Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

UV Flatbed pisači velikog formata

 

UV digitalna tehnologija ispisa jedna je od najmlađih tehnologija i nalazi se u komercijalnoj upotrebi svega desetak godina stoga je nezahvalno raditi povijesni pregled tehnologije.

UV tehnologija je bazirana na specijalnim UV bojama (akrilni monomeri) koje polimeriziraju kada su izložene jakom UV svjetlu. Ovaj proces omogućuje ispis na različite nepremazne materijale poput papira, drva, plastike pa sve do različitih vrsta metala ili stakla. Proizvođači UV pisača su konstruirali više različitih UV pisača koji imaju mogućnost prihvata debljih materijala, od debljine papira pa sve do debljine od 30 cm i više. Ove karakteristike UV pisača omogućuju ispis na gotove proizvode različitih dimenzija. Široka paleta podloga na koje je moguć UV ispis, UV pisače čini idealnom zamjenom za male naklade (do sada rađene tehnikom sitotiska). Proizvođači UV pisača velikog formata osim različitih visina stola, svoju proizvodnju pisača prilagođuju potrebama tržišta. Danas je na tržištu dostupno nekoliko skupina pisača od roll-to-roll pisača, hibridnih i flatbed pisača.

Roll-to-roll UV pisači

Kod roll-to-roll pisača transport se odvija sa jedne role materijala na drugu, dakle pisači su namijenjeni radu sa fleksibilnim materijalima kao što su papir, razne vrste cerada, filmovi i tekstilni materijali. Ova vrsta pisača konkurira solventnim pisačima, a prednost joj je visoka mehanička i UV otpornost otiska bez potrebe za dodatnom laminacijom. UV ispis je ekološki prihvatljiviji od solventnog ispisa.Nema potrebe za sušenjem jer polimerizacijom UV boja postaje trenutno suha i spremna za daljnji proces dorade. Materijali na koje se vrši ispis često su jeftiniji od materijala za solventne pisače jer nema potrebe za dodatnim premazom prije ispisa.

Flatbed UV pisači

Sam naziv “flatbed” pisač odnosi se na transport materijala unutar konstrukcije pisača. Kod flatbed pisača, osnovni dio pisača je stol na koji se polaže pločasti medij. Neki proizvođači razvili su pomak ispisne glave po x i y osi, a sam materijal na koji se vrši ispis je statičan. Drugi proizvođači koriste tehnologiju pomaka ispisne glave po osi x, a pločasti materijal transportira se ispod ispisne glave po osi y. Ova tehnologija koristi se kao i kod roll-to-roll pisača. Kod obje tehnologije ispisna glava ima mogućnost podizanja tako da se na stol mogu postavljati i deblji materijali na koje se vrši otisak. U “sign” industriji, tisak sa UV flatbed pisačima preuzima primat u odnosu na druge tehnologije zbog visoke trajnosti otiska, fleksibilnosti u odnosu na dimenzije materijala te velike brzine ispisa. Mnogi proizvođači pločastih materijala za “sign” industriju danas nude na tržištu materijale prilagođene za UV flatbed pisače. Svi materijali zaštićeni su tankom PVC folijom koja se prije ispisa skida, a služi za zaštitu ispisne površine od sakupljanja nečistoća koje bi mogle negativno utjecati na kvalitetu ispisa.

Tehnologija kod UV pisača je znatno poboljšana kroz godine, s boljom formulacijom tinte, boljim opcijama za rukovanje medijem, poboljšanim software-om i brzinama ispisa te znatno ekonomičnijim ispisom.

UV – lampe

Jedna od ključnih komponenti u svakom UV pisaču je UV izvor svjetlosti koji služi za stvrdnjavanje tinte. Mnoge lampe u današnjim pisačima koriste široki spektar svjetla preko živine pare do najnovijih LED lampi koje preuzimaju primat zbog svojih dobrih karakteristika.

