Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tisak na T-shirt

Manje je poznato da je današnja bijela majica poznata kao T-shirt, a koja je svoju popularizaciju započela početkom 50-ih godina 20. stoljeća, prvobitno korištena kao donje rublje Američke mornarice 1913. godine. Nakon ogromnog uspjeha filma “Tramvaj zvan čežnja” u kojem ju je nosio legendarni Marlon Brando, takvih istih majica prodano je, za tada nevjerojatnih, 180 milijuna američkih dolara.

Trideset godina kasnije u 80-im godinama 20. stoljeća dolazi do prekretnice u proizvodnji T-shirta personaliziranim printom. Na području bivše Jugoslavije krajem 80-ih godina počinje intenzivnija proizvodnja personaliziranih T-shirt majica. Početkom 90-ih niču brojne trgovine koje nude veliki izbor i prihvatljive cijene, a posebno se istaknuo WGW. Osim tekstilnih trgovina u posao sa T-shirtom uključile su se i suvenirnice i tiskare koje osim T-shirta u svojoj ponudi imaju različite suvenire, šalice, kalendare i sl. Razvoj novih tehnologija i interneta prodaju je smjestio u virtualni prostor gdje je na web siteovima moguće naći sve oblike T-shirta, od gotovih, do personaliziranih i to po vrlo prihvatljivim cijenama. Iako je zbog neuređenosti hrvatskog tržišta nemoguće dobiti uvid u točan iznos prodaje T-shirta, procjenjuje se da prodaja nekolicine većih uvoznika premašuje 10 milijuna prodanih reklamnih majica godišnje.

Tehnike tiska na T-shirt

Danas su moderne tehnologije omogućile brojne tehnike koje se koriste za tisak T-shirta, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke u odnosu na ostale tehnike. No kao glavne tehnike mogu se istaknuti sitotisak, termotisak, sublimacija i DTG metoda.

Prva i najlakša, a ujedno danas i najčešće korištena je tehnika sitotiska koja je zapravo jedna od najstarijih tehnika tiska koju su još stari Kinezi koristili za oslikavanje svile. Sam alat koji sitotisak zahtijeva je jednostavan i jeftin. Otisak se dobiva protiskivanjem boje kroz propusnu svilu na medij- T-shirt majicu. Iako se kao prednost ove tehnike tiska ističe relativno niska cijena otiska koji je ujedno i postojan na pranje, nedostatak leži u potrebi izrade sita za svaku boju, a ako se želi izrađivati personalizirane majice ova tehnika je izuzetno spora što ju tada čini i skupom.

Termotisak

Krajem 20. stoljeća na tržištu se pojavljuju prvi uređaji sposobni za izrezivanje termo folije kao što su flexboy-london i flok folije, zatim različiti glitter matarijali, fosforni luminus materijali i sl. koji se izrezuju u željeni oblik i termo prešom apliciraju na majice na temperaturi od 140 do 200°C. Ovaj postupak je idealan za personalizirane majice te manje dnevne proizvodne potrebe. Otisak je relativno jeftin i postojan. Priprema otiska je isključivo vektorska te se u ovoj opciji tiska ne može tiskati iz klasičnog CMYK i RGB sistema. Izrada višebojnog otiska ovom tehnikom je spora, a samim tim otisak postaje skup. Osim izrezivanja folija i apliciranja na T-shirt, na tržištu se pojavljuju i prve tehnologije printa na specijalne papirne medije laserskim i inkjet printerima. Otisak se zatim termo prešom aplicira na majice. Takav otisak je cjenovno prihvatljiv za personalizirane majice, boje su vrlo oštre i žive. Postojanost otiska je poprilično loša na tamnim majicama.

Za uspješnu aplikaciju vrlo je važan dobar izbor kvalitetne folije. Odlike kvalitetne folije su jednostavnost čišćenja aplikacije, jednostavan transfer i naravno, dugotrajnost otiska.

Iz mase proizvođača možemo izdvojiti Hexis, Politape i Sieser.

Inovacija iz OKI-ja

C711WT_34Nadamo se da nam iz OKI-ja neće zamjeriti što printer C711WT smještamo u rubriku tiska na T-shirt jer ovaj printer zaslužuje više prostora u časopisu, ali nadamo se da ćemo u nekom od sljedećih brojeva uhvatiti više prostora i vremena za isprobati sv

e mogućnosti ovog printera.

Inovacija u ovom segmentu je termotisak sa OKI laserskim printerima sa pet tonera- CMYK + bijela boja. Otisak na majici je vrlo realističan, a trajnost otiska je prihvatljiva za personalizirane majice. Cijena printera je prihvatljiva u odnosu na DTG printere.

