PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Boja na bazi algi: „Najodrživija boja na svijetu“

Boja je posvuda! Gotovo sve oko nas zahtijeva boju. Čađa, za proizvodnju često korištene crne boje, jednaka je ispuštanju više od 8 milijuna balona punih čistog CO2. U usporedbi s tradicionalno korištenim ugljikom, proizvodnja ovakve boje uzrokovala bi smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 200%. Stoga bi održiva boja utjecala na naše klimatske promjene koje ne smijemo podcjenjivati. Boja na bazi algi mogla bi biti održiva alternativa proizvodima naftnih derivata.

Tvrtka Living Ink, koju su 2013. osnovali dr. Scott Fulbright i dr. Steve Albers, razvila je boju koja se temelji na algama s negativnim ugljikovim otiskom, koja se može kompostirati i otporna je na UV svjetlost. U usporedbi s tradicionalno korištenom čađom, boja na bazi algi rezultira smanjenjem emisije ugljičnog dioksida za 200%.

Od alge do boje

Alge koriste ugljikov dioksid i sunčevu svjetlost za proizvodnju kisika. Više od polovice kisika koji udišemo u jednom dubokom dahu proizvode alge. U osnovi nas one održavaju na životu. Nadalje, alge vrlo brzo rastu i dolaze u raznim bojama, što je najbolji argument za proizvodnju održive boje. Daljnje prednosti su da alge ne trebaju gnojivo, herbicide ili genetski modificirano sjeme.

Da bi se napravila boja od algi, one prvo moraju rasti u kontroliranim spremnicima. Nakon toga se dodaju biljne komponente za dovršavanje formule boje. Mogu se tiskati na papir, karton, pa čak i na pamučni tekstil. Budući da je boja 100% biorazgradiva, može se odložiti na kompostnu hrpu i razgradit će se za nekoliko dana.

Boja se može obraditi kao i svaka druga. Osim toga, analizom Rochester Instituta za tehnologiju utvrđeno je da je crna boja algi i tamnije crne boje i otpornija na UV svjetlost od tradicionalne čađe.
U 2017. godini tvrtka Living Ink je osvojila novčanu potporu Nacionalne znanstvene zaklade za male tvrtke, za razvoj inovativnih bio pigmenata.

Proces nastanka boje od algi
Izvor: LivingINK

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content