Led lampe imaju prednosti u odnosu na lampe na bazi živine pare. Hladnije su pa im je samim time i radni vijek puno duži, procjena je 1.000 sati za lampe na bazi živine pare vs. 20.000 sati za LED lampe. Led lampe koriste manje električne energije, tako da je ukupni trošak manji. Također emitiraju manje štetnih UV-zraka, tako da su sigurnije za operatera. LED lampe ne zahtijevaju zagrijavanje te se mogu odmah uključiti ili isključiti, tako da nema poklopaca za otvaranje ili zatvaranje. Osim svega navedenoga, pisači s UV LED lampama pouzdaniji su i zahtijevaju znatno manje održavanja.

Kod UV lampi na bazi živine pare, intenzitet UV lampe će se s vremenom smanjiti. Većina UV pisača ima postavke za regulaciju intenziteta UV lampe tako da je kod novih UV lampi potrebno započeti sa najnižim postavkama a po potrebi intenzitet povećavati. Operater na stroju vrlo lako može zaključiti kada je vrijeme za povećanje intenziteta UV lampe. Kada se na otisku pojavljuje određena ljepljivost na dodir, vrijeme je za povećanje intenziteta svjetlosti. Kada je intenzitet povećan do maksimuma a otisak je i dalje ljepljiv, vrijeme je za promjenu UV lampe. Za kvalitetan otisak se preporučuje čišćenje stakla lampe barem jednom tjedno. Svaki višak boje koji ostane na staklu može negativno utjecati na stvrdnjavanje boje. Također se mora obratiti pažnja da je izvor napajanja pisača stabilan i na preporučenom naponu.

Uvijek je bolje promijeniti lampe prije nego kasnije. Kada se boja u otisku u potpunosti ne stvrdnjava, vrijeme je za promjenu lampe. Također je preporučljivo promijeniti obje lampe u isto vrijeme jer ako se mijenja samo jedna, ona će biti jača i može dovesti do pojave crta u otisku. Iako većina korisnika preferira UV LED lampe, negativna strana u odnosu na lampe sa živinim parama je to što im je cijena puno viša. LED lampe emitiraju užu valnu duljinu svjetla od živine pare tako da se boje ne stvrdnjavaju ispravno na najvećim brzinama ispisa kod nekih podloga. Rješenje je smanjenje brzine tiska, ali u tom slučaju se narušava produktivnost. UV LED tehnologija se rapidno razvija i kao što performanse pisača zahtijevaju sve veće i robusnije lampe, masovnija proizvodnja povoljno utječe na snižavanje cijena lampi.

Statičke naslage

Često se javljaju zahtjevi za tisak na plastične podloge kao što je PVC, valovita plastika, stiren i druge. Plastični materijali su skloni preuzimanju statičkog elektriciteta, a ovisno o uvjetima okoline, ponekad statički naboj u plastici može uzrokovati nedostatke kod samog ispisa. Nabijena područja podloge privlače čestice tinte poput magneta te ih odvraćaju od potrebnog smjera ispisa. To rezultira komplikacijama u ispisu kao što su začepljene mlaznice i privlačenje prašine. Međutim, postoje načini za smanjenje statičkog elektriciteta u prostoru. 

Temeljito čišćenje plastične podloge s obje strane izopropilnim alkoholom je jedno od rješenja. Izopropanol čisti podlogu i oslobađa statički elektricitet. Veća koncentracija vlažnosti u zraku povoljno djeluje na smanjenje statičkog elektriciteta. Stoga se preporuča da se što više vlage zadrži u području tiska, to bolje. Idealna razina za većinu pisača je oko 60% relativne vlažnosti. Možda je jedino pravo rješenje kupiti statički štapić. Pisači imaju tendenciju stvaranja statičkog elektriciteta kad glava prolazi naprijed i nazad, tako da je najbolje da se statički elektricitet eliminira na području gdje se ispisuje. Ovlaživač zraka je također dobro rješenje ali i antistatički sprej koji se nanosi neposredno prije ispisa. Postoji još jedna novija tehnologija, statički neutralizator. Svi materijali imaju pozitivan ili negativan naboj i kada statički neutralizator prelazi preko podloge, otkrije polaritet naboja i neutralizira ga.

