PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

80 posto slovenskih tiskara već je zatvoreno

Pandemija koronavirusa ostavlja iz dana u dan sve veće posljedice i na slovensko gospodarstvo, koje kao i ono svih zemalja u regiji, počiva na mikro i malim tvrtkama, a one u Slovenije čine više od 95 posto. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) svakodnevno je zagušena pozivima svoj članova zabrinutih za svoje poslovanje, od kojih su mnogi već bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata.

Grafička branša također je jedna od pogođenih kategorija, potvrdio nam je to u telefonskom razgovoru i gosp. Bernard Bucik, predsjednik Sekcije grafičara pri OZS. Kako nam je rekao, iako tiskare, bez obzira na to što su uslužna djelatnost, nisu obuhvaćene uredbom Vlade o zabrani rada, njih gotovo 80 posto već je zatvoreno.

„Narudžbi nema, prodaje nema, a ako se poneki posao i odradi, nastupaju problemi transporta i logistike. Tiskare koje još koliko, toliko rade su samo one koje tiskaju regionalne novine, iako su i one, prema informacijama koje imam, pola ljudi poslale na čekanje. Velike tiskare pak s druge strane imaju problem opskrbe repromaterijalom. Tako, primjerice ofsetne tiskare ne mogu doći do izopropilnog alkohola, a ima onih kojima je potrebno i do 2 tisuće litara tjedno“, kaže gosp. Bucik i dodaje da bez snažnije financijske pomoći države mali poduzetnici ne mogu prebroditi ovu situaciju. Dodatni problem grafičarima je i to što puno novca imaju vani, odnosno puno odrađenih, a nikada naplaćenih poslova.

Slovenska Vlada svjesna je da upravo o ekonomskom stanju ovisi koliko će se brzo gospodarstvo oporaviti nakon što epidemija završi, stoga malim poduzetnicima paketom financijskih mjera maksimalno pokušava olakšati da prežive ovu situaciju.

Tako je upravo na temelju prijedloga OZS, slovenska Vlada prihvatila da snosi 80 % plaće za radnike koji su na čekanju, iako u OZS smatraju da bi ga trebala preuzeti u potpunosti. Što se tiče samozaposlenih, oni će imati pravo na mjesečni osnovni dohodak od 70 % minimalne plaće, dok će za sve radnike koji u ovom razdoblju rade država u potpunosti pokriti doprinose za mirovinsko. Na 12 mjeseci odgodit će se i plaćanja prema bankama.

„Ova epidemija pokazala nam je koliko smo ustvari ovisni jedni o drugima, koliko smo svi u krug povezani i ako sam danas ja dolje, već sutra će to biti i druge tvrtke iz kruga. I zato nam ovo treba biti pouka za dane kada se vratimo normalnom poslovanju“, zaključio je gosp. Bucik.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content