PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI




Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Investicija u UV štampač – izabrati poznati brend ili rizikovati sa nepoznatim?

Danas se na tržištu susrećemo sa istom UV tehnologijom na koju gledamo drugim očima. Mi posmatramo proizvođače kao što su Mutoh, Mimaki, Roland ili Epson kao proizvođače tehnologije, dok štampače kompanija Everest, Azon ili Nanodiy posmatramo kao kineske printere sa lokalnom podrškom. Grešimo.
Svi koriste glavu za štampanje istog proizvođača, matične ploče koje imaju identične čipove, boje često dolaze iz istih fabrika… Identično kao u automobilskoj industriji. Gume za sva vozila proizvodi nekoliko svetskih proizvođača, isti motori se nalaze u Mercedesu i kod nekih manje cenjenih proizvođača, ležajevi, Boš elektronika, brisači… besmisleno je proizvoditi veliki broj delova u tiražu od 10.000 komada.
Iz tog razloga imamo specijalizovane proizvođače štamparskih glava, fidera, transportera, mešalica za boje…

Zašto postoji razlika u ceni proizvoda?

Na primer, UV štampač poznatog proizvođača na tržištu košta 20.000 evra, dok bi za štampač sa identičnim karakteristikama malog proizvođača trebalo izdvojiti i do 30 odsto manje novca. Razlika je u poslovnom modelu.
Ulaganje u štampač poznatog proizvođača uključuje u cenu najviši standard implementirane tehnologije, visok nivo tehničke podrške, obuku za rad, rezervne delove dostupne u roku od 24 ili 48 sati, standardizovan kvalitet sirovina koji će obezbediti ponovljivost otiska nakon 6 meseci ili godinu dana. Poznati brendovi stoje iza tehnologije i svoje reputacije. Veliki brendovi su svojim poslovnim modelom, organizovanom servisnom podrškom pokrili svetsko tržište i danas mogu da ponude standardizovane tehnologije globalno.
S druge strane, mali proizvođači mogu biti odličan izbor na lokalnom nivou, posebno ako brend već dugi niz godina uspešno posluje na tržištu, ima veliki broj instaliranih mašina i stekao je reputaciju pouzdanog partnera. Na tržištu ima dosta primera da će i manje poznata tehnologija kvalitetno obaviti tražene zadatke.

Direktna kupovina iz Kine

U proteklih deset godina nailazili smo na različite tehnologije kupljene u Kini. Najčešće su to laserski rezači, graveri, uređaji za završnu obradu, ali i UV štampači. Iskustva su različita. Najčešći problem sa kineskim tehnologijama je nedovršen proizvod i loša tehnička podrška. Po pravilu, ova dva problema se međusobno dopunjuju.
Prvo kupite tehnologiju koja ima defekt, a kada taj nedostatak treba ukloniti, počinju problemi u komunikaciji. Tehnologije koje imaju samo mehaničke delove poput lasera, termalnih presa ili CNC rezača i dalje nekako funkcionišu, ali kada dobijete štampač koji sadrži boju, otvaraju se mnogi problemi, kao što su viskozitet boje, mikroklimatski uslovi u prostoriji, negativni pritisci, naponi. … U tom slučaju potrebno je imati servisera koji u svakom trenutku može da uskoči i pokrene tehnologiju.

Jedno od rešenja je da budete sami sebi majstor. Tehnički obrazovani ljudi mogu sebi priuštiti ovu gužvu i uložiti u štampač iz Kine. Verovatnoća uštede je velika ako ne računate svoje znanje i trud koji ćete uložiti u servis štampača, a potrebno je i malo sreće. Ukoliko nemate tehničko znanje o ink jet tehnologiji i višak slobodnog vremena, pametnije je da održavanje printera poverite serviserima poznatih brendova ili uvoznicima kineskih štampača, koji najčešće već prilikom uvoza promeneproblematične delove koji mogu da izazovu probleme u radu štampača.

U Print magazinu 2/2024. (dostupnom i online) celu temu broja posvetili smo UV desktop štampačima. Pročitajte !

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.



Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content