PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tri ključna koraka za pokretanje digitalne transformacije u smjeru i4.0

Kako pokrenuti digitalnu transformaciju tvrtke u smjeru industrije 4.0?  Odakle krenuti? Koje su najčešće greške? Koje korake poduzeti te koja je na kraju korist od svega…samo su neka od pitanja na koje se pokušalo odgovoriti na webinaru Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog centra razvoja industrije 4.0.

Webinar održan u srijedu 12. 5. posebno je bio fokusiran na grafičko-prerađivačku industriju, a cilj je bio ukazati na najčešće greške pristupa industriji 4.0 te na tri obvezna koraka koja treba poduzeti kako bi se greške izbjegle.  Webinar su vodili osnivači Hrvatskog centra razvoja industrije 4.0 gosp. Nikica Ivandić i gosp. Damir Konjevod.

Naime, tjerane zahtjevima tržišta ili klijenata, nema tvrtke koja, prije ili kasnije, neće morati riješiti svoj odnos naspram industrije 4.0. I upravo tu za većinu počinju problemi kada počnu razmatrati kako konkretno pristupiti digitalnoj transformaciji. U moru mogućnosti tvrtke često nailaze na težak problem oblikovanja učinkovitog i ekonomski optimalnog slijeda aktivnosti koje trebaju poduzeti. 

Kako je istaknuo gosp. Ivandić, digitalnu transformaciju treba gledati u svjetlu kako povećati kompetitivnost tvrtke, kako opstati na tržištu, unijeti nove načine poslovanja, pripremiti se za nove investicije, značajno smanjiti troškove proizvodnje te zadržati i privući visokokvalificirane kadrove.
Kada se ispune glavni ciljevi i4.0 – učinkovitost, kvaliteta i sigurnost, brzina i prilagodljivost – dobije se agilna tvrtka koja neprestano uči te je sposobna prilagoditi se okolini koja se neprestano mijenja.

Tri ključna koraka

Ovo su, kako su istaknuli gosp. Ivandić i Konjevod, tri ključna koraka koja treba poduzeti kada se odlučite uhvatiti u koštac s implementacijom i4.0

1. Korak  
Ustanoviti trenutnu razinu zrelosti kompanije u područjima industrije (utvrditi što je industrija 4.0 za tvrtku te gdje se tvrtka danas nalazi u odnosu na i4.0).

2. Korak
   
Uskladiti viziju/očekivanja od industrije 4.0 sa strategijom kompanije (postaviti realnu viziju koje mogućnosti i kapacitete i4.0 tvrtka može i želi postići sukladno svojoj strategiji).

3. Korak
Izraditi tzv. digital transformation roadmap – detaljnu kartu s ekonomičnim redoslijedom aktivnosti poboljšanja i izgradnje kapaciteta tvrtke u i4.0 (napraviti dubinsku snimku kapaciteta i izraditi put- roadmap kojim se postupno dostiže ciljana razina zrelosti). 

Pritom, istaknuli su, treba posebnu pažnju obratiti na četiri ključna strukturalna područja svake tvrtke: informacijski sustav, resurse, kulturu i organizacijsku strukturu. Kada se napravi plan treba aktivirati sva ova područja. Kritični faktor uspjeha svakog od ovih koraka je sposobnost tvrtke da identificira svoje informacijske potrebe i odabere prikladne tehnologije.  

Pravi pristup industriji 4.0, može se, dakle svesti, na sljedeće točke:

  • sveobuhvatan pristup „best practice“
  • brzo i efikasno napraviti plan
  • konkretan plan onoga što se očekuje i što će se postići
  • postepeno uvođenje
  • ekonomičnost  – povrat ulaganja mora biti na svaku odluku koja se donosi

Sudionicima su za kraj poručili da se bez strateških i digitalnih vještina, prikladne organizacijske strukture i kulture ne može iskoristiti potencijal kojeg omogućuju napredne tehnologije kako bi se dobila stvarna poslovna prednost.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content