Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Uz novu Bobst Expertcut štancu tiskara Štalekar ima kapacitete za još više posla


Tiskaru Štalekar iz Slovenije nije potrebno puno predstavljati. Radi se o renomiranoj grafičko-ambalažnoj tvrtki najprepoznatljivijoj po uslugama i proizvodima u području tiskane kartonske ambalaže. Na tržištu uspješno posluju već 32 godine tijekom kojih su se specijalizirali za kartonsku ambalažu namijenjenu farmaceutskoj industriji. Danas rade u tri smjene, imaju 127 zaposlenih, a godišnje odrade oko 350 milijuna kutija, odnosno oko 11 tisuća radnih naloga.
Kontinuirano i aktivno prate trendove i kretanja na tržištu, a u proizvodnji su usmjereni na  opremu i sirovine vrhunskih proizvođača. Jedan takav proizvođač je i tvrtka Bobst. Investicija u novu Bobst štancu Expertcut 106 LER, bila je razlog za posjetu i razgovor s gosp. Maticom Štalekarom, direktorom tvrtke. 

Kako nam je rekao suradnja s tvrtkom Bobst traje već više od 20 godina. Krenula je sa strojevima B2 formata, zatim je došla štanca Bobst Visionfoli 104, a onda i ljepilice. Danas u pogonu imaju četiri Bobst ljepilice, jednu Mistral i tri Expertfold koje pripadaju najmodernijoj tehnologiji kakvu zahtijeva farmaceutska industrija.


Što je bio glavni razlog za investiciju u novu štancu?


Osjetili smo da štance koje imamo brzinom i produktivnošću nisu više u mogućnosti pratiti naše proizvodne kapacitete. Također, s obzirom da imamo klijente kod kojih je u posljednje vrijeme došlo do velikog porasta naklada, tražili smo stroj koji je brz i s kojim možemo ispuniti sve potrebe naših klijenata, čak i kod naklada s kratkim rokovima.
S obzirom da sada i u tisku i u pripremi imamo dobre kapacitete, otvaraju nam se i neki novi poslovi i kupci. Primjerice, do sada nam u fokusu uopće nije bio hotfoil, trenutno čini oko 7 do 8% poslova, no sada kada imamo kapacitete, sigurno ćemo pojačati i taj dio.


Koje su vam karakteristike stroja bile bitne te što je presudilo da to bude Bobst Expertcut 106 LER?

Prije svega, bila nam je bitna brzina, odnosno brza priprema, produktivnost te da je stroj B1
formata. Lateralni markeri, odnosno čitanje markera pomoću power registra, također su jedna od karakteristika koja je presudila u odluci. Naime, kod izrade lateralni markeri naprave najveću razliku. Lateralna kamera identificira rub arka i automatski centrira svaki arak.
Uzeli smo model s povišenim ulagačem, što znači da kod klijenata koji imaju veće naklade napravimo zalihu paleta, a brzina je i dalje vrhunska. Brzina modela za kojeg smo se odlučili ide do 9000 araka/h.

Naravno, da smo uzeli u obzir i štance koje već imamo kod sebe, a sve koje imamo su od Bobsta. Bitan nam je bio i servis i rezervni dijelovi te cjelokupna suradnja, a i naši operateri su već naviknuti na rad s tom tehnologijom.
Sve u svemu, bilo nam je važno da imamo brzi stroj na koji se možemo osloniti, koji nam pruža sigurnost, kvalitetu i ponovljivost kvalitete što je za farmaceutsku industriju jako bitno. Ovo je stroj pripremljen u potpunosti za rad u Industriji 4.0 na čemu Bobst puno radi. Primjerice, ima tooling opciju, što znači da je u alat moguće staviti čip koji će komunicirati sa strojem i pružiti vam sve potrebne podatke te zapamtiti postavke. Neupitno je da sva tehnologija ide u tom smjeru.

Koliko je vremena potrebno za pripremu i postavljanje Bobst Expertcut štance prije novog posla?
Koliko prosječno poslova možete odraditi u danu?


Vrijeme potrebno za pripremu ovisi o tome radi li se potpuno nova priprema, radi li se pritom još i razdvajanje (blankiranje) ili se radi samo zamjena alata. Ako je potpuna nova priprema, za B1 format treba oko sat vremena, ako je uključeno i razdvajanje oko 1h i 30 minuta.
Što se tiče broja poslova koje je moguće napraviti u jednom danu, naša služba planiranja gleda da spoji poslove na način ili da se radi o tisku s istim bojama, istih dimenzija ili onima kod kojih se koriste isti alati. Ako se sve dobro posloži moguće je napraviti pet do šest radnih naloga u osam sati. 

Kako je prošla sama instalacija? Koliko vam je trebalo da svladate stroj i pustite ga u rad?

Moram istaknuti da je ovo bila prava corona instalacija. Sve je dogovarano online. Početkom 2021. potpisali smo ugovor, u 5. mjesecu stroj je bio kod nas. Bilo je to vrijeme kada su dobavni rokovi još bili kratki.
Instalacija je prošla odlično. Trebalo nam je oko dva tjedna prije nego smo ga pustili u proizvodnju. Trening za operatere trajao je 10 dana.
S obzirom da već dugo radimo s Bobst tehnologijom, naši operateri poznaju princip rada. Nova štanca dolazi s još više elektronike i automatizacije što samo dodatno olakšava korištenje, iako je stroj sam po sebi iznimno user friendly.
Danas nam u smjeni radi jedna osoba na stroju, a za rad na stroju imamo obučenih ukupno pet operatera.


Koji su vam planovi za budućnost u pogledu novih investicija i razvoja?

Iduće godine planiramo nabaviti još dva ofsetna stroja. Također, posljednjih godina intenzivno pratimo i digitalni tisak i sigurno ćemo ići u investiciju i u tom smjeru. S tom tehnologijom otvara nam se puno novih mogućnosti, a neka testiranja već smo odradili.
Planiramo se snažnije okrenuti i izvozu koji nam čini oko 60% proizvodnje. Danas smo, osim na slovenskom, prisutni i na sve većem broju inozemnih tržišta, a svoju prisutnost na njima planiramo dodatno pojačati. Još uvijek smo konkurentni, ne toliko zbog cijene, koliko zbog fleksibilnosti i kvalitete.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content