Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Završena konferencija Print365

U kojem smjeru se razvija grafička industrija, koji su trendovi te koja su najbrže rastuća i najperspektivnija područja unutar grafičke industrije, imali su priliku čuti sudionici konferencije Print365, održane u srijedu, 29. 5. u hotelu Antunović.  
Organizator konferencije bio je časopis Print Magazin, u suradnji s Hrvatskom udrugom sitotiskara (HUS) i FESPA-om te Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Udruženjem grafičko-prerađivačke industrije (UGPI).
Zlatni sponzori konferencije bili su tvrtka Fortuna Digital i Xerox.

Pregled trendova i kretanja, na temelju globalnog istraživanja kojeg je provela FESPA i objavila u dokumentu pod nazivom Print Census, predstavila je gđa Emma Tuddenham, FESPA association manager. Rezultati su dobiveni na temelju odgovora 1400 ispitanika iz 102 zemlje svijeta. Kako je istaknula uočeno je šest glavnih trendova: optimizam tiskara u pogledu budućnost i poslovanja, fokusiranost na zahtjeve kupaca, daljnji razvoj proizvoda iz segmenta velikog formata, investicije u digitalnu tehnologiju, rast i ulaganja u tisak tekstila te sve veća pažnja posvećena zaštiti okoliša i kod materijala i kod tehnologija.
O digitalnom tisku, odnosno ink jet tehnologiji koja sve više uzima zamaha te njenoj primjeni u različitim područjima od svih vrsta ambalaže do materijala za uređenja interijera, prednostima i izazovima u korištenju govorio je gosp. Jochan Christaens, nezavisni konzultant iz Njemačke i član stručnog tima udruženja ESMA.

Gosp. Toni Rajšić, iz Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj predstavio je projekt HGK-a Digitalna Komora. Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj platformi za e-usluge kojom HGK želi povećati dostupnost svojih usluga i servisa. Kako je istaknuo, radi se o digitalizacija i implementacija sedam e-usluga: članice, financiranje, zakonodavstvo, javne ovlasti, edukacije, sajmovi i promocije i gospodarske informacije. Korištenje platforme je za sve članice HGK je besplatno.

Prvi dio konferencija završio je predavanjem gosp. Admir Joldića iz tvrtke Xerox na temu kako izvući maksimum iz digitalne tehnologije, koja, kako je rekao, a i globalna kretanja to pokazuju, očekuje nastavak trenda rasta. Ono što pružatelji usluga tiska moraju prihvatiti je da svoju ponudu moraju proširiti izvan uobičajene, automatizirati poslovne procese te se ne bojati investicija u strojeve i opremu koji im u tome mogu pomoći. Ulaganje u Xerox Iridesse, prvi šesterobojni digitalni pisač u jednom prolazu jedan je od mogućnosti.

Drugi dio konferencije najvećim je dijelom bio posvećen tisku velikog formata, tisku tekstila te s njim usko povezana rješenja za uređenje interijera.
O novim mogućnosti primjene tiska velikog formata kod uređenja interijera govorio je  gosp. Jochan Christaens. Kako je rekao, kod uređenja interijera danas gotovo da i nema područja gdje digitalni tisak velikog formata nema svoju primjenu, od zastora i tapeta, preko zidova i keramičkih pločica pa sve do podova. Riječ o rješenju koje proizvedu daje veliku dodanu vrijednost, maksimalno poštuje zahtjeve klijenta, izrađeno je po mjeri i ništa manje važno, nema zaliha na skladištu.
Najnovije rješenje tvrtke HP kada je riječ o tisku tekstilu je novi sublimacijski pisač HP Stitch kojeg je predstavila Mateja Žalman, iz HP-a. Tržištu je predstavljen kao najbrži color match na svijetu kojeg karakteriziraju i pojednostavljeni procesi rada. Trenutno su u ponudi tri pisača HP Stitch S serije širine od 162 cm do 320 cm, a premijerno su predstavljeni na nedavno završenom sajmu FESPA.
Široku paletu inovativnih materijala za uređenje interijera tvrtke Avery Dennison predstavila je gđa Vera Vojtiskova.

Konferencija je završila predavanjem prof. dr.sc. Ivice Veže s FESB-a te prof. dr. sc. Nedeljka Štefanića s FSB-a u Zagrebu. Njih su dvojica govorila o važnosti uvođenja pametne proizvodnje i pametnih tvornica u Hrvatsku, bez kojih teško da možemo računati na uspjeh u budućnosti. Nažalost, kako su rekli, Hrvatska još nije jasno definirala svoju strategiju. Predstavili su i projekt „100 pametnih tvornica“, kojim se želi provesti digitalna transformacija i modernizacija malih srednjih i velikih proizvodnih poduzeća kako bi bila usklađena sa zahtjevima Industrije 4.0.

Njihovo se predavanje odlično nadovezalo na panel raspravu „Kako uspjeti na tržištu EU?“, kojom je konferencija i završila. Panel je moderirao gosp. Marko Morić, predsjednik UGPI-a, a sudionici su bili gosp. Davor Belić, direktor tvrtke Kaspar papir d.o.o., gosp. Kristijan Cirimotić, vlasnik tiskare Printeo, prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić s FSB-a u Zagrebu te doc. dr. sc. Igor Majnarić s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Složili su se da izlazak na EU tržište otvara nove vidike, ne treba ga se bojati, ponekad treba i riskirati, a kvaliteta je ono najvažnije što treba ponuditi.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content