Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Održana skupština Udruženja grafičara HGK-a

Udruženje grafičko-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore (HGK) održalo je u petak, 25. 1. u prostorima HGK-a 2. po redu redovnu godišnju skupštinu. Lijepa je to vijest za domaću grafičku industriju s obzirom da Udruženje zadnjih godina nije bilo aktivno. Novo predsjedništvo na čelu s g. Markom Morićem, predsjednikom, g. Antoniom Zadrom, zamjenikom predsjednika te g. Markom Gjeldumom, tajnikom odlučilo je to promijeniti te u suradnji s tiskarima, dobavljačima, visokim učilištima i drugim partnerima zajednički krenuti raditi na dobrobit grafičke industrije.
Stanje u grafičkoj industriji na temelju statističkih podataka dostupnih za razdoblje do 2017. godine (podaci za 2018. bit će dostupni u travnju) predstavio g. Gjeldum.

Stanje u domaćoj grafičkoj industriji nije loše

Kako je rekao, stanje u branši nije loše, koliko god se činilo da nije tako. Konstantni rast od 2014. godine prisutan je u segmentu proizvodnje ambalaže, dok tisak novina i časopisa isto tako od 2013. kontinuirano pada. Hrvatsko grafičko tržište po tome se nimalo ne razlikuje od svjetskog. Prihodi od prodaje i u inozemstvu i na domaćem tržištu rastu, kao i u ulaganja koja su prosječno u protekle tri godine iznosila 120 milijuna eura. Ono što se smanjuje je broj tvrtki i broj zaposlenih. Upravo je pitanje nedostatka radne snage, bilo da je riječ o inženjerima ili srednjoj stručnoj spremi, bilo ono oko kojeg se vodilo najviše razgovora. Zaključeno je da svakako treba raditi na što boljem povezivanju obrazovnih institucija i gospodarstva te uključiti struku u izradu obrazovnog plana i programa na temelju njihovih potreba.
Uz stanje u domaćoj grafičkoj industriji predstavljena su i globalna kretanja na temelju podataka iz izvješća Smithers Pire o budućnosti globalne grafičke industrije do 2022. godine. Ono što je zanimljivo istaknuti je predviđanje vezano uz rast analognog, odnosno digitalnog tiska. I dok će analogni tisak nastaviti stabilno rasti po stopi od oko 0,6%, očekivani rast digitalnog tiska do 2022. bit će oko 78%, pri čemu će najviše rasti inkjet tisak, čak 143 %.

Aktivnosti Udruženja u 2019.

Radu Skupštine odazvalo se 30-ak predstavnika iz domaće grafičke industrije, a plan rada za 2019. predstavio je g. Morić. Kako je rekao, nakon duže pauze, Udruženje ima za cilj postati servis i pomoći svim članicama Udruženja. Fokus je u ovoj godini stavljen na podršku različitim konferencijama i sajmovima koje organiziraju fakulteti, ali i drugi partneri te je tako podrška dana i svim projektima Print Magazina.
Udruženja planira sufinancirati i posjete sajmovima (Fespa, LabelExpo, Fachpack, X-Fair) te pomoći članicama koje izlažu na sajmovima. Visokim učilištima pružit će se podrška kod organiziranja dana karijera te će biti organizirano i nekoliko stručnih i usko specijaliziranih radionica na različite teme.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content