Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

UPM i Sappi najavljuju zatvaranje tvornica za proizvodnju grafičkih papira u Bavarskoj

Prije nešto više od tjedan dana branšom je snažno odjeknula objava finske tvrtke UPM Communication Papers. Njome najavljuje planove za trajno zatvaranje svoje tvornice u Plattlingu u Njemačkoj.
Zatvaranjem tvornice kapacitet proizvodnje premaznih i nepremaznih grafičkih papira u Europi smanjit će se za 595.000 tona. Kako kažu u UPM, ova je odluka u skladu s osiguravanjem konkurentnosti poslovanja i usklađivanjem kapaciteta grafičkih papira s profitabilnom potražnjom.
Ovim će planom biti pogođeno oko 400 radnika. Oba papirna stroja trebala bi prestati s proizvodnjom do kraja ove godine.

Ranije istog mjeseca i tvrtka Sappi objavila je da traži rješenja za svoju tvornicu u njemačkom Stockstadtu. Nakon što je propao pokušaj prodaje, sada se kao rješenje najavljuje mogućnost zatvaranja.

Na ove dvije najave, koje će negativno utjecati kako na njemačke tako i na europske proizvodne kapacitete, ovih je dana reagirao i VDBM (Bavarsko udruženje tiska i medija).

Pristupačna cijena energije kao preduvjet

Kako kažu, zatvaranjem ova dva pogona, proizvodni kapaciteti bavarske industrije papira smanjit će se 20 posto. Iz tog razloga, na ove najave gledaju s velikom zabrinutošću. “Njemačka tiskarska industrija ovisi o međunarodno konkurentnoj industriji papira u Njemačkoj. Papir i dalje ima dominantnu ulogu za tiskane proizvode,” naglašava Christoph Schleunung, predsjednik VDMB-a. Ističe i veliku važnost papira za gospodarstvo i društvo.

Naglašava kako postoje zlokobni signali koji govore da energetski intenzivni sektori kao što je industrija papira vide samo ograničene izglede za profitabilnu proizvodnju papira u Njemačkoj.
„U energetski intenzivnoj proizvodnji papira, pristupačna i sigurna opskrba energijom igraju odlučujuću ulogu za odluke o ulaganju. To uključuje prije svega sniženu industrijsku cijenu električne energije kao prijelazno rješenje od kojeg koristi imaju i velike i srednje tvrtke”, naglasio je Schleunung.

Nedavno je Jürgen Schaller, predsjednik upravnog odbora Udruge bavarskih tvornica papira, pozvao na industrijsku cijenu električne energije. Time bi se, kaže, stvorili pouzdani i međunarodno konkurentni lokacijski uvjeti za njemačke tvornice papira.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content