PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ustanova DES investirala u M&R liniju za sitotisak

Splitska ustanova DES, što je akronim od „defektni sluhom“ znano je ime na domaćem grafičkom tržištu. Što zbog duge tradicije poslovanja, što zbog toga što zapošljava osobe s invaliditetom. Poduzeće DES osnovano je davne 1949. godine kao poduzeće za zapošljavanje invalida DES Split. Tada je, u dva proizvodna pogona, imalo 20 zaposlenih, uglavnom gluhih osoba ili s problemom sluha.  Poduzeće je dugi niz godina raslo i po broju zaposlenih i po vrstama djelatnosti pa je 1974. godine donesena odluka o izgradnji nove zgrade u koju su preselili 1978. godine i u kojoj su i danas.

Godine 2003. poduzeće je preoblikovano u ustanovu s punim nazivom Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom,  kojoj su osnivači Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. Ustanova danas ima 219 zaposlenih, od kojih je 118 (53,88%) osoba s invaliditetom.

Osnovni cilj poslovanja Ustanove je radna i socijalna integracija osoba s invaliditetom, koja se dnevno provodi u različitim proizvodnim radnim jedinicama. Njih, između ostalog, čine i Tiskara, Kartonaža. Fleksografija, Konfekcija i Sitotisak.

U pogonu za sitotisak, nedavno su napravili veliki iskorak investiravši u novu, suvremenu opremu.

Kako nam je rekao gosp. Josip Norac-Kevo, rukovoditelj proizvodnje, pogon sitotiska u sklopu Ustanove DES osnovan je ’70-ih godina i od tada do ove velike investicije radio je s analognom tehnologijom bez značajnih pomaka i ulaganja. „Međutim, zahtjevi tržišta, kao i uvjeti rada pogona tražili su iskorak u suvremenu tehnologiju. Za realizaciju ove nabave aplicirali smo na Javni natječaj za dodjelu posebnih sredstava za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti u zaštitnim radionicama. Natječaj je raspisao Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji je sredstva i odobrio,“ kaže nam gosp. Norac-Kevo. Vrijednost investicije je oko 1,5 milijuna kuna bez PDV.

U pogonu sitotiska trenutno radi 11 radnika, od čega su 7 osobe s invaliditetom koje su uspješno svladale implementaciju ove nove tehnologije. Glavni proizvodi koji se rade sitotisku su višebojni tisak na majice, torbe, vrećice, radnu odjeću, kišobrane i razne vrste tekstilnih proizvoda.

Ustanova_DES_2
Stigli novi karusel, tunel, međusušač i CTS sustav

Što sve uključuje investicija rekao nam je gosp. Branko Plazibat, voditelj radne jedinice sitotisak.  „Investicija uključuje pet strojeva. To su automatski stroj za sitotisak – karusel, koji nam sada omogućuje tisak 8 boja te smo uz veću kvalitetu otiska dobili i veću brzinu tiska. Tu su i dva međufazna sušača te tunel za sušenje zahvaljujući kojem možemo brzo osušiti velike količine otisaka otisnutih na karuselu na različitim podlogama koje su prolaskom kroz tunel odmah spremne za pakiranje i isporuku. Ono na što smo možda najponosniji je CTS uređaj. CTS sustav jako je važan preduvjet za kvalitetnu pripremu sitotiskarske tiskovne forme, pogotovo kada se radi o višebojnom tisku. Osobito je važan za pripremu sita za tisak iz CMYK-a gdje omogućava veliku preciznost koju nije moguće postići analognim načinom snimanja sita. CTS sustav omogućuje nam veliku brzinu eksponiranja sita do 150 motiva na dan, povećava produktivnost, kvalitetu otiska, a time i finalnog proizvoda.”

Povećanje produktivnosti i širenje asortimana

Zahvaljujući ovoj investiciji, ističe gosp. Plazibat, prije svega je povećana produktivnost jer sve je sada moguće izrađivati brže, a moguće je izrađivati i složenije motive otiska. Namjera im je, kaže, i proširiti asortiman, odnosno uz pomoć novog karusela upustiti se u proizvodnju koja bi bila vezana uz turizam te ne proizvoditi samo po narudžbi poznatog kupca, nego osmisliti i proizvesti asortiman vlastitih proizvoda.

Svi nabavljeni strojevi i oprema su proizvođača M&R, a nabavljeni su putem tvrtke Graphic Center, ovlaštenog M&R distributera, koja je cjelokupnu liniju za sitotisak isporučila i instalirala.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content