PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Tretiranje podloge atmosferskom plazmom daje rezultat u vidu kvalitetnijeg otiska

Na spomen plazme najčešće vizualizujemo štampače koji stvaraju vrelu plazmu koja se koristi u rezanju debelih čeličnih ploča. Međutim, osim vrele plazme, postoji i hladna plazma koja se generiše u atmosferskim uslovima, tzv. atmosferska plazma. Plasmatreat Openair® u 1995 bila je prva te vrste na svetu, a nju često srećemo u grafičkim radionicama koje se bave industrijskom štampom na vrlo zahtevne podloge. Razlog korišćenja hladne plazme u atmosferskim uslovima je zbog toga što bi u toku rada sa termički osetljivim materijalima, vruća plazma ili alternativne tehnologije pripreme površina (plin, korona) oštetile površinu materijala.

U sklopu teme prvog ovogodišnjeg broja Print Magazina posetili smo kompaniju Rogač plus d.o.o. u Sloveniji. Pričali smo sa gospođom Irenom Uranjek, stručnom savetnicom za tehnologiju atmosferske hladne plazme.

„Kompanija Rogač plus d.o.o. posluje od 1997. godine, a uz više poznatih proizvođača grafičkih tehnologija, zastupnici smo kompanije Plasmatreat GmbH za područje država bivše Jugoslavije. Kompanija Plasmatreat ima registrovan proces upotrebe tehnologije hladne plazme pod nazivom „Openair® plasma proces“. Ovaj tehnološki proces je registrovan 1995. godine. Važan detalj ove tehnologije je generisanje plazme u atmosferskim uslovima što osigurava jednostavnu implementaciju ove tehnologije u postojeće industrijske linije, odnosno pogone bez potrebe za zadovoljavanjem specifičnih mikroklimatskih uslova.“

Popularnost korišćenja atmosferske plazme u grafičkoj industriji bazira se na nekoliko benefita. Atmosferskom plazmom može se tretirati širok spektar podloga. Lakše je spomenuti izuzetak koji se ne radi plazmom, a to je teflon. Sve ostale aplikacije i podloge poput polimernih podloga, Rf metala, plastičnih tuba, metalnih limenki, fasadnih panela, stakla, keramike, drva i drugih podloga mogu se očistiti atmosferskom plazmom, aktivirati i neutralizovati pre štampe. Pod pojmom neutralizacija smatra se uklanjanje statičkog elektriciteta koji je posebno čest u štampi na različite folije. Atmosferska plazma takođe se koristi i za uklanjanje čestica prašine s površine materijala.

Ceo članak pročitajte u Online izdanju Print Magazina.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content