Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

U posjetu obrtu “Keramika Auguštanec”

U želji da vas upoznamo s rijetkim pozitivnim primjerom poslovanja u Hrvatskoj, u ovom članku donosimo pregled posjeta obrtu “Keramika Auguštanec” iz Lepoglave i kratki interview sa gospodinom Zlatkom Auguštanec – vlasnikom tvrtke. Posjet obrtu nije nas ostavio ravnodušnima, dapače oduševio nas je spoj tradicionalnih tehnika i osuvremenjenosti proizvodnje, ali i ugodno i pozitivno djelatno ozračje. Zanimljivom pričom gospodin Zlatko objasnio nam je sve segmente svog posla: od samih početaka, početnih problema sve do inspiracije i oblikovanja ideja te odabira materijala. Svoju priču potkrijepio je prikazom svojih izložbenih proizvoda.

Pričajući o svojem obrtu gospodin Zlatko trudio se prezentirati sve čari posla s kojim se susreće ali je i istaknuo i na prepreke na koje nailazi u poslovanju. Nakon uvodnog razgovora g. Zlatko nas je poveo u obilazak proizvodnog pogona gdje smo bili upoznati sa svim procesima izrade suvenira. Ručnom i laserskom izradom kalupa i uzoraka, prenošenjem raznih materijala na podloge i proizvodnim strojevima, detaljnom i preciznom završnom obradom, sagledavši tako zahtjevan put od kreativnih ideja do realizacije finalnih proizvoda. Osim impresivne tehnološke podloge (u proizvodnim pogonima nalazi se spoj tradicionalnih tehnika obrade rukom pa do obrade najmodernijim tehnologijma poput laserskog izrezivanja i printanja UV printerima), bili smo iznenađeni izuzetnom urednošću svih pogona, brigom za strojeve kao i inovacijama i preradama koje smo zatekli na nekim strojevima. Međutim ono što valja istaknuti je vrlo ugodna atmosfera i dojam pozitivnog okruženja među djelatnicima. U pogonima na obradi keramike, pleksiglasa, gipsa, umjetnog kamena i drva radi 70ak mladih djelatnika. Šetnjom kroz pogon otkrili smo pravo malo carstvo koje se krije iza imena “Keramika Auguštanec”, koje diše punim plućima i koje vještim rukama svojih djelatnika stvara nevjerojatne kolekcije suvenira.

Intervju:
Zašto baš suveniri? Čitava priča je krenula nekih 25 godina unatrag igrom slučaja. Međutim, posao se dobro razvijao. Naravno, kao i sa svakim poslom u početku je bilo teško, potrebne su godine upornosti da se do nečega dođe. Koje godine uvodite printere u proizvodnju? Printere uvodimo u proizvodnju pred otprilike 7 godina. Koristimo ih za finaliziranje proizvoda. Oni su završna riječ u većini naših proizvoda. Želim istaknuti da je u poslu i proizvodnji suvenira potrebno mnogo više toga da se dođe do finalnog procesa. U pogonu smo vidjeli dva ista Mimaki printera (JFX-1615 plus). Zašto Mimaki? Nakon par godina istraživanja i isprobavanja raznih modela UV printera (isprobali smo UV LED i Mercury lampe) uzeli smo prvi Mimaki JFX 1615+ (ujedno i prvi takav printer u Hrvatskoj). Bili smo oduševljeni s karakteristikama printera koji se pokazao kao izuzetan za naš rad, ali želimo istaknuti vrlo bitne stvari a to su servisna podrška i održavanje, koji su preduvjet da takvi radni strojevi besprijekorno rade na dugi period vremena. Servis i podršku dobivamo preko tvrtke TIMEP iz Zagreba, koja je i zastupnik za ove printere. Povečanjem našeg tržišta i produkcije logičan potez nam je bio da uzmemo još jedan ovakav stroj. Izuzetno smo zadovoljni njima. Vidite li u narednim godinama korist u 3d printerima? Smatramo da imaju svoju namjenu u medicini i sličnim granama ali u produkcijskim pogonima gdje se zahtijevaju veliki brojevi proizvoda za sada su nepraktični. Pričekat ćemo još neko vrijeme na razvoj tehnologije. Da li se otvarate na druga tržišta, gdje se vidite u narednih 5 godina? Momentalno izvozimo proizvode u Srbiju, Crnu goru, Sloveniju, Austriju, Njemačku..U narednim godinama planiramo se proširiti na druge zemlje.

Zahvaljujemo djelatnicima poduzeća Keramike Auguštanec na srdačnom dočeku i nesebičnom dijeljenju vlastitih znanja i iskustava te ustupljenom vremenu.

www.keramika-augustanec.hr

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content