Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Za pet godina ink jet tržište vrijedit će više od 100 milijardi dolara

 

U posljednjem izvješću Smithers Pire pod nazivom „Budućnost ink jet tiska do 2023. godine“, navodi se da se ink jet tisak pozitivno suprotstavlja općim trendovima vezanim uz kretanja u grafičkoj industriji kojoj se predviđa godišnji rast od 0,8%.

Ukupna vrijednost ink jet tiska u grafičkoj i ambalažnoj industriji u 2018. godini, prema predviđanjima, iznosit će 69,6 milijardi dolara, navodi Smithers Pira, s ukupnim volumenom ispisa koja odgovara 749 milijardi A4 otisaka. Ovoliki volumen ispisa dovest će do potrošnje oko 103.700 tona boje. Vrijednost ulaganja u novu ink jet opremu bit će oko 3,6 milijardi dolara.

S potencijalom ink jeta, pretežno kod manjih naklada i varijabilnog tiska, Smithers Pira navodi kako ova tehnologija mijenja ustaljene poslovne modele tiskara, narušava uspostavljene opskrbne lance i pruža nove mogućnosti dodavanja vrijednosti.

Iako će industrija oglašavanja i dalje biti najveća aplikacija kod koje se koristi ink jet tehnologija, u razdoblju od 2018. do 2023. godine, najveći rast dogodit će se zbog sve većeg korištenja ove tehnologije kod tiska knjiga, ambalaže te komercijalnog ispisa.

„Jedna od ključnih stvari kod ink jeta jest ta da on nije samo zamjena za drugi sustav ispisa, nego omogućuje proizvodnju na drugačiji način, uz radni tijek, bolju kontrolu i bolje planiranje“, ističe Sean Smyth, autor izvješća. Govoreći o visokim troškovima za boje, koji su tradicionalno povezani s ink jetom, Smyth kaže da jedinični trošak proizvodnje kod ink jeta tijekom posljednjih nekoliko godina pada, s obzirom na to da se povećala učinkovitost strojeva. „Cijena boje je samo jedna komponenta ukupnog troška, ali ima puno stvari koje je moguće učiniti, primjerice pametno upravljanje bojama (colour management) kako bi se smanjila količina potrebne boje“, navodi Smyth. U Smithers Piri kažu kako programeri kontinuirano istražuju nove načine iskorištavanja fleksibilnosti ink jeta za otvaranje novih tržišnih aplikacija kao što su 3D tisak, automobilska industrija, biomedicinski tisak, tisak na keramiku, dekorativni tisak, direct-to-shape tisak, tisak tekstila i elektronike.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content