Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tiskara Letis – Ricoh Pro C7200X uzima posao ofsetnim strojevima

Iako smo već više puta pisali o Ricoh seriji 7 tisuća, aktualni model koji je danas u prodaji je Ricoh Pro C7200. Iako ne posljednja, jedna od zanimljivijih instalacija je svakako u tiskari Letis blizu Čakovca.
Tiskara Letis osnovana je 1996. godine. Fokusirana je na proizvodnju za lokalne tvrtke na području Međimurja i bližih gradova poput Varaždina. U njihovom poslovanju, zadnjih 25 godina, ofsetna tehnologija bila je najvažnija tehnologija u pogonu. Što se proizvodnje tiče, pokriva širok asortiman proizvoda, od raznih tiskanica, blokova, letaka, prospekata pa do knjiga i ambalažnih artikala. U pogonu se nalaze dva velika Heidelberg ofsetna stroja, a u posebno dograđenom dijelu od nekih dvadesetak kvadrata, novi Ricoh Pro C7200X produkcijski pisač.

Je li ovo prvi Ricoh u njihovu pogonu, pitali smo direktora tvrtke, gospodina Dejana Lečeka.

Kratko vrijeme smo radili na seriji Ricoh Pro C7100, koju smo dobili na korištenje od tvrtke Eurocop dok smo čekali na novi model. Trenutni model Ricoh Pro C7200X imamo oko pola godine. Ranije smo imali digitalni produkcijski stroj drugog proizvođača, a s obzirom na dobra iskustva naših prijatelja, koji već duže vrijeme surađuju s tvrtkom Eurocop, odlučili smo se za model Ricoh Pro C7200X. Prvenstveno je to bilo zbog pete boje koja nam otvara šire mogućnosti u proizvodnji proizvoda veće dodane vrijednosti. Današnji kupci sve više traže nešto više od etikete ili pozivnice, traže bijelu boju, lak, zlatnu, srebrnu… Ovo nisu više specijalne boje, nego bi se moglo reći da polako prelaze u standard koji se podrazumijeva, kao kolor u odnosu na jednobojni tisak od prije dvadesetak godina.

Letis je ofsetna tiskara, kako određujete kada se posao odrađuje na ofset, a kada na Ricoh?

U pravilu, sve naklade do nekih 1000 araka su isplative za rad s Ricohom. No, ponekad on radi i veće naklade, ovisi o hitnosti isporuke.
S obzirom da su današnje naklade vrlo male, ispada da nam Ricoh odrađuje više poslova nego ofset. Osim ekonomičnosti, moramo pohvaliti i kvalitetu otiska produkcijskog pisača Ricoh Pro C7200 koji se definitivno može uspoređivati s ofsetom. Velika prednost mu je i tisak duljine araka od 70cm čime možemo raditi dulje plakate ili višestruko savinute prospekte koji su sve više traženi.

Cijeli razgovor možete pročitati i u online izdanju zadnjeg broja Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content