Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

U industriji je tampon tisak nezamjenjiva tehnologija

Analogne tehnologije tiska, koliko god im se već godinama predviđa smanjenje udjela pa čak i nestanak s tržišta, vrlo uspješno opstaju pa čak i napreduju. Jedan od razloga je i pravovremena prilagodba sveopćoj digitalizaciji i automatizaciji, a drugi je i dalje neupitna vrhunska kvaliteta otiska te širina mogućnosti primjene – od ozbiljne industrijske proizvodnje do tiska, primjerice promotivnih proizvoda.
Tampon tisak jedna je od takvih tehnologija. Stručnjak za analogne tehnologije poput tampon i sitotiska je i slovenska tvrtka Grec d.o.o. Tvrtka Grec poznata je po dobrom servisu kojeg pruža svima koji se bave tampon tiskom u Sloveniji. Ima kompletnu ponudu od prodaje tiskarskih strojeva i opreme uključujući sav materijal potreban za tisak. Također implementiraju procese tampon tiska u većim industrijskim sustavima.

Primjena u brojnim branšama

Kako nam je rekao gosp. Miha Cankar, direktor tvrtke Grec, dosta je poslova i aplikacija kod kojih je tehnologija tampon tiska i danas nezamjenjiva.
„Tampon tisak je i u današnje vrijeme vrlo korisna tehnika tiska. Koristi se u raznim industrijama  gdje je sastavni dio označavanja proizvoda u automatiziranim proizvodnim linijama“, ističe gosp. Cankar. Zanimljivo je, kaže pogledati u kojim industrijama se danas najviše koristi tampon tisak. To su:

– obućarska industrija (tisak općenito na obuću, obuću za planinarenje, pancerice, skijaške pancerice, tenisice…)
– automobilska industrija – označavanje vanjskih dijelova, kablova, specijalnih dijelova svjetla…
– elektronička industrija – označavanje prekidača, tiskanih krugova, elektroničkih elemenata, osigurača
– bijela tehnika – tisak prednjih ploča, etiketiranje malih kuhinjskih aparata…
– industrija naočala
– grafička industrija, promotivni proizvodi…

„Tampon tisak uglavnom se koristi za tisak na neravne ili teško dostupne površine  gdje nije moguće tiskati drugim tehnologijama tiska kao što su sitotisak ili digitalni tisak“, kaže gosp. Cankar.

Dakle, najvećim dijelom tampon tisak danas svoju primjenu ima u industriji. No, niti primjena u proizvodnji promotivnih proizvoda nije posve nestala, unatoč tome što taj segment preuzimaju UV rješenje i digitalne tehnologije. Slaže se s tim i naš sugovornik. U promotivnoj industriji, kaže, tampon tisak je uglavnom već zamijenjen digitalnim tiskom. No, unatoč tome u Grecu znaju da je određene proizvode moguće tiskati samo tampon tiskom.

Koliko je tampon tisak različit danas u odnosu na svoje početke, koje su mu prednosti, a koje mane, pročitajte u inervjuu u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content