Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tiskarska industrija jedan je od najodrživijih sektora gospodarstva

Njemačko Udruženje za tisak i medije – bvdm, nepriksnoveni je autoritet već više od sto godina. Njihove akcije sve više su prepoznate i u cijeloj Europi. Bvdm podržava njemačku tiskarsku industriju u svim područjima koja se tiču poslovanja. Jedno od njih je i ekologija. Nedavno su tako pokrenuli klimatsku inicijativu kako bi pomogli tiskarama i medijskim tvrtkama da kupcima ponude ekološke i klimatski prihvatljive tiskarske proizvode. Ekološki svjesni kupci u tiskarskoj industriji posebno trebaju pouzdane informacije o količini emisija CO₂. Odlična sugovornica na tu temu, bila nam je gđa Julia Rohmann, službenica za okoliš i zaštitu na radu u bvdm-u.

Je li grafička industrija, unatoč svim rješenjima i napretku, zaista neekološka i veliki onečišćivač?

To zvuči strašno i ne odgovara činjenicama. Tiskarska industrija, kao i svaka druga, troši resurse i stvara emisije. Međutim, nema govora o velikom onečišćenju okoliša i stvaranju prekomjernog otpada. Naprotiv, tiskarska industrija jedan je od najodrživijih sektora gospodarstva u Njemačkoj.
Industrija tiska i medija klasificirana je kao industrija koja koristi otapala zbog procesne tehnologije koja se koristi kod tekućih boja na bazi otapala. Tiskarska boja prenesena na podlogu suši se isparavanjem otapala. Dolazi do emisija, koje se, barem u Njemačkoj, velikim dijelom izdvajaju i unose u postrojenje za obradu ispušnog zraka.
Svjesne toga, udruge tiskarske i medijske industrije pokrenule su prije više od 20 godina kampanju “Tisak s niskim emisijama”. Cilj kampanje bio je podržati tiskare u prelasku na korištenje sredstva s niskim emisijama. Tijekom posljednjih 20 godina tržišni udio vrlo hlapljivih otapala pao je s više od 60 na manje od 20 posto. Istodobno, udio niskohlapljivih otapala u stalnom je porastu te je dosegnuo udio veći od 80 posto.
Što se ofsetnih postrojenja tiče, učinkovitost današnjih toplinskih sustava naknadnog sagorijevanja viša je od 95 posto.


Industrija tiska također se optužuje za visoke emisije CO2. Je li to istina? Kakva je situacija u Njemačkoj?

Emisije CO2 za sve tiskarske proizvode u Njemačkoj odgovaraju ne premašuju više od jedan posto CO2 emisije jedne osobe godišnje u Njemačkoj. S naše točke gledišta to pokazuje koliko su pogrešne brojne predrasude prema tiskarstvu. Zapravo, tiskani proizvodi vjerojatno su među najodrživijim komunikacijskim alatima.

Kako tiskara može izračunati svoju emisiju CO2? O čemu najviše ovisi?

Pri izračunu emisija CO2 treba uzeti u obzir opće priznate standarde za njihovo određivanje. To su, na primjer, Protokol stakleničkih plinova ili DIN/ISO 14040, 14044 i 14067 kao i DIN/ISO 16759.

Grafički sektor već ima solidan alat usklađen na razini Europe za procjenu ugljičnog otiska svojih proizvoda. To su Intergrafove preporuke za izračun emisije CO2 u tiskarskoj industriji. Ove preporuke razvila je industrija za industriju. Temelje se na tri područja Međunarodnog protokola o stakleničkim plinovima (Scope 1-3) i uključuju 13 parametara koji pokrivaju 95% svih emisija ugljika iz tiskarskih procesa ili proizvoda. Jedan od preporučenih alata tiskarama za izračun također je i Klimatska inicijativa našeg Udruženja jer je u skladu s ovim standardima.

Naime, Klimatska inicijativa Udruženja bvdm daje tvrtkama priliku da svojim kupcima ponude klimatski neutralne proizvode – nadoknadom neizbježnih emisija. Sudjelujući u klimatskoj inicijativi tiskare mogu izraditi bilance CO2 za ofsetni tisak, web ofsetni tisak, duboki tisak, digitalni tisak, tisak ambalaže i omotnica te implementirati mjere za povećanje učinkovitosti.

Više o zanimljivom aspektu ekologije i tiska pročitajte u intervjuu objavljenom u Print Magazinu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content