Najzanimljivija karakteristika ovog printera je peti toner i to sa bijelim prahom. Ovom inovacijom OKI je doskočio ispisu termo transfera za tamne majice. Sam proces izrade majice djeluje komplicirano. Prvo ispisujemo željeni otisak na specijalni papir u miror modu. Nakon toga u termo transfer preši na 2000C na isprintani transfer prešamo drugi papir na kojem se nalazi specijalni premaz. Temperaturom prenosimo premaz na isprintanu površinu. Nakon toga možemo pozicionirati naš otisak na majicu i ovaj puta prešom prenesemo otisak direktno na majicu. Sama procedura traje nekoliko minuta. Otisak na tamnim majicama je vrlo žarkih boja. Proizvođač navodi da otisak drži dvadesetak pranja što je poprilično dobra postojanost. Cijena otiska se kreće oko 15-tak kuna po majici i to je prihvatljiva cijena za personalizirani tisak.  S obzirom da je cijena printera poprilično povoljna u odnosu na DTG printere sa bijelom bojom, sam transfer nije ograničen na T-shirt već možemo otisak transferirati i na keramiku, staklo, plastiku…. Za vjerovati je da će OKI imati dobru prodaju ovih printera.

Sublimacija

Sublimacija je postupak pri kojem se kod zagrijavanja na temeprature oko 2000C boja pretvara u plinovito stanje te prelazi na podlogu koju tretirate. Pri samom postupku slika koju prenosite stvara stalnu vezu na poliesterskim ili drugim medijima tretiranim s polimerima. Sublimacijska tehnika najviše je prisutna kod izrade sportskih dresova.

Slika na dresovim je visoko kvalitena te se neće oljuštiti, RICOH3110ispucati ili isprati s podloge. Nemogućnost tiska na pamučne T-shirt majice proizvođači pokušavaju riješiti na razne načine.

Ricoh GelSprinter sublimacija na pamuk. Potreba za kvalitetnim i jednostavnim rješenjem tiska na pamučne proizvode rezultirala je novom, posebno formuliranom bojom za Ricoh GelSprinter pisače. ChromaBlast-R je profesionalna boja za digitalni termotisak na pamučne proizvode, boje su vrlo intenzivne, mekane na dodir, a otisak je vrlo postojan. Investicija u ChromaBlast-R je neusporedivo niža od investicija u DTG printere a nedostatak je nemogućnost ispisa na tamne T-shirt majice.

DTG Printeri

Pojavom DTG (engl. Direct to Garment) printera, tisak majica poprima novu  dimenziju. Color otisak se direktno prenosi na majicu. Personalizirane ili custom made majice se izrađuju prilično brzo i po prihvatljivoj cijeni. Moguća je izrada foto majica, kao i print bijelom bojom na tamne majice. Sam otisak je oštar i jasan, živih boja, mekan na dodir i otporan na pranje. Nema razlike u cijeni zbog pripreme, pa stoga nema niti minimalne količine, porasta cijene zbog povećanja broja boja i sl. Na tržištu ima popriličan broj proizvođača. Najveći dio printera je baziran na Epsonovim DX5 print glavama, odnosno tehnologija koju koriste je Epsonov model 4880. Razlike od printera do printera su konstrukcijske i programske. Pokušat ćemo površno proći većinu printera koji su dostupni na hrvatskom tržištu. Dobra strana ovih printera su prilično dobri otisci uz prihvatljivu cijenu, mogućnost ispisa na tamne majice, dobra postojanost otiska. Nedostatak je tretiranje tamnih majica prajmerom, komplikacije sa održavanjem bijele boje.

AZON Tex Pro

azon-texpro_series2_shirtAzon brand je razvijen u Hrvatskoj, a prodaje se po cijelom svijetu. Model DTG Tex je treća generacija DTG printera iz Azona. Odlikuje ga dobar software razvijen u tvrtki Azonprinter. Veličina otiska je odličnih 42x60cm. DTG Tex ima vrlo jednostavan sistem izmjena ploha i u vrlo kratkom vremenu možete plohu prilagoditi za dječje majice, kape… Otisak je oštar, vrlo živih boja. Utrošak tinte po otisku kao i cijenu otiska možete provjeriti prije samog ispisa u RIP softver.

 

 

AZON- Twin Tex

azon-twin-tex_series2

Iz Azonove radionice je izašao i veći brat, Azon TwinTex. Ovaj printer izlazi iz klase uređaja za T-shirt shopove ili tiskare koje se zadovoljavaju sa printom desetak majica na dan. Azon TwinTex je industrijski printer. Radna površina ovog printera je 60x80cm što mu omogućuje ispis na veće tekstilne predmete kao što su pregače, ručnici, tepisi, jeans…, a TwinTex nudi i mogućnost ispisa dvije majice u jednom prolazu. Specijalno razvijena boja osigurava postojanost otiska od 90 do 100 pranja bez blijeđenja.

