Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

„Zelena“ proizvodnja više nije trend, nego obveza

Europapier Adria dobro je poznato ime kada je riječ o papirima različitih vrsta i namjena. U njihovu se široku asortimanu nalaze, između ostalog, i papiri za grafičku i ambalažnu industriju. Gospođa Katja Milković, voditeljica je prodaje i marketinga u tvrtki Europapier Adria te odlična poznavateljica problema s obje strane, i kod proizvođača papira, ali i kod tiskara. U intervju objavljenom u zadnjem broju Print Magazina u 2021.  zamolili smo je da nam kaže svoje viđenje situacije kada se radi o proizvodnji papira, ambalaže, recikliranju i održivosti.

Europapier_Katja_Milkovic
gđa. Katja Milković, Europapier Adria
U grafičkoj industriji posljednjih godina, više nego ikada prije, govori se o održivosti i recikliranju. Zašto su ova dva pojma odjednom toliko važna?

Sveprisutne klimatske promjene dovele su do toga da održivo poslovanje i reciklaža danas više nisu trend, nego obveza. Nekada se na njih gledalo kao na „pokret“ i „pomodarstvo“, na nešto što sa sobom nosi dodatne troškove. Međutim, danas, s promjenama zakonskih regulativa, to je postala obveza koja mijenja kako navike potrošača tako i prateću industriju.

Koji su najveći izazovi proizvođača papira u smislu održivosti? Gdje su najveće mogućnosti utjecaja na industriju?

Osim same sirovine koja se upotrebljava u proizvodnom procesu, proizvođači papira moraju voditi brigu i o ekološkim procesima same proizvodnje. Tako je, osim upotrebe celuloze iz certificiranih izvora, kao što su FSC™ i PEFC™, bitno i smanjenje emisije stakleničkih plinova, smanjenje potrošnje vode u procesu proizvodnje, smanjenje proizvodnje otpada, smanjenje upotrebe plastične ambalaže i njenom zamjenom za biorazgradivu, kompostabilnu ambalažu. Sve to, naravno, svake godine iziskuje dodatna ulaganja koja u konačnici poskupljuju proces i završni proizvod.

S obzirom na „zelene“ trendove, sve se više tvornica okreće i „upcycling“ proizvodnji. Ona, osim što uključuje reciklirane materijale, za izradu novog proizvoda koristi i otpad iz raznih industrija kao što su kožna, poljoprivredna i tekstilna.
Tako danas sve više možemo susresti papir od konoplje, starih krpa, šećerne trske, algi, kave, agruma, grožđa, maslina, kamena i mnogih drugih. Na taj način smanjuje se količina otpada dajući mu novi život. Istovremeno štedimo naše vrijedne šume, a brendu dajemo mogućnost da se poistovjeti i veže uz materijale koje odabere.

Kako grafička industrija prihvaća nove ekološke materijale? Što potrošači misle o “zelenoj” ambalaži? Ima li papirna industrija odgovor na plastiku? Pročitajte u intervju!

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content