Čuvanje ispisnih glava

Oštećenje ispisne glave može nastati kada glava pisača udari u površinu podloge na koju se ispisuje. Primjerice, glava pisača može zapeti kada prelazi preko iskrivljene ispisne podloge. Ovaj problem vrlo je kompleksan jer su glave pisača najsloženija, najdelikatnija i vrlo skupa komponenta pisača. Mnogi flatbed pisači imaju senzore za sudar koji mogu smanjiti učestalost, ali prevencija bi ipak trebala biti osnova prilikom korištenja UV pisača. Cijena popravka UV pisača nije zanemariva stavka. Osim povećane pažnje prilikom ispisa, vrlo je važno koristiti adekvatne materijale za ispis. Materijale za ispis trebate čuvati na suhome mjestu kako ne bi promijenili oblik.

Prije ispisa potrebno je provjeriti da li je glava pisača na visini koju je specificirao proizvođač. Materijal na koji se vrši ispis također je potrebno vizualno provjeriti prije ispisa. Treba sa izopropilnim alkoholom ukloniti nečistoće i uočiti postoji li neravnina koja bi mogla imati kontakt sa ispisnim modulom pisača. Manje neravnine moguće je ispraviti sa uključenjem vakuuma na stolu, a za materijale sa većim neravninama potrebno je podignuti ispisni modul pisača na sigurnu visinu u odnosu na najvišu neravninu. Možda će kvaliteta ispisa biti nešto lošija, ali tako se smanjuje rizik oštećenja ispisnog modula na kojem se nalaze vrlo skupe ispisne glave. Uglovi su najranjiviji dio materijala. Povećan oprez potreban je prilikom korištenja samoljepljivih traka za stabilizaciju medija na koji se vrši otisak. Jedan od najčešćih uzroka oštećenja ispisne glave upravo je nedovoljan oprez prilikom učvršćenja medija sa “krep” i sličnim samoljepljivim trakama.

Oštećenje ispisne glave može nastati kada glava pisača udari u površinu podloge na koju se ispisuje. Ovaj problem je vrlo kompleksan jer su glave pisača najsloženija, najdelikatnija i vrlo skupa komponenta pisača. Mnogi flatbed pisači imaju senzore za sudar koji mogu smanjiti učestalost, ali prevencija bi ipak trebala biti osnova prilikom korištenja UV pisača. Cijena popravka UV pisača nije zanemariva stavka.

Ispis na staklu

Kako se UV tehnologija kontinuirano razvija, ispis na super glatke površine poput stakla, postaje održiv. To nije jednostavan „uključi i printaj“ proces. Postoje neki trikovi koji pomažu prilikom ispisa i osiguravaju kvalitetan ispis na ove vrlo zahtjevne materijale. Kada se ispisuje na zahtjevnije površine, poput stakla, obično je nužna upotreba primera. Primeri poboljšavaju prianjanje otiska na podlogu a samim time i trajnost otiska je bolja. Višak primera mora se čim prije odstraniti nakon ispisa. Izopropilni alkohol može se koristiti, ali uz povećan oprez, nije poželjno brisati sa alkoholom preko svježe otisnute aplikacije. Kod tiska sa bijelom bojom kao podložnom i CMYK bojama preko bijele i najmanja neusklađenost boja je vrlo vidljiva. Ako se ne podudaraju savršeno, na staklenim površinama će deformacija biti izrazito vidljiva. Naravno da staklo prije ispisa mora biti temeljito očišćeno, a postavke u ispisu postavljene na najkvalitetniju razinu ispisa.

