Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Boja na bazi algi: „Najodrživija boja na svetu“

Boja je svugde! Skoro sve oko nas zahteva boju. Čađ, za proizvodnju često korišćene crne boje, jednaka je ispuštanju više od 8 miliona balona punih čistog CO2. U poređenju sa tradicionalno korišćenim ugljenikom, proizvodnja ovakve boje uzrokovala bi smanjenje emisije ugljen dioksida za 200%. Stoga bi održiva boja uticala na naše klimatske promene koje ne smemo da podcenjujemo. Boja na bazi algi mogla bi biti održiva alternativa proizvodima naftnih derivata.

Kompanija Living Ink, koju su 2013. osnovali dr Scott Fulbright i dr Steve Albers, razvila je boju koja se temelji na algama sa negativnim ugljenikovim otiskom, koja se može kompostirati i otporna je na UV svetlost. U poređenju sa tradicionalno korišćenom čađi, boja na bazi algi rezultira smanjenjem emisije ugljen dioksida za 200%.

Od alge do boje

Alge koriste ugljen dioksid i sunčevu svetlost za proizvodnju kiseonika. Više od polovine kiseonika koji udišemo u jednom dubokom dahu proizvode alge. U osnovi nas one održavaju u životu. Takođe, alge vrlo brzo rastu i dolaze u raznim bojama, što je najbolji argument za proizvodnju održive boje. Ostale prednosti su to da algama nije potrebno đubrivo, herbicidi ili genetski modifikovano seme.

Da bi se napravila boja od algi, one prvo moraju rasti u kontrolisanim rezervoarima. Nakon toga se dodaju biljne komponente za dovršavanje formule boje. Mogu se štampati na papir, karton, pa čak i na pamučni tekstil. Budući da je boja 100% biorazgradiva, može se odložiti na kompostnu gomilu i razgradiće se za nekoliko dana.

Boja se može obraditi kao i svaka druga. Osim toga, analizom Rochester Instituta za tehnologiju utvrđeno je da je crna boja algi i tamnije crne boje i otpornija na UV svetlost od tradicionalne čađi.
U 2017. godini kompanija Living Ink je dobila finansijsku podršku Nacionalne naučne fondacije za mala preduzeća, za razvoj inovativnih bio pigmenata.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content