Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Velik broj studenata GRID-a poslovne ponude dobije još za vrijeme studija

Fakultet tehničkih nauka Novi Sad i u sklopu njega Departman za Grafičko inženjerstvo i dizajn, poznatiji kao GRID, mlada je, ali već iznimno renomirana institucija kada se radi o obrazovanju budućih grafičara. Na njemu je studirao i danas je u zvanju redovnog profesora i gosp. Nemanja Kašiković s kojim smo razgovarali o studiranju na GRID-u, nastavnom planu, mogućnostima koje nudi te suradnji s gospodarstvom.
„Sve nivoe studije od osnovnih preko magistarskih do doktorskih završio sam na Fakultetu tehničkih nauka, tj. na studijskim programima koji se izvode na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn. Nastavak studiranja je bila posledica interesovanja koje sam stekao u Tehničkoj školi Jovan Vukanović u Novom Sadu, na smeru tehničar pripreme grafičke proizvodnje. Za vreme srednjoškolskih dana uz puno prakse i teorije stvorila se ljubav prema grafičkoj industriji. Logičan korak dalje bio je da se znanje produbi i usavrši na fakultetu na kom danas i radim“, rekao nam je prof. Kašiković.

Za 90 mjesta natjecalo se 280 studenata

Danas kada je u ulozi profesora, zanimalo nas je kako današnji studenti razmišljaju i gledaju na grafičku struku. Što ih najviše privlači? Kaže nam da je to prije svega aktualnost studijskog programa kojeg usavršavaju upravo na osnovu onoga što gospodarstvo traži. „Upravo ta saradnja i osluškivanje zahteva privrede omogućava veliku zapošljivost naših diplomaca“, ističe prof. Kašiković. Dodaje kako postoji veliki interes mladih ljudi za studij grafičkog inženjerstva i dizajna.
„Interesovanje je konstantno, mogli bismo čak reći da iz godine u godinu raste. Prethodne školske godine na 90 mesta je konkurisalo oko 280 studenata. To je pokazatelj da kvalitetno radimo i prilagođavamo studijski program tržištu“, s velikim zadovoljstvom naglašava prof. Kašiković

Širina nastavnog programa u skladu je s potrebama tržišta


Nastavni plan GRID-a, kaže nam, na svim je nivoima studija aktualan. Prate stanje na tržištu i nastavni plan prilagođavaju tim podacima.
Bitno je napomenuti da se studijski program Departmana GRID ne bazira isključivo na industriji tiska. On pokriva cijelo područje vizualnih medija. Tako pored znanja iz grafičkih tehnologija, studenti mogu dobiti puno znanja iz područja grafičkog, web i industrijskog dizajna, multimedije, UI/UX dizajna, kompjutorskih igrica…
„Širina koja je data studentima kroz izbornost predmeta i različite oblasti omogućila im je da budu osposobljeni za rad u širokom području. Naravno, oni kroz završne radove i prakse usavršavaju veštine koje ih dodatno zanimaju“, pojašnjava prof. Kašiković.

Kako dolaze do strojeva i opreme, što je s praksom, pročitajte u intervju.
Dostupan je i u online izdanju Print Magazina.


Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content