Obostrani ispis sa savršenim preklapanjem

Obostrani ispis zahtijeva veliku preciznost. Najvažnije je u svemu kako je izrezana ploča na koju se vrši ispis. Ako na jednoj strani postoji 1mm razlike u dimenziji ploče, kod ispisa s druge strane će razlika biti znatno veća i otisci se sigurno neće podudarati. Možda je najsigurnije da radite ispis na tvornički izrezanim pločama. Svakako je dobro koristiti i registracijske igle koje se mogu smjestiti u suprotnim kutovima.

Ispis na nepravilne površine

Većina flatbed pisača ima okomitu prilagodbu koja omogućava korisnicima ispis na raznim debljinama, ali često kupac ima zahtjeve za ispis na neravnim površinama, poput vrata? Ispisni mehanizam se mora postaviti u najviši položaj čime se preciznost tiska smanjuje. Svakako je preporučljivo napraviti probni otisak i prezentirati ga kupcu prije konačnog ispisa. Ukoliko se koriste lampe na bazi živine pare, potrebno ih je postaviti na maksimalan intenzitet te ispisivati vrlo malom brzinom.

Kada je pravo vrijeme za investiciju u novu tehnologiju?

Odluka o investiciji u nove tehnologije može biti vrlo opsežan posao, a postoji više stvari koje treba razmotriti prije donošenja važne odluke. Ako ne vidite zdrav i stabilan rast u svojem poslovanju, jedan od razloga bi mogao biti i u tome da je vrijeme za nadogradnju Vaše dosadašnje flote pisača. Ako vidite svoje klijente kako zbog bržeg vremena obrade ili novih tehnologija odlaze kod Vaših konkurenata, definitivno je vrijeme da razmislite o novoj investiciji.

Početak traženja odgovora je u starosti Vašeg pisača. Tehnologija u području digitalnog tiska napreduje vrlo brzo u današnje vrijeme. Zapravo, tehnologija napreduje tako brzo da proizvođači novi pisač od modela isporučuju svake dvije do tri godine. Tehnologija je postala katalizator za uštedu vremena i novaca. Dok je, u ne tako davna vremena, pisač radio od 5-7 godina, sada se već nakon 3-5 godina davatelji usluga odlučuju za kupovinu novih ili nadogradnju postojećih strojeva.

No, osim starosti pisača, postoje mnoge druge stvari koje treba razumjeti prije same investicije. Trebali biste se zapitati dobivate li dovoljno dobru kvalitetu ispisa od pisača koji posjedujete, koliko vremena Vam treba za ispis te kolika je cijena ispisa? Kada imate odgovore na ta pitanja, trebate ocijeniti da li ćete u odnosu na novu tehnologiju ispisivati više uz veću kvalitetu ispisa ili manje s puno većom kvalitetom ispisa, uz noviju tehnologiju?

U nastavku prolazimo kroz 4 glavna razloga zbog kojih ćete možda poželjeti podići svoje poslovanje na novu razinu.

1. Nove aplikacije

Ako u ponudi nemate ono što Vaš klijent traži, on neće dugo biti Vaš klijent.

Ono što je stvarno važno je razmišljati o programu koji ćete ponuditi svojim klijentima. Dakle, umjesto da razmišljate trebate li flatbed ili hibridni pisač, prvo odredite koje aplikacije traži tržište. Neke aplikacije koje bi svakako trebali uzeti u obzir su tisak na tekstil, tisak na ambalažu ili prototipovi proizvoda. Pokušajte analizirati industrijske potrebe u svojoj bližoj okolini.

Jedan od glavnih razloga brzog rasta na tržištu je prilagodba personalizaciji. Uvođenjem UV tehnologije tiska koja koristi LED lampe, tisak je postao moguć ne samo na tipične fleksibilne materijale, već se sada direktno može ispisivati na kompjuterske miševe, mobitele, laptope ili druge elektroničke uređaje. Također nema prepreke za razne medije, od drva, metala, stakla ili kamena. Prilagodba tržištu je uzela maha u više tržišnih segmenata u posljednjih nekoliko godina.

