PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI




Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Kako veštačka inteligencija (AI) menja pravila igre u štamparskoj industriji?

Veštačka inteligencija (AI) je spremna da postane sledeći veliki disruptor u industriji štampe, a njena primena je već počela. Prema studiji „Veštačka inteligencija u štamparskoj industriji: početak putovanja“, koju su zajednički sproveli Printing United Alliance i NAPCO Research, većina štamparija je u početnoj fazi korišćenja veštačke inteligencije u proizvodnji, prodaji, marketingu i upravljanju aplikacijama.

Poređenje dve odvojene ankete sprovedene u različitim vremenskim periodima pokazuje da je broj učesnika koji koriste veštačku inteligenciju u poslovanju porastao na 40% u martu 2024. sa 24,7% u septembru 2023. godine.
Jedan od ključnih delova istraživačkog projekta su intervjui napravljeni, u ovom slučaju, sa američkim štamparima. Sprovedeni su intervjui sa kompanijama koje implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje i onima koje to još nisu uradile.

Ispod su tipovi AI aplikacija koje su ispitanici – štampari pokušali da implementiraju:

  • Grafička/signage kompanija sa prodajom od 20 do 40 miliona dolara koristi veštačku inteligenciju da promeni način na koji prima ulazne materijale, bolje upravlja zalihama, donosi poslovne odluke i skicira koncepte
  • Komercijalna štamparska kompanija sa prodajom između 20 i 40 miliona dolara koristi ChatGPT za generisanje sadržaja i marketing (u imejlovima za generisanje potencijalnih klijenata), procenu i implementaciju novog ERP sistema
  • Proizvođač ambalaže sa godišnjom prodajom između 100 i 150 miliona dolara implementirao je AI u svoj proizvodni proces za pripremu datoteka, podešavanje mašine i upravljanje bojama
  • Komercijalni štampač sa godišnjom prodajom od 200 do 250 miliona dolarakoristi veštačku inteligenciju da bi automatizovao kontakt sa klijentima, obezbedio doslednost komunikacije, optimizovao zakazivanje poslova i pregledao kandidate za posao.

Najčešći izazovi vezani uz korišćenje

Ovi izveštaji su svetla strana priče o veštačkoj inteligenciji, ali drugi ispitanici su ukazali na prepreke za njegovo usvajanje. Uobičajeni izazovi uključuju:

  • Razumevanje kako veštačka inteligencija može da poboljša operacije i najbolje načine za njeno sprovođenje
  • Percepcija je da je kriva učenja veštačke inteligencije strma i da se ljudi plaše nivoa pokušaja i grešaka potrebnih za efikasnu primenu
  • Nedostatak razumevanja punih mogućnosti, potencijalnih aplikacija i prednosti efikasnosti/profitabilnosti.

Učesnici istraživanja su izjavili da koriste različite strategije za integraciju veštačke inteligencije. Od stvaranja timova za implementaciju do angažovanja spoljnih konsultanata koji će obrazovati i obučiti članove tima o mogućnostima. Važnost edukacije zaposlenih o tome kako će AI poboljšati, a ne eliminisati njihove poslove je nešto oko čega su se svi složili.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.



Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content