Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

80 posto slovenačkih štamparija već je zatvoreno

Pandemija koronavirusa ostavlja iz dana u dan sve veće posledice i na slovenačku privredu koja, kao i u svim zemljama u regionu, počiva na mikro i malim preduzećima, a one u Sloveniji čine više od 95 posto. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) svakodnevno je preplavljena pozivima svojih članova zabrinutih za svoje poslovanje, od kojih su mnogi već bili prisiljeni da zatvore svoja vrata.

Grafička industrija takođe je jedna od pogođenih kategorija. To nam je potvrdio u telefonskom razgovoru i g. Bernard Bucik, predsedavajući Sektora za grafiku u OZS. Kako nam je rekao, iako štamparije, bez obzira na to što su uslužna delatnost, nisu obuhvaćene uredbom Vlade o zabrani rada, gotovo 80 posto je već zatvoreno.

„Nema narudžbi, nema prodaje, a ako se poneki posao i odradi, nastaju problemi transporta i logistike. Štamparije koje još koliko-toliko rade su samo one koje štampaju regionalne novine, iako su i one, prema informacijama koje imam, polovinu zaposlenih stavili na čekanje. S druge strane, velike štamparije imaju problem sa nabavkom repromaterijala. Tako na primer, ofsetne štamparije ne mogu doći do izopropil alkohola, a nekima je potrebno i do 2 hiljade litara nedeljno“, kaže g. Bucik i dodaje da bez veće finansijske pomoći države, mala preduzeća ne mogu prebroditi ovu situaciju. Dodatni problem za grafičare je i to što imaju puno odrađenih poslova koji nikada nisu naplaćeni.

Slovenačka vlada je svesna da upravo od ekonomske situacije zavisi koliko će se brzo privreda oporaviti nakon završetka epidemije, i zato paketom finansijskih mera namenjenih malim preduzećima, maksimalno pokušava da im pomogne da prebrode ovu situaciju.

Tako je upravo na osnovu predloga OZS, slovenačka vlada prihvatila da snosi troškove u vidu 80% plate za radnike koji su na čekanju, iako u OZS smatraju da bi ih u potpunosti trebalo preuzeti. Što se tiče samozaposlenih, oni će imati pravo na osnovni mesečni dohodak od 70% minimalne plate, dok će za sve radnike koji u ovom periodu rade, država u potpunosti pokriti doprinose za penziju. Na 12 meseci će se odložiti i sve isplate prema bankama.

„Ova epidemija pokazala nam je koliko smo ustvari zavisni jedni od drugih, koliko smo svi povezani u krug i ako sam ja danas dole, već sutra će to biti i druga preduzeća iz kruga. I zato ovo treba da nam bude pouka za dane kada se vratimo normalnom poslovanju“, zaključio je g. Bucik.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content