS proizvodi i veliku paletu boja za postizanje posebnih efekata, koje su također na vodenoj bazi. Uz proizvodnju boja, razvili su i vlastita softverska rješenja za izradu separacija za sitotisak. Ovaj softver je posebno prilagođen VIRUS bojama i može raditi separacije za 4 procesne boje (CMYK) ili za kombinaciju procesnih i spotnih boja. Korištenjem samo 4 procesne boje moguće su velike uštede, jer se koristi manje sita, što štedi novac vrijeme potrebno za tisak. Najbolje im je tržište SAD, gdje se u sitotisku uglavnom koristi plastizol. Nova generacija VIRUS boja na vodenoj bazi tamo je dobro prihvaćena i koriste je veliki klijenti kao: Nike, Adidas, Umbro, Reebok, Puma, ZARA, Converse, itd.

Vlastiti laboratorij za istraživanje i razvoj ostvario je partnerstvo s najboljim markama u tekstilnoj branši. U suradnji s njima rade se ispitivanja s ciljem inovacija u tisku na tekstil. Ova su istraživanja proizišla iz potrebe vrhunskih međunarodnih brandova za stalnu nadogradnju vlastitih standarda kvalitete koji su u potpunosti u skladu s važećim propisima. “Njihovi standardi su naši standardi”, kaže nam g. Paolo Natali predstavnik VIRUS boja, a to uključuje: RSL (popis zabranjenih tvari), otpornost na pranje, testovi postojanosti i dr. “Naši pogoni stalno testiraju nova rješenja i kombinacije, a otkrivanje novih tehnika nam omogućuje postizanje stvarne prednosti u pogledu unaprijeđenja kvalitete i modernizacije proizvodnje”.

Elastičnost, mekoća, otpornost, čistoća boja, ekološka ispravnost i inovacije – sve su to prednosti zahvaljujući kojima se VIRUS boje koriste u tisku na sve vrste tkanina diljem svijeta.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content