Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Trendovi u dizajnu interijera

Gospodin Nikita Neveikine, direktor razvoja poslovanja u sklopu HP-ove divizije “Printed Interior Decoration” se fokusirao na najvažnije trendove u ispisu interijera koji će donositi više profitne marže u nadolazećim godinama.

 

Personalizirana kuhinja

Interijeri prate modne trendove

Dekoracije su usko povezane s modom. Svi trendovi, koji se predstave u velikim modnim gradovima, npr. Milanu, već sutra će se odraziti na ostatak tržišta, na proizvodnju tapeta, na izradu podova, postera i sve ostalo. Tržište se mijenja, a ta promjena je potaknuta od strane kupaca koji prema svojim željama i potrebama kreiraju potražnju.

Novo tisućljeće donosi sve veći napredak, a po napretku možemo vidjeti koliko se vremena mijenjaju. Sve se događa gotovo trenutno. U roku od nekoliko sati od narudžbe, naručene stvari dolaze na našu adresu.
Što se događa u modnoj industriji? Prije su se trendovi mijenjali svakih godinu ili godinu i pol što je bilo izuzetno sporo. Sada, u zadnjih nekoliko godina, kako se tržište unaprijedilo, trendovi se mijenjaju svakih 2-3 mjeseca. Tako svaka 2-3 mjeseca imate novu zimsku ili ljetnu kolekciju. Taj se trend brzo proširio i na ostatak tržišta jer industrija prati te trendove koji se neprestano mijenjaju.

Primjer ovoga je novi trend koji dolazi u sljedećih nekoliko godina, a to je onaj botanički. S puno zelenila, tapete s listovima banane, ananasa i sve slično tome.

 

Hoteli – manje investicije, češće promjene

Ne tako davno, razgovarao sam s vlasnikom hotela koji je rekao da danas troše manje novaca na uređenje hotela, ali uređuju ga češće. Prije su hotel uređivali svakih, otprilike, 7-8 godina. Sada ga kompletno preurede u mnogo kraćem vremenskom periodu, u 2-3 godine.

Zašto? Modna industrija nameće brzu izmjenu kod promjene trendova tako da moraju adaptirati hotel kako bi konstantno bili poželjni na tržištu. Tim postupkom hotel dobiva osobni pečat koji ga prezentira kroz društvene mreže. Sve više hotela otkriva personalizirani prostor, dekoracije koje daju prostoru osobnost, kao reklamu koja im pomaže da kroz cijelu godinu imaju goste koji se rado vraćaju.

 

Mc Donalds novi interijer

McDonalds – moderan interijer zadržava potrošača

Dobar primjer uređenja interijera je McDonalds. Prije desetak godina to je bio prostor s običnim crveno-bijelim tapetama i čudnim klaunom posvuda. Htjeli su prezentirati novu strategiju, tako da su 2014. godine odlučili investirati u obnovu i uređenje restorana. Nakon adaptiranja, lokali izgledaju jako lijepo sa svim tim tapetama, uređenim ambijentom koji privlači potrošača da se zadrži duže od planiranog. Prije su imali strategiju fast food-a, gdje su kupci naručili hranu, pričekali i nakon toga izašli. Sada je ta strategija promijenjena, nakon što naručite, možete koristiti besplatan WiFi, naručiti kavu ili sladoled te tako ostanete duže unutar privlačno uređenog restorana.

Ovo su riječi predsjednika restorana: „Ako imate restoran koji je privlačan, konkurentan i relevantan, i hrana je ukusnija“. Rezultat ove marketinške strategije McDonaldsa je rast prometa od 5%, što je stvarno dobar rezultat. Možemo zaključiti kako je preuređenje zaslužno za ovaj dobar ishod.

