Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Zašto generacija Z preferira tiskane knjige?

U stalnoj raspravi na relaciji tiskane knjige i e-čitači, čini se da tiskane knjige ipak pobjeđuju, posebice u očima mladih. Novo izvješće Pew Researcha pokazalo je da Generacija Z, oni rođeni između 1997. i 2015., u velikoj većini radije čitaju knjige u tiskanom obliku umjesto korištenja elektroničkih uređaja. Time opovrgavaju uobičajenu pretpostavku da je ova generacija, prije svega, digitalna.

Prema izvješću, gotovo 70% ispitanika u SAD-u u dobi od 18 do 29 godina reklo je da čita tiskane knjige. Samo 42% reklo da čita e-knjige. Sveukupno, više od 80% generacije Z reklo je da čita knjigu u bilo kojem formatu. Što je najveći postotak od svih ispitanih dobnih skupina.

U Velikoj Britaniji priča je ista. Izvješće tvrtke Nielsen BookData pokazalo je da su tiskane knjige bile najpopularniji način čitanja za kupce u dobi između 13 i 24 godine. Na njih otpada čak 80% kupnji knjiga. Za usporedbu, e-knjige su činile samo 14% prodaje za istu dobnu skupinu.

Praktično i lakše za čitanje

Postoji nekoliko razloga zašto generacija Z pokreće tržište tiskanih knjiga. Kao jedan od razloga, mnogi navode činjenicu da je imati tiskanu knjigu osobnije i praktičnije. Također, lako ju je uzeti i odložiti. “Ne postoji ništa bolje od otvaranja prave knjige na kauču ili plaži”, “Imaju i odličan miris”, samo su neki od komentara.
Ostali razlozi uključuju lakše čitanje, s većom mogućnošću da se čitatelju omogući istinska koncentracija i isključivanje iz svijeta.

TikTok i dalje ima ključni utjecaj na tržište knjiga sa svojim kanalom BookTok. Na njemu, naime, promovira određene naslove i autore milijunima mladih čitatelja. Nielsen je 2022. ispitao brojne čitatelje i otkrio da je svaki četvrti koristio BookTok, pri čemu su ti potrošači činili gotovo 90 milijuna kupnji knjiga.

Uvjerljiv slučaj za tisak

Ono što je zaista zanimljivo u vezi s preferencijama generacije Z prema tiskanim knjigama jest to da su odrasli uz digitalne medije. Okretanje leđa elektroničkim uređajima stoga je i više nego uvjerljiv argument u korist tiska. Zajednička pretpostavka vezana uz mlade je da se ne mogu odvojiti od svojih telefona pa se svjesno odlučuju da ih ostave u korist formata koji već stoljećima pruža stvarni osjećaj.

Bilo da se radi o prilici da se izgubite u štivu bez digitalnih prekida, taktilnoj prirodi papira, nedostatku naprezanja očiju ili jednostavno prilici da se neko vrijeme odvojite od tehnologije, jasno je da mladi ljudi cijene dobru tiskanu knjigu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content