PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

45 minuta o tisku: Sublimacijski tisak

Globalna istraživanja posljednjih godina kontinuirano pokazuju rast sublimacijskog tiska. Smithers Pira tako navodi da će tržište sublimacijskog tiska do 2023. godine rasti po prilično visokoj stopi od 10,2% godišnje i dosegnuti vrijednost od 12,4 milijarde eura.

Sublimacijski tisak sve više dobiva na značaju i među tiskarima, između ostalog i zbog svoje raznolike primjene na širokom asortimanu proizvoda i materijala, od tekstilnih tkanina pa do krutih materijala, primjerice keramičkih pločica, a prihvaćen je i zbog visoke kvalitete ispisa. Boja je trajna jer je ugrađena u podlogu ili tkaninu, a nije otisnuta na površini. Boja kod tkanine otisnute sublimacijom ne blijedi i ne puca niti nakon višekratnog pranja.

Posljednjih godina potražnja za sublimacijskim pisačima bilježi značajan rast, zbog čega su dobavljači pisača pokrenuli proizvodnju sustava s većim brzinama i za veće naklade pogodne čak i za industrijsku proizvodnju. Sve bolja rješenja ispisnih glava također su jedna od komponenti koje dodatno povećavaju potražnju. Nove ispisne glave nude veću brzinu ispisa, zajedno s automatskim cirkulacijskim sustavom, smanjujući na taj način začepljenje mlaznica, što je jedan od najčešćih razloga zastoja.

Područje primjene sublimacijskog tiska, kako smo naveli, uistinu je široko, a jedan od segmenata koji će, prema istraživanjima biti glavni pokretač rasta, je tisak tekstila za uređenje interijera. Tu spada tisak na zavjese, tepihe, zidne obloge, presvlake, itd, uglavnom tekstil za potrebe kućanstva. Uz ovaj segment, tu su još i signage segment, sportska odjeća, ali i moda koja postaje sve zanimljivije tržište.  

Kako danas izgleda tržište sublimacijskog tiska, zašto se i proizvođači i tiskari sve više ponovno okreću sublimaciji, koje su aplikacije najprofitabilnije saznat ćete u petoj po redu epizodi Print Magazinova online serijala „45 minuta o tisku“ koja će biti posvećena upravo „Sublimacijskom tisku“

Emisija je na rasporedu u srijedu, 8. 7.  2020. u 14h na YouTube kanalu Print Magazin.

Prijavite se!

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content