2. Brzina, kvaliteta, veličina

Današnji su pisači brži nego ikad i većina ih može ispisivati velikom brzinom uz jako dobru kvalitetu ispisa. Ali, ako Vaš pisač ne može držati korak s Vašim narudžbama i morate uzeti uslugu izvana za posao koji bi inače mogao odraditi i Vaš pisač, to je novac prepušten drugom davatelju usluge. Nemojte pogrešno shvatiti kratkotrajne bljeskove tržišta i zalijetati se sa većim investicijama (pojačana potražnja prije izbora). Mnogi pisači nemaju istovremeno i dobru kvalitetu ispisa i brzinu. Tu zapravo postoji i kompromis, ali današnje tehnologije tiska omogućuju vlasnicima da imaju oboje, vrhunsku kvalitetu otiska i brzinu.

Ključ je i u kvaliteti ispisa savršenih fotografija. U današnje vrijeme digitalnih fotografija, tiskare moraju biti u mogućnosti pružiti klijentu savršene fotografije.

I, naravno – veličina je važna. Prodavači pisača često nailaze na klijente koji nisu gledali dovoljno daleko u budućnost kod kupnje novog pisača. Svi koji su kupili pisač veličine šezdesetak ili 137cm, čim dobiju zahtjeve za veći banner ili obljepljivanje vozila, požale što nisu kupili malo veći pisač.

3. Produktivnost

Jedan od načina na koji možete saznati koja je ispravna investicija za Vas, je da slijedite “outsourcing”. Naime, ako u tiskari imate problema sa kapacitetom uz postojeću opremu u svojem pogonu, analizirajte koji su to poslovi. Ako se radi o nekome tko je u sitotisku već dugo vremena, možda je vrijeme da krene s digitalnim tiskom. Jer ako za dosta poslova morate zvati u pomoć nekog drugog, vrijeme je da sagledate malo širu situaciju na tržištu i odlučite se na neku investiciju koja će obuhvatiti veću raznolikost u izradi aplikacija.

Ključno obilježje na koje bi vlasnici tiskara trebali obratiti pozornost je raspon boja. Dani u kojima smo preživljavali sa CMYKbojama polako završavaju i ne mogu se više nositi s konkurencijom koja pruža 6 ili 8 različitih boja. Također je tu i sve prisutnija bijela boja. Bijela boja je stvarno nevjerojatan alat. Daje Vam mogućnost da stvari radite višeslojno, s jakom transparentnošću, da aplikacija gotovo ispada kao umjetničko platno.

Situacija sa bijelom je vrlo zanimljiva. Ako analiziramo pisače od Slovenije do Srbije, u Sloveniji su češći modeli pisača najviše kvalitete sa više kanala boja. Tiskare koriste originalne boje i pritisak na cijene nije jak kao u „južnijim“ predjelima regije. „Južnije“ uviđamo da je prioritet na cijeni aplikacije i kupac često nije u mogućnosti investirati dodatna sredstva za kvalitetniji otisak. Iznimke nalazimo u cijeloj regiji. Osim multinacionalnih kompanija koje drže standarde u cijeloj regiji i svjesni su cijene kvalitetnog otiska, pojedinci svojim maštovitim aplikacijama zainteresiraju tržište i prodaju im aplikaciju više vrijednosti.

4. Jednostavno upravljanje

Tiskarama su potrebni pisači kojima se lako rukuje. Ako su potrebne brze promjene, operateri mogu lako započeti s npr. višom kvalitetom ispisa. Ne treba zanemariti ni vrijeme potrebno za obuku zaposlenika te broj zaposlenih koji su osposobljeni za pokretanje pisača, jer ako premalo ljudi ima potrebne vještine, to može dovesti do prekovremenih plaća ili rada noću.

Koji je flatbed pisač najbolji za Vaš tip poslovanja?

