Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

45 minuta o štampi: Sublimaciona štampa

Globalna istraživanja poslednjih godina kontinuirano pokazuju rast sublimacione štampe. Smithers Pira navodi da će tržište sublimacione štampe do 2023. godine rasti po prilično visokoj stopi od 10,2% godišnje i dostići vrednost od 12,4 milijarde evra.

Sublimaciona štampa sve više dobija na značaju i među štamparima, između ostalog i zbog svoje raznolike primene na širokom asortimanu proizvoda i materijala, od tekstilnih tkanina pa do krutih materijala, npr. keramičkih pločica, a prihvaćen je i zbog visokog kvaliteta štampe. Boja je trajna jer je ugrađena u podlogu ili tkaninu, a nije odštampana na površini. Boja kod tkanine odštampane sublimacijom ne bledi i ne puca ni nakon višekratnog pranja.

Poslednjih godina potražnja za sublimacionim štampačima beleži značajan rast, zbog čega su dobavljači štampača pokrenuli proizvodnju sistema sa većim brzinama i za veće tiraže pogodne čak i za industrijsku proizvodnju. Sva bolja rešenja štamparskih glava takođe su jedna od komponenti koje dodatno povećavaju potražnju. Nove štamparske glave nude veću brzinu štampe, zajedno s automatskim sistemom za cirkulaciju boja, smanjujući na taj način začepljenje dizni, što je jedan od najčešćih razloga zastoja.

Područje primene sublimacione štampe, kako smo naveli, uistinu je široko, a jedan od segmenata koji će, prema istraživanjima biti glavni pokretač rasta, je štampa tekstila za uređenje enterijera. Tu spada štampa na zavese, tepihe, zidne obloge, presvlake, itd, uglavnom tekstil za potrebe domaćinstva. Uz ovaj segment, tu su još i signage segment, sportska odeća, ali i moda koja postaje sve zanimljivije tržište.  

Kako danas izgleda tržište sublimacione štampe, zašto se i proizvođači i štampari sve više ponovo okreću sublimaciji, koje su aplikacije najprofitabilnije saznaćete u petoj po redu epizodi online serijala Print Magazina „45 minuta o štampi“ koja će biti posvećena upravo „Sublimacionoj štampi“

Emisija je na rasporedu u sredu, 8. 7.  2020. u 14h na YouTube kanalu Print Magazin.

Prijavite se!

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content