PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tržište tiska velikog formata vrijedit će 10,4 milijarde eura do 2025.

Prema najnovijim istraživanjima agencije MarketsAndMarkets očekuje se da će vrijednost globalnog tržište pisača velikog formata porasti sa 8,6 milijardi eura u 2020. godini na 10,4 milijardi eura do 2025. godine, uz godišnju stopu rasta od oko 3,8 posto. Tijekom petogodišnjeg razdoblja azijsko-pacifička regija najbrže će rasti.

Ključni čimbenici koji potiču rast u sektoru velikog formata uključuju:
– sve veću potražnju za tiskom velikog formata u tekstilnoj, reklamnoj i ambalažnoj industriji
– sve veće korištenje UV boja u vanjskom oglašavanju, CAD-u i aplikacijama za tisak tehničke dokumentacije
– sve veći značaj digitalne proizvodnje u komercijalnim aplikacijama za tisak.

Među brojnim aplikacijama za koje se koriste pisači velikog formata, signage segment u 2019. činio je  najveći udio na ovom tržištu zbog velikog broja različitih mogućnosti primjene na otvorenim, ali i u zatvorenim prostorima.
U 2019. godini pisači velikog formata na bazi solventa činili su najveći udio na tržištu s obzirom na vrstu boje koja se koristi. Solventne boje jeftinije su od UV i boja na bazi vode te omogućuju ispis na različitim površinama, uključujući karton, papir, fleksibilne ambalažne materijale, folije i plastične materijale, kaže se u izvještaju.

Istraživanje je pokazalo da će azijsko-pacifička regija (APAC), koja uključuje Australiju i Novi Zeland, rasti po najvećim godišnjim stopama tijekom predviđenog razdoblja do 2025. godine. Europu očekuje umjereni rast.  APAC se, kako se navodi u istraživanju, smatra pokretačem rasta globalne ekonomije. Zemlje poput Japana i Južne Koreje razvijene su ekonomije, a Kina je u posljednja dva desetljeća najbrže rastuće gospodarstvo na svijetu. Također, APAC proizvodi velike količine odjeće i tekstila pa se očekuje da će ovaj sektor kontinuirano rasti u ovoj regiji.

Također u izvještaju se navodi da će tijekom navedenog razdoblja ink jet pisači rasti najbrže. Razlog za sve manju potražnju za tonerskim pisačima je njihova zamjena s ink jet pisačima zbog njihovih prednosti, poput niskih troškova proizvodnje i povoljnog održavanja. Kada je riječ o širini , pisači sa širinom ispisa u rasponu od 152 do 177 cm imat će najveći porast.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content