PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Atmosferska plazma za tretiranje podloge rezultira kvalitetnijim otiskom

Na spomen plazme najčešće vizualiziramo strojeve koji stvaraju vruću plazmu koja se koristi u rezanju debelih čeličnih ploča. Međutim, osim vruće plazme, postoji i hladna plazma koja se generira u atmosferskim uvjetima, tzv. atmosferska plazma. Plasmatreat Openair® u 1995 bila je prva te vrste na svijetu, a nju često susrećemo u grafičkim radionicama koje se bave industrijskim tiskom na vrlo zahtjevne podloge. Razlog korištenja hladne plazme u atmosferskim uvjetima rad je s termički osjetljivim materijalima kod kojih bi vruća plazma ili alternativne tehnologije pripreme površina (plin, korona) oštetile površinu materijala.

U sklopu teme prvog ovogodišnjeg broja Print Magazina posjetili smo tvrtku Rogač plus d.o.o. u Sloveniji. Pričali smo s gospođom Irenom Uranjek, stručnom savjetnicom za tehnologiju atmosferske hladne plazme.

„Tvrtka Rogač plus d.o.o. posluje od 1997. godine, a uz više poznatih proizvođača grafičkih tehnologija, zastupnici smo tvrtke Plasmatreat GmbH za područje država bivše Jugoslavije. Tvrtka Plasmatreat ima registriran proces upotrebe tehnologije hladne plazme pod nazivom „Openair® plasma proces“. Ovaj tehnološki proces je registriran 1995. godine. Važan detalj ove tehnologije je generiranje plazme u atmosferskim uvjetima što osigurava jednostavnu implementaciju ove tehnologije u postojeće industrijske linije, odnosno pogone bez potrebe za zadovoljenjem specifičnih mikroklimatskih uvjeta.“

Popularnost korištenja atmosferske plazme u grafičkoj industriji bazirana je na nekoliko benefita. Atmosferskom plazmom može se tretirati širok spektar podloga. Lakše je spomenuti izuzetak koji se ne radi plazmom, a to je teflon. Sve ostale aplikacije i podloge poput polimernih podloga, Rf metala, plastičnih tuba, metalnih limenki, fasadnih panela, stakla, keramike, drva i drugih podloga mogu se očistiti atmosferskom plazmom, aktivirati i neutralizirati prije tiska. Pod pojmom neutralizacija smatra se uklanjanje statičkog elektriciteta koji je posebno čest u tisku na različite folije. Atmosferska plazma također se koristi i za uklanjanje čestica prašine s površine materijala.

Cijeli članak pročitajte u Online izdanju Print Magazina.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content