FreeJet 330TX

freejet330txFreeJet 330TX je nastavak Kimoto DTG printera, jednih od najprodavanijh DTG printera u Europi. Višegodišnje iskustvo u proizvodnji DTG printera je primjenjeno na modelu FreeJet 330TX. Odlike FreeJet-a su vrlo jednostavno korištenje, odličan software za rasterizaciju koji samostalno izrađuje sloj bijele boje, provjerena DuPont Artristri tinta, različiti dodatni okviri (mini, standard i polo…) koji omogućuju brzo i jednostavno 

postavljanje majica za ispis. Ispisna površina je 320x570mm. Specificirana brzina ispisa je 91 sekundu za A4.

 

TEXJET PLUS – POLYPRINT

TexjetPLUSncLPolyprint je grčki proizvođač. Jedan od pionira razvoja DTG printera. Njihovi printeri koriste provjerenu DuPont tintu. Sistem za boju je zatvoren, spremnici boje su pod stalnim pritiskom i mogu se dopunjavati. Sam hardware i RIP su dobro usklađeni. Površina printa je 42x60cm. Visina radne ploče se automatski podešava. Cijena printera je nešto veća od 100 tisuća kuna. Otisak je vrlo živih i oštrih boja, a cijena otiska se kreće oko 10kn.

BREEZE 921

breeze-921-copyNesumnjivo, printer izvan klase je Breeze 921, izraelske tvornice Kornit. Za razliku od većine DTG printera, Kornit je razvio vlastitu tehnologiju baziranu na Spectra print glavama. U odnosu na ostale printere koji imaju jednu DX5 glavu, Brezze ima 6 glava (CMYK+bijelu). Nanošenje primera na majice je integrirano u sklopu stroja. Print bijele boje i CMYK-a je u jednom prolazu što znatno ubrzava produkciju. Čišćenje i održavanje sistema je automatsko. Maksimalna površina ispisa je zadovoljavajućih 35x45cm. Printer je namijenjen za industrijski tisak. Jedinična cijena otiska je vrlo niska. Cijena printera prelazi 300 tisuća kuna.

 

Dugoočekivano rješenje iz Epsona Epson po prvi puta nudi izravan ispis na odjeću

epson-sc-f2000Epson je svojoj gami pisača za tekstil po prvi puta dodao Direct-To-Garment T-Shirt pisač, to jest uređaj koji može izravno ispisivati aplikacije na majice. Naziv novog modela glasi SureColor SC-F2000. Obzirom na predviđanja o rastu vrijednosti tržišta ispisa na odjeću na više od 200 milijuna eura godišnjeg prometa u 2014., tvrtke male i srednje veličine moći će iskoristiti potencijal kojega pruža SureColor SC-F2000 te ostvariti dobit. Uz njegovu izvedbu vrhunske kvalitete i nizak trošak održavanja, tvrtkama će biti jednostavno ponuditi nove mogućnosti ispisa na tekstil.

Online trgovine koje nude majice, proizvođači majica, pa čak i velike korporacije mogu ostvariti konkretnu korist sa SC-F2000, jer je tinta otporna na lomljenje te je mekana u dodiru s kožom. Korisnici odabirom jednog od dvaju kompleta CMYK tinti mogu konfigurirati sustav tako da najbolje odgovara njihovim potrebama. Na raspolaganju je CMYK komplet za bijelu odjeću ili CMYK komplet s do četiri nijanse bijele boje za ispis na odjeću u bojama.

Softversko rješenje Garment Creator dolazi u paketu s pisačem te uključuje funkciju izračuna troškova, što omogućava procjenu količine i cijene utrošene tinte za svaki pojedini ispis. Pored toga, ovaj softver omogućuje dizajnerima da izraze svoju kreativnost te jednostavno produciraju atraktivne majice, kape i torbe, na materijalima do 25 mm debljine.

Epsonovom TFP ispisnom glavom velike trajnosti SC-F2000 može u 27 sekundi ispisati aplikaciju na bijelu majicu kratkih rukava u dual color načinu, ili za 111 sekundi na tamnu majicu, uz korištenje bijelih i tinti u boji, što omogućava brzu produkciju bez umanjenja kvalitete ispisa. Kada se koristi u kombinaciji s Epson UltraChrome DG tintama (u spremnicima kapaciteta 250 ili 600ml), SureColor SC-F2000 daje vrhunske rezultate na tamnim tkaninama, zahvaljujući robusnosti bijele tinte. Ona cirkulira unutar sustava te je osmišljena kako bi se smanjila mogućnost začepljenja, što povećava produktivnost te tvrtkama omogućuje dosljednu isporuku robe u zadanim rokovima. SC-F2000 nudi razlučivost ispisa do 1.440 x 1.440 dpi, čime se postiže precizno oblikovanje i postavljanje točaka, a njegov široki raspon boja stvara živopisne aplikacije te oštre konture i glatke prijelaze između nijansi.

