Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

VDP ispis varijabilnih podataka

Izvanrednu priliku Vam pružaju digitalni ispisni uređaji da “osobno” komunicirate s individualnim
krajnjim korisnicima i time dodajete vrijednost stvaranju marketinške poruke.

 

VDP sada seže daleko izvan statičke direktne pošte iz prošlosti. Danas, VDP obrada može dinamički okupiti kolor slike, grafikone, tekst i druge objekte kako bi se stvorio privlačan, visoko personaliziran marketinški kolateral. VDP (variable data printing; ispis varijabilnih podataka) je izravna posljedica sposobnosti i brzog rasta tehnologije digitalnog ispisa i njezine mogućnosti da korištenjem računalne baze podataka i softvera stvori visoko učinkovite dokumente u boji, s izgledom i dojmom koji je usporediv s konvencionalnim off-set ispisom. VDP omogućuje masovnu prilagodbu verzije dokumenata putem digitalnog ispisa, za razliku od masovne proizvodnje jednog dokumenta pomoću off-seta. Ovo je jedinstvena vrijednost digitalnog tiska – da umjesto proizvodnje 1.000 primjeraka istog dokumenta koji donosi istu poruku za različitih 1.000 kupaca, VDP može isporučiti 1.000 jedinstvenih dokumenata koji imaju prilagođene poruke  i slike za svakog kupca. Izvanrednu priliku Vam pružaju digitalni ispisni uređaji da „osobno“ komunicirate s individualnim krajnjim korisnicima i time dodajete vrijednost stvaranju  arketinške poruke. Digitalni ispis se danas može baviti krajnjim korisnicima na osobnoj razini te od njih dobiti izravan odgovor. Što se više približimo situaciji kupaca, to je veći odaziv. Sve što trebate je kreativnost da pretvorite svoje marketinške podatke u ciljane poruke.

 

Bitni elementi VDP-a 

1. Baze podataka: Za većinu ispisa varijabilnih podataka dovoljna je jednostavna tablica koja sadrži kopiju, grafike i fotografije koje će biti izmjenjene u ispisu dokumenta. Takve tablice podataka mogu biti izrađene u aplikacijama poput Microsoft Excela.

2. Poslovna pravila: T o s u p ravila k oja o dređuju koji varijabilni sadržaj koristiti i gdje ga smjestiti. Mogu biti napisana u jeziku za ispis varijabilnih podataka.

3. Sadržaj: I statični i varijabilni sadržaj može biti kreiran s različitim softverom; primjerice tekst sa softverom za obradu teksta, slike poboljšane sa grafičkim softverom

4. Izgled: Izgled dokumenta može biti izrađen pomoću softvera za stolno izdavaštvo ili obradu teksta. Mora biti napravljen da smjesti varijabilni tekst i slike.
5. VDP aplikacija: Softver koji spaja sadržaj i priprema dokument za ispis.
6. Izlazni uređaji: Ispisni uređaji koji pretvaraju digitalne datoteke u ispisni dokument.
Sljedeći primjer će pokazati kako korištenje varijabilnih podataka može biti jednostavno. Sadržaj se povlači / izvlači iz polja baze podataka kupaca, a zatim se kombinira s varijabilnim elementima iz baze podataka sa sadržajima koja sadrži slike i svakakva digitalna sredstva. Kao primjer uzimamo tri različite dobne skupine s tri različite ponude za osiguranje automobila: mlađe od 25 godina., 25-45 godina te preko 45 godina. Baza podataka kupaca nam
pokazuje da imamo dvije mogućnosti ispod 25 god., Sara i Hrvoje. Svaki od njih će primati određenu ponudu za mlađe od 25 godina. Mi znamo da su muško i žensko, pa će baza podataka kupaca izvući ime, adresu i druge bitne osobne podatke. Baza podataka sadržaja će za Saru izvući slike bitne mladim ženama, boje se mogu prilagoditi njoj kao ženi te će joj se osigurati bon za 25% popusta. U slučaju Hrvoja, njegovi će podaci biti personalizirani u muškom stilu, a on će primiti bon za 10% popusta. Za Ivana i Luciju će se napraviti ista stvar, personaliziranje njihovih sadržaja određenoj ponudi te bitnim slikama. Na ovaj jednostavan način moguće je izraditi vrlo složene profile kupaca i segmentirati publiku, primjerice, na temelju geografije, dobi, interesa i prijašnjeg ponašanja pri kupnji. Praćenjem tko je iskoristio svoje bonove, moguće je utvrditi koliko je kampanja bila uspješna. Postoji nekoliko razina varijabilnog ispisa. Najosnovnija razina uključuje promjenu jednostavnog teksta poput pozdrava ili imena na svaki ispisani primjerak na vrlo sličan način kako to radi mail merging. Složeniji ispis varijabilnih podataka koristi
‚verzije‘, gdje mogu biti različite količine prilagodbi različitim tržištima, s tekstom i slikama koji se mijenjaju za grupe kupaca na temelju informacije kojem segmentu tržišta se obraćamo. Na kraju, postoji i potpuno varijabilni ispis gdje se tekst i slike mogu mijenjati za svaku pojedinu adresu kupca.

 

Transpromo
Transpromo je složeni izraz koji dolazi od riječi ‚transakcije‘ i ‚promotivan‘. Dodavanjem bitne poruke tvrtke mogu prenijeti promociju ili čak oglašavanje na postojećim dokumentima vezanim za transakcije, kao što su izvještaji, fakture ili naplate. Transpromo dokumenti kombiniraju CRM (Upravljanje odnosom s kupcima) i tehnologiju rudarenja podataka s ispisom varijabilnih podataka i lokacijskom inteligencijom. Sadržaj takvog dokumenta može biti pilagođen tako da sadrži bitne, ciljane i personalizirane marketinške ponude. Dodajući promociju na postojeće dokumente vezane na transakcije ima brojne prednosti u odnosu na promociju na druge načine.
1. Mogućnost otvaranja – Izvješća i fakture su očekivane – oni sadrže važne financijske informacije te uglavnom zahtijevaju djelovanje. Više od 95% transakcijskih dokumenata se otvori i pročita svakog mjeseca.
2. Angažman – Naplate i izvješća dobivaju više pozornosti od bilo kojeg drugog oblika komunikacije, uključujući televizijske reklame. Kao rezultat, marketing uključen u ove vrste dokumenata ima veću stopu klikova i veću stopu pretvorbe. Istraživanja pokazuju da prosječni kupac ulaže između jedne i tri minute za pregled izvješća.
3. Isplativ – Slanje poruka putem transakcijskog dokumenta eliminira potrebu za skupim tradicionalnim umetanjem papira.
4. Izvješćivanje – Naplatitelji mogu točno pratiti detaljnu aktivnost promocije. Ova vrsta detaljnog praćenja i izvješćivanja olakšava pametne marketinške odluke temeljene na prihodima, koje su izvedene iz mjerljivih ponašanja
kupaca.
5. Povrati – Marketing temeljen na izvještajima je djelotvoran jer je usmjeren na trenutne kupce. Povećanje poslovanja s postojećim kupcima od 5% može dovesti do čak 50%-tnog povećanja u krajnjem profitu.
6. Prilagođene ponude – Marketing temeljen na izvještajima je djelotvoran jer omogućuje da se prilagođene poruke automatski generiraju putem transakcijskih podataka unutar samog dokumenta. Može biti personaliziran prema
demografiji kupaca, pokretačima poslovanja i marketinškim kriterijima. www.konicaminolta.hr

 

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content