PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Zakon o gospodarenju otpadom – HGK model koji čuva 800 radnih mjesta

Nacrt prijedloga Zakona o gospodarenju otpadom, čije je javno savjetovanje nedavno završilo, sadrži prijedlog koji bi u okolnostima pandemije i gospodarske krize Hrvatsku mogao koštati još 800 radnih mjesta u oko 30 malih i srednjih tvrtki.

Hrvatska je, naime, dužna u svoje zakonodavstvo ugraditi EU Direktivu o jednokratnoj uporabi plastike, no njome Europska unija uopće ne traži zabranu laganih plastičnih vrećica, kao što to stoji u aktualnom prijedlogu Zakona, nego je njezin cilj smanjiti utjecaj određenih plastičnih proizvoda na okoliš te promicati prijelaz na inovativne i održive poslovne modele. Stoga je HGK resornom Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja predložila model, uvođenja „HGK znaka“ kao sustava označavanja proizvoda s udjelom recikliranog sadržaja koji ne ide na štetu ni okoliša ni gospodarstva.

„Predloženim modelom zabranile bi se lagane plastične vrećice koje u sebi ne sadrže reciklat, tj. one koje ne nose „HGK znak“. Njime bi se jamčilo da vrećice na hrvatskom tržištu sadrže minimalni udio recikliranog sadržaja, ovisno o debljini stjenke vrećice. Trenutno su nam u fokusu vrećice jer im prijeti zabrana, no znak je ključan i za izvoznike proizvoda od plastike kako bi na proizvode koje plasiraju na tržišta drugih država EU plaćali manje dodatne namete,“ rekla je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Kako je istaknula gđa Šćulac Domac, predloženim modelom i stavljanjem u funkciju „HGK znaka“ izbjegla bi se potpuna zabrana stavljanja laganih plastičnih vrećica na tržište, pokrenula bi se transformacija industrije na kružno gospodarstvo kroz ponovno korištenje sekundarnih sirovina te bi se na taj način sačuvala radna mjesta.

Prijedlog HGK je uvesti „HGK znak“ za plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrometara koje sadrže reciklat. Znak bi se dodjeljivao proizvođačima i uvoznicima laganih plastičnih vrećica (obvezno) koji takav agregat ugrađuju u finalni proizvod, ali i reciklažerima za proizvodnju sekundarnog agregata (dobrovoljno).

Kako u ovom trenutku nije dostupna tehnologija koja omogućava utvrđivanje postotka reciklata u konačnom proizvodu, kao osnovni kriterij dodjele „HGK znak“ primjenjivao bi se princip sljedivosti materijala, tj. sustavno praćenje porijekla. HGK će u suradnji sa znanstvenom zajednicom, prvenstveno Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom kemijskog inženjerstva, izraditi kriterije za dodjelu „znaka HGK“. Procjena je da bi sustav mogao biti u potpunosti funkcionalan do srpnja 2021. godine. 

Inače, HGK aktivno radi na povezivanju dionika u sustavu gospodarenja otpadom , a cilj je uspostaviti nacionalni kružni sustav u kojem bi se sav prikupljeni polimerni otpad (posebno sve otpadne vrećice) mogao reciklirati i poslužiti kao sirovina za proizvodnju novih proizvoda.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content