Hibridni pisači generalno pružaju bolju fleksibilnost kod roll-to-roll ili plošnog ispisa iako i sa čistim flatbed pisačima možemo raditi na fleksibilnim materijalima. Izbor pisača ovisi o vrsti posla koji ćete odrađivati.

Cijene za entry level skupinu UV pisača jako variraju, od 30.000€ do 80.000€, a one ovise o samoj produktivnosti pisača. U srednju produkcijsku brzinu ulaze pisači cijena od 80.000€ pa sve do dvjestotinjak tisuća eura. Ovi pisači su idealni za industrijsku proizvodnju. Brzine ispisa se kreću od 50 pa do 150 metara kvadratnih visokokvalitetnog otiska na sat, a cijena ispisa je vrlo ekonomična.

Treću skupinu je već nezahvalno nazivati pisačima jer su to industrijski strojevi kapaciteta od dvjestotinjak i više kvadrata na sat visokokvalitetnog otiska. Cijene ovih pisača su u rangu od milijun eura i više. U regiji ih imamo svega nekoliko. Jedan od tih strojeva je Fujifilm Onset, instaliran ovih dana u zagrebačkom poduzeću Prodigital i namijenjen je 24/7 proizvodnji za izvoz. Namjena im je vrlo specifična, od proizvodnje POS stalaka, kartonske ambalaže do specijalnih Durstovih strojeva za ispis keramičkih pločica ili elemenata za staklene fasade koji imaju produkcijske brzine veće od 1000 metara kvadratnih ispisa na sat.

Opće poznata je izjava nekih od vodećih ljudi u svijetu tiska da je pri ulasku u posao važnije gledati kvalitetu nego brzinu. Iz tog razloga se dosta kupaca odlučuje na opciju s bijelom tintom jer na taj način mogu kreirati jedinstveni proizvod, dok tiskare fleksibilnih tiskarskih proizvoda (banneri, papir, mesh…) češće preskaču bijelu tintu kako se ne bi ugrozila učinkovitost pisača.

Postoji veliki izbor pisača na tržištu, a ono što se prezentira samo je grebanje po površini. Svakako prije ulaganja ili obnove Vaših postojećih pisača trebate dobro istražiti i upoznati se sa svim benefitima pojedinog pisača i uz pomoć stručnjaka odrediti koji je pisač najbolji za Vaše poslovanje.

ŠTO JOŠ TREBATE UZETI U OBZIR?

Da li investicija u novi pisač ima smisla – postoje li pozitivne financijske mogućnosti za investiciju u novi pisač?

Kako će novi pisač poboljšati moj trenutni tijek rada? U idealnom slučaju – trebao bi ukloniti dupliciranje i/ili dodatne korake.

Zahtjevi napajanja – jesu li potrebne bilo kakve dodatne investicije kako bi se produktivnost novog pisača povećala?

Završna obrada – hoće li investicija u novi pisač potaknuti dodatnu investiciju u doradnu opremu? Treba li osposobiti operatere za doradu?

Zadovoljava li Vaš pogon prihvat novog pisača – klimatizacija, ovlaživanje prostorije, sustav sakupljanja otpadne boje.

Imate li dobre uvjete da bi smanjili troškove tinte i otpada?

Riječ “green” znači više nego “eco-friendly”. Kroz nju se razmatra kako se pisači nose s otpadnim elementima, reciklažom, potrošnjom energije i emisijom iz pisača. Zdraviji tisak ima sve veći značaj te rezultira zdravijim i sigurnijim radnim mjestima.

Dakle, odluka o novoj investiciji ili dodatnom ulaganju u postojeći pisač može biti pozitivna ali i negativna za tiskare, a proizvođači pisača znaju da njihovi kupci žele zadržati svoje pisače što je duže moguće. Ponekad je nastavak rada sa postojećom tehnologijom isplativiji od investicije u novu tehnologiju, ali dugoročno nova tehnologija otvara nove mogućnosti i prednost na tržištu.

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content