PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Saznajte sve o tehnikama tiska za dekoraciju stakla i keramike

Iza tvrtke CEH ne stoji stoljetna tradicija ili organizacija s 300 zaposlenih, ali stoji vlasnik tvrtke gosp. Zdenko Kolaček, osoba puna znanja i iskustva u segmentu tiska na staklo i keramiku. Tvrtka Ceh d.o.o. osnovana je 1991. godine. Od 1995. godine bave se tampon tiskom, tiskom koji je prvotno bio namijenjen za tisak na staklene čaše za ugostiteljstvo. S vremenom, posao se razvijao i 1998. godine pokreću posao dekoracije keramike tehnologijom keramičkih preslikača za temperature iznad 580°C.

U radionici tvrtke Ceh d.o.o. isprepliću se razne tehnologije, od tampona i sitotiska s jedne strane pa do digitalnih tehnologija tiska s druge strane. Od organskih pa do mineralnih boja, malenih sublimacijskih termo preša pa do velikih industrijskih peći za staklo i keramiku. Znatiželja, a i potrebe tržišta za malim nakladama usmjerile su rad tvrtke u korištenje mnogo različitih tehnologija i stvorile maleni „hub“ prepun znanja u segmentu dekoriranja stakla i keramike.

Za prvi ovogodišnji broj Print Magazina odradili smo intervju s gospodinom Kolačekom koji nam je otkrio tajne uspješne dekoracije stakla i keramike.

Možete nam objasniti proces tiska na staklo, koji su najčešći problemi i kako ih riješiti?

Tisak na staklo i keramiku specifična je tehnika. Iziskuje mnogo iskustva i znanja, a ponekad je i nepredvidiv. Bitno je znati da postoje organski i anorganski pigmenti. Da bi na staklu koji je anorganski materijal dobili trajne otiske, morate koristiti anorganske pigmente i na temperaturama od 500 do 600°C omogućiti pigmentima da se vežu  na staklo zajedno s punilom koje se često naziva i frita.

Organski pigmenti se također koriste za tisak na staklo i keramiku.  Ovdje je bitno napomenuti da se korištenjem organskih pigmenata na staklu i keramici preporuča toplinska obrada na temperaturama od 180 do 200°C. Organski pigment ne bi podnio temperaturu preko 250-350 °C, izgorio  bi zajedno s vezivom. Unatrag 15-20 godina koristi se i tisak UV bojama s organskim pigmentima u sitotisku ili digitalnoj tehnici. Njihova trajnost i otpornost ne može se usporediti s tiskom anorganskim pigmentima. Tisak anorganskim pigmentima je trajniji i postojaniji.

Koje sve tehnologije koristite za dekoraciju stakla?

Mogu reći da znamo što se općenito koristi u Europi i u svijetu u dekoraciji stakla i da većinu toga i mi radimo. Koristimo dvije metode tiska na staklo: direktnu i indirektnu metodu.

Direktna metoda tiska na staklo podrazumijeva tampon tisak, rotacijski ili plošni sitotisak, airbrush, lasersku gravuru, UV digitalni tisak i flok dok indirektna metoda tiska na staklo podrazumijeva metodu preslikača anorganskim i organskim bojama te sublimaciju.

Cijeli intervju pročitajte u online izdanju Print Magazina.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content