Canvas – brze promjene vizuala

Tapeta nije jedini element unutar dekorativne industrije koji donosi dobar profit. U zadnjih šest godina sve veći utjecaj ima i tržište fotografija na platnu. Teško ih je proizvesti na tradicionalan način jer svaka je fotografija drugačija. Današnje tržište nudi veliki izbor medija pod zajedničkim nazivom “canvas”, koji oplemenjuju prostore. Vrlo su jednostavni za brze promjene aplikacija i gotovo dnevnu promjenu vizualnog izgleda prostora. Latex tehnologija u tom segmentu igra ključnu ulogu jer je sposobna ispisivati na sve canvas medije bez potrebe za prethodnim premazom ili korištenjem skupih “canvas” materijala.

Prozorska sjenila – visoke stope rasta

Još jedno zanimljivo tržište koje smo otkrili prije otprilike godinu dana je tržište ispisa na sjenila za prozore. Takve aplikacije postaju sve popularnije u uređenju interijera. Uređuju se tapete, podovi, pa zašto se ne bi ukrašavala i sjenila za prozore. U tom segmentu očekujemo rast tiska od 17% u sljedećih pet godina jer se sve više teži personalizaciji. Kod tiska na prozorska sjenila dolazi do problema blijeđenja boje zbog utjecaja sunčeve svjetlosti. Kod ispisa na objekte koji su izloženi sunčevim zrakama važno je odabrati kvalitetnu tehnologiju ispisa koja je otporna na UV zračenje kako se ne bi dogodilo da nakon samo par mjeseci boja izgubi postojanost. HP latex boje su izrazito otporne na UV zračenja, a iste se koriste i za tapete, fotografije na platnu, podove i ostalo kako bi boja ostala ista.

Jedan od najznačajnijih svjetskih proizvođača prozorskih sjenila, Botaren, prije se bazirao na masovnoj proizvodnji sjenila jednog dizajna. Sada rade s dizajnerima i lansiraju limitirane serije pojedinih proizvoda – limitirane serije karniša, prozorskih sjenila i ostalih predmeta. Lansiraju npr. tisuću prozorskih sjenila i kad se jednom prodaju, više ne ponavljaju taj isti dizajn. Tako imate ekskluzivan dizajn prilagođen svom domu.

 

Printani pod kuhinje

Podovi – tržište ogromnog potencijala

Jedno od tržišta koje želim prezentirati je tržište podova. Oni su među najtežim stvarima za ispis. To je zbog toga jer po njima hodamo, prelazimo kotačićima, grebemo površinu. Sada radimo s proizvođačima folija koji su mehanička svojstva folija digli do takvog nivoa da ispis na podu ostane postojan bez obzira na velika mehanička opterećenja. Ispisu personaliziranih podova dajem velik potencijal i siguran rast u narednim godinama.

Kreativnost ključ uspjeha

Dekorativno tržište nisu samo tapete, prozorska sjenila, “canvas” fotografije, podovi. Imamo mnogo različitih klijenata koji ispisuju mnogo različitih predmeta za uređenje interijera. Ne postoji nešto što je nemoguće ili teško izvedivo pa se ne ispisuje. Danas je moguće otisnuti bilo što. Postoje specijalne folije koje možete ispisivati sa latexom i nakon toga aplicirati na ciglene zidove, asfalt, keramičke pločice, kuhinjske elemente, sjenila za svjetiljke… Najveća prepreka digitalnog tiska je nemaštovitost korisnika pisača.

HP Printed Interior Decoration – u službi kupca

Iako je proizvodnja latex pisača osnovni posao HP-a, filozofija je usmjeriti korisnike u nova brzorastuća tržišta. Stvarati nove niše u kojima će korisnici naših tehnologija ostvariti maksimalne benefite korištenjem latex tehnologije. Ponuditi im cjelokupna rješenja, od latex pisača prilagođenih njihovim potrebama, certificiranih repromaterijala pa do web aplikacije koja im omogućuje otvaranje web trgovina tako da svoje proizvode mogu jednostavno plasirati na tržište. Integrirali smo mnogo dizajnera, internetskih platformi s kojima surađujemo u različitim gradovima i zemljama putem kojih našim klijentima otvaramo nove mogućnosti razvoja.”

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content