Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tržište etiketa pred novim izazovima

Posljednje izvješće Finata, europskog udruženja industrije samoljepljivih etiketa, pokazuje da je potrošnja etiketa u prvoj polovici 2022. smanjena 2% u odnosu na isto razdoblje 2021.

Smanjenje je uslijedilo nakon povećanja od 7% u 2021. godini (čime je godišnja potražnja dosegnula rekordnih 8,5 milijardi m2) te povećanja od 4,3% 2020., kada je pandemija Covid-19 pogodila Europu. Pad je posebice bio izražen u drugom tromjesečju kada je potrošnja pala 8,3% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.
Nekoliko je čimbenika u pozadini ovog preokreta, kažu u Finatu.
Prvo, brojke za 2022. slijede nakon dvije nestabilne godine 2020. i 2021. Tada je, naime, vrhunac potražnje za etiketama bio pod jakim utjecajem prekomjerne potražnje nakon izbijanja pandemije 2020. i brzog gospodarskog oporavka 2021

Poremećaji lanca opskrbe

Drugo, od ljeta 2021. globalni proizvodni lanci pate od poremećaja u opskrbnom lancu uzrokovanih prilagodbama povezanih s Covidom. To je dovelo do jaza između rastuće potražnje nakon Covida i sve manje dostupnosti energije, sirovina i transportnih kapaciteta, navodi Finat.

U prvoj polovici 2022. europsku industriju etiketa posebno je pogodio dugotrajni štrajk u UPM-u, vodećem proizvođaču papira u Finskoj. Štrajk je značajno ograničio dostupnost dijelova za proizvodnju papirnatih naljepnica.
U posljednjem Finat Radaru, objavljeno je da je 60% prerađivača imalo pad prihoda kao posljedicu problema s opskrbnim lancem. Iako je štrajk završio neposredno prije Uskrsa, očekuje se da zaostaci neće biti popunjeni prije ove jeseni.

Izgledi recesije

Treće, ograničenja povezana s opskrbom već je nadvladala potražnja praćena eksponencijalnim povećanjem cijena energije, troškova sirovina i, naposljetku, dvoznamenkastom inflacijom potrošačkih cijena. Naravno, utjecaj rata u Ukrajini također je neosporan.

Statistički, potražnja za materijalima za samoljepljive etikete u roli značajan je pokazatelj europskog BDP-a. Iako je korelacija između to dvoje donekle iskrivljena zbog promjenljivih obrazaca potrošnje tijekom Covid-a, dio pada ukazuje na gospodarske promjene u Europi u nadolazećim mjesecima.

.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content