Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Top 4 najbrže rastućih područja u industrijskom tisku

Analiza industrijskog tiska u globalnim razmjerima, napravljena od strane Smithers Pire, donosi sljedeće zaključke. Nekoliko segmenata industrijske proizvodnje možemo targetirati kao zrele za proizvodnju digitalnim tiskarskim tehnologijama i udio digitalnih tehnologija korištenih u proizvodnji ima tendenciju značajnih stopa rasta. To su sljedeći segmenti industrijske proizvodnje:
-ukrasni proizvodi (decor)
-laminat
-keramik
a
-tekstil
-stakl
o

Smiters Pira izvješće – Budućnost funkcionalnog i industrijskog tiska do 2022.godine – vrednuje industrijsko i funkcionalno tržište ispisa na 76.9 milijardi dolara u 2017.godini, a do 2022. godine proširuje se na 114.8 milijardi dolara.

Azija je regija s najvećim stopama rasta koje prate najveću koncentraciju proizvodnje u ovom dijelu svijeta. Velike tvrtke za tisak koje opskrbljuju proizvođače elektronike i materijala za interijere su predvodnici rasta. U sjevernoj Americi i zapadnoj Europi postoji stabilan rast digitalnog tiska kod proizvoda visoke vrijednosti i dolazi do poboljšanja u mnogim proizvodnim procesima.

Povijesno, dekorativni tisak dekora i laminata je najveći sektor rasta, odgovoran za trećinu ukupne vrijednosti. To je sada pomaknuto elektronikom, digitalnim tiskom na tekstil i 3D ispisom. Stope rasta su veće od predviđenih u ranijim izvješćima Smithers Pire.

 

Décor i laminat

digitalno tiskani laminat

Bazična tehnologija u ovom segmentu je duboki tisak (rotogravura) koji se koristi za ispis dekora na papire koji se tijekom proizvodnje implementiraju u namještaj, podove, tapete… Flexo i ofset platforme zauzimaju mali udio na tržištu, a uporaba ink jet pisača postaje sve raširenija, osobito za dizajn po narudžbi.

Tržište pokazuje stalan rast između 2012. i 2022.godine, što podržava sve veći sektor građevinskih objekata i potražnja od strane bogatijih potrošača za personaliziranim interijerima. Postoji rast institucionalnih i poslovnih zgrada u javnom i privatnom sektoru gdje organizacije zahtijevaju brendiranje prostora.

Tu su i nove aplikacije unutar interijera koje koriste vlasnici hotelskih objekata. Hoteli sve više žele pružiti svježe iskustvo svojim gostima. Identificiran je trend smanjenja ciklusa obnove hotela od svakih sedam godina na svakih pet godina. Ovaj trend povoljno djeluje na digitalno tržište tiskanog dekora.

Vrijednost tržišta ispisa na dekor i laminat u 2017.godini iznosi preko 15.8 milijardi dolara, a to će rasti po godišnjoj prosječnoj stopi rasta od oko 4% do 2022.godine, kada će biti vrijedno 19.6 milijardi dolara.

 

Elektronika

Tiskana elektronika

Korištenje digitalnog tiska za proizvodnju elektroničkih predmeta – membranski prekidači, RFID, strujni krugovi, zasloni, fotonaponski sustavi – velik je posao za mnoge dobavljače, a nove primjene u dizajnu uređaja i komponenti nastavit će stvarati i nove mogućnosti. Taj tržišni segment iznosi 28.8 milijardi dolara u 2017.godini, do sada a do 2022.godine će se povećati na 47.8 milijardi dolara.

Tisak na elektroniku i dalje je razvojna tehnologija. Otvara niz mogućnosti funkcionalnog dizajna i omogućit će stvaranje niza futurističkih elektroničkih uređaja. Digitalno tiskana elektronika omogućava isporuku “elektroničke funkcije” na daleko širi raspon podloga u odnosu na uobičajene metode. Omogućuje izradu tankih, fleksibilnih strujnih krugova pomoću proizvodnih procesa visokih volumena uz niske troškove.

Azija je najveća regija za tiskanu elektroniku zbog proizvodnih pogona mnogih vodećih tvrtki iz segmenta elektronike, od Japana, Južne Koreje, Tajvana i Kine.

Mnoge velike inovativne elektroničke tvrtke, koje proizvode pametne telefone, televizore i zaslone, rasvjetu te solarne panele, koriste digitalni tisak u sklopu procesa proizvodnje.

 

Digitalno ispisan tekstil

Digitalni tisak tekstila

Globalno tržište tiska na tekstil je ogromno. Procjenjuje se na više od 32 milijarde kvadratnih metara proizvodnje godišnje. Tisak s ink jet tehnologijama postaje sve značajniji budući da se modni trendovi sve češće mijenjaju. Implementaciju inkjet tekstilnog tiska podržava „fast fashion“ koji se razvija u područjima Španjolske, Portugala i Italije.

U cijelom sektoru postoji snažan rast tržišta – od 321 milijuna dolara u 2012. godini, tržište je poraslo za 351%, odnosno na više od 1.1 milijardu dolara u 2017.godini. Trend rasta se nastavlja s godišnjom stopom od 14.3% do 2022.godine, te s predviđenom vrijednošću od 2.1 milijardi dolara.

Inkjet ispis omogućuje skraćivanje opskrbnog lanca i fleksibilnost. Postoji mnogo t-shirt tiskara koje nude uslugu web-to-shirt, gdje kupac prenosi svoj personalizirani dizajn na odjeću. Digitalni tisak zauzima veliki dio oplemenjene vrijednosti proizvoda i seli se u blizinu kupca. Za modne kolekcije, skladištenje se može izbjeći tiskom i stvaranjem popularnih dizajna na lokalnoj razini, u malim količinama.

To smanjuje trošak proizvodnje. Internet trgovine mogu produljiti proces tiskom proizvoda nakon narudžbe, čime se smanjuje rizik od krivih dizajna i stajanje roba na zalihi. Sve se više vrši pritisak na opskrbne lance kako bi se postigla veća fleksibilnost koju digitalne tehnologije danas i omogućuju.

 

3D tisak

3D tisak

Globalno poslovanje 3D tiska/ispisa sazrijeva. Dokazano je da različite tehnologije čine funkcionalne dijelove i predmete u mnogim industrijskim sektorima troškovno učinkovitim pri niskoj razini proizvodnje. Korisnici i davatelji usluga istražuju kako se poslovni modeli mogu mijenjati s 3D sustavima za ispis na zahtjev koji su bliži točki korištenja.

3D tisak je dokazani alat u industrijskim i komercijalnim sektorima, potiče dizajn i brzo prototipiranje u mnogim sektorima te postaje proizvodni alat za složene kalupe, alate i različite plastične dijelove.

Tvrtke u zrakoplovstvu, automobilskoj i medicinskoj industriji prihvatile su 3D tisak u industrijskoj i komercijalnoj primjeni. 3D tehnike tiskanja brzo se razvijaju te su sve više prihvaćene i integrirane u globalno proizvodno okruženje.

Vrijednost profesionalnog tržišta ispisa bit će 21,4 milijarde dolara 2022. godine, dok se programi šire, što predstavlja godišnju stopu rasta od 12,3% za petogodišnje razdoblje.

U pet godina, do 2022.godine, ink jet tekstilni tisak i 3D tisak su najbrže rastući tržišni segmenti tiska koji su oslonjeni na razvoj ink jet tehnologije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content