Unatoč mogućnostima stvaranja trajnog vizualnog utjecaja na odjeći, Epson UltraChrome DG tinta nije opasna ukoliko dođe u dodir s kožom. Ova ekološki prihvatljiva tinta dobila je certifikat u Oeko-Tex 1001 standardu, što znači da ne sadržava štetne sastojke. Oeko-Tex certifikat jamči da UltraChrome DG tinte ne sadržavaju sastojke štetne ili opasne po ljudsko zdravlje u količinama koje prelaze Oeko-Tex standarde, pri ispisu na tekstil. Taj se certifikat odnosi na radne procese s tekstilom, a ne na sam pisač.

Kako započeti posao s T-shirtom i napraviti dobar poslovni plan

tisak-na-Tshirt

Zasigurno je jednostavan i zabavan posao s T-shirt majicama otvaranje trgovine, bilo da je ona online ili offline. Ukoliko se odlučite za online trgovinu imati ćete daleko manja financijska ulaganja i fleksibilno radno vrijeme. Također možda nećete niti fizički posjedovati majice, niti voditi skladišnu evidenciju. Pomoći će Vam i online alati za dizajn (npr. Zazzle) koji omogućuju i upload različitih predložaka u vašu online trgovinu.

CafePress je još jedna od korisnih stranica koja Vam omogućava odabir stila majice, upload vlastitog dizajnerskog predloška i formiranje vlastite korisničke stranice na kojima ćete prodavati svoje artikle. Na taj način možete naručiti i majice koje ćete nuditi u osobnoj prodaji ako se ukaže potreba. Svoju online trgovinu možete započeti i koristeći PrintMojo online servis. Potrebno je samo otvoriti korisnički račun kao Mojo trgovački posrednik, te uploadati svoje vlastite dizajnerske predloške koje će servis pridružiti Vašem korisničkom računu i na taj način ih ponuditi potencijalnim kupcima. Ako se pak odlučite za offline trgovinu, postupak je nešto složeniji. Ono što prvo morate učiniti je identificirati svoje ciljane kupce (npr. sportski klubovi, majice za djecu i sl.). To će Vam olakšati donošenje svih ostalih odluka u budućim koracima. Zatim zaposliste grafičkog dizajnera koji će se baviti dizajnom majica za Vaše ciljane kupce.

Obiđite potencijalne poslovne partnere koji se bave uslugom tiska na majice i definirajte cijene otiska za različite količine i vrste dizajna, kao i rokove isporuke. Također utvrdite mogu li vam oni osigurati i majice ili ćete ih sami morati nabavljati u veletrgovini. Odaberite početne količine i ako ćete uočiti pozitivne trendove u prodaji određenih dizajna, povećati ćete ih u dogledno vrijeme. Otvorite manju trgovinu sa skladišnim prostorom, po mogućnosti s izlogom. Također možete unajmiti i kiosk u nekom od trgovačkih centara. Ne zaboravite na promotivni materijal i stoga osigurajte posjetnice i letke sa svim relevantnim informacijama kao što su Vaša lokacija, kontakti i sl. Potrudite se da su vrhunskog dizajna i da dođu do vaših potencijalnih kupaca.

I na kraju otvorite web stranicu koja, osim što će Vas oglašavati i davati informacije o Vama, također može imati i online trgovinu. Koji god od ova dva oblika trgovine odabrali, prethodno je potrebno napraviti poslovni plan. Iako je danas potražnja za oslikanim T-shirt majicama velika, screen-print sve popularniji, postupak relativno jednostavan, a oprema vrlo dostupna, uz svu Vašu kreativnost ipak je potrebno razmisliti o sljedećim pitanjima:

• Koje stilove i veličine T-shirt majica ćete tiskati? Hoćete li također tiskati na trenirke i na druge odjevne predmete?
• Hoćete li ponuditi majice od organskih materijala?
• Koje je Vaše ciljano tržište i koliko je ono veliko?
• Koja relevantna iskustva u proizvodnji i maloprodaji imate?
• Kako ćete se promovirati na potencijalnom tržištu?
• Kolika će vam biti potrebna financijska sredstva za osoblje, opremu, prostor i sl.?

Sama izrada poslovnog plana danas je olakšana brojnim besplatnim predlošcima koji se mogu pronaći na internetu. Online alati olakšat će Vam i dizajn za Vaše T-shirt majice, no ipak ćete malo truda morati uložiti u razvoj proizvoda kojim bi stvorili svoj tržišni pravac. To mogu biti ekološki prihvatljivi proizvodi, posebni akcijski programi za neprofitne organizacije i sl.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content