PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI




Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Da li je papir materijal za održivu budućnost?

Sa povećanjem svesti potrošača o uticaju plastične ambalaže na okolinu povećala se i potražnja za održivim ambalažnim materijalima. Da li papir uopšte ima potencijal da doprinese održivoj budućnosti?

Plastika je poslednjih godina postala kontroverzni materijal, a britanska dobrotvorna organizacija  Ellen Macarthur čak predviđa da bi u okeanima do 2050. godine moglo biti više plastike nego ribe.

Mnoge vlade širom sveta objavile su tzv. „rat plastici“, npr. u Evropi, gde države članice EU imaju zabranu prodaje plastike za jednokratnu upotrebu od 2021. godine.

Traženje alternativnog rešenja podstaklo je raspravu o tome da li je papir zapravo dobra alternativa plastici, odnosno da li je papir održiva budućnost ili je jednako loš, ako ne i gori od plastike?

Više papira, manje plastike

Iz kompanije za proizvodnju celuloze i papira Sappi tvrde da treba da bude više papira i manje plastike te da poziv za ekološku ambalažu hrane napravljenu iz obnovljivih izvora postaje sve relevantniji.

Takođe, smatraju da savremeno pakovanje nudi više zaštite nego što je potrebno pojedinim proizvodima. Iz kompanije kažu da je potpuna zamena plastike papirnim materijalom složen proces, ali da je on već započeo.

Međutim, neke kompanije smatraju kako papir nije tako održiv kako mnogi misle. Paul Morris, izvršni direktor kompanije za aditive Addmaster smatra da papir nije dobra alternativa za plastiku.

„Papir je izvrstan proizvod, ali me ljuti kad ljudi žele da pređu sa plastike na papir, misleći da je ekološki prihvatljiviji, a nije”, kaže Morris. „Postoji nekoliko primera gde bi papir mogao biti dobra zamena, ali plastika je vodootpornija, laganija je i dugotrajnija – pa zašto onda menjati?
Dajući još jedan primer gde papir nije prikladna alternativa za plastiku, Morris ističe odgovarajuće materijale u kontekstu trenutne pandemije Covid-19.

„To su dva različita supstrata i nisu uvek međusobno zamenjivi samo zbog naivne rasprave o okolini “, kaže on.

Iako papir ima mnogo benefita kada je u pitanju održivost, postoje i mnogi faktori koji ga čine gorim od plastike. Kao i u svemu, kontekst i aplikacija ključni su za odlučivanje koji je materijal najbolji. Nepotrebno je napomenuti da će rat protiv plastike postati tako velik fokus u celom svetu, a rasprava o papiru kao „održivoj budućnosti“ svakako će se nastaviti.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.



Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content