Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Boje na bazi pigmenata sve više dolaze u prvi plan kod digitalnog tiska tekstila

Primjena pigmenata u uzorkovanju različitih podloga pa tako i tekstila, stara je koliko i samo čovječanstvo. No, posljednjih nekoliko desetljeća dobiva potpuno nove dimenzije, prije svega u kontekstu ekološke prihvatljivosti i ekonomske održivosti.

Bez obzira na negativne aspekte primjene pigmenata na tekstilu, jednostavnost njihove primjene, izostanak jedne faze tiska, odnosno pranja i sušenja nakon faze fiksiranja te mogućnost primjene na svim tekstilnim podlogama bez obzira na sirovinski sastav i vrstu vlakna, doprinijeli su razvoju i sve naglašenijem implementiranju u proizvodnim procesima.

Karakteristike pigmenata

Karakteristike pigmenata koje omogućuju pozitivne aspekte primjene proizlaze iz njihove kemijske strukture. Pigmenti su netopljivi kemijski spojevi koji nemaju vlastitog afiniteta prema tekstilnom vlaknu te se ne vežu kemijskim vezama za funkcionalne skupine vlakana. Pigmenti se vežu za tekstil isključivo mehanički, uz pomoć veziva, fiksatora i umreživača. Oni na površini tekstila stvaraju trodimenzionalnu polimernu strukturu u koju se ugrađuje pigment.
Pritom, sam pigment ostaje neotopljena, fizička čestica koja ne samo svojom kemijskom, nego i fizičkom strukturom definira izgled obojenja kojeg daje. Upravo iz toga proizlazi njihova neovisnost o vrsti tekstilnog vlakna i primjenjivost na tekstilnim podlogama bilo kojeg sirovinskog sastava.
Ova činjenica uvelike pojednostavljuje, ubrzava i pojeftinjuje proizvodni proces. Ekonomska održivost očita je već i u analognim tiskarskim procesima primjene pigmenata.

Prednosti pigmentnih sustava

Uvođenjem digitalne tehnologije u procese tiska, aspekti brzine i jednostavnosti procesa još više dolaze do izražaja. Naravno, uz neprocjenjivu kreativnu slobodu izbora boja i uzoraka. Osim estetske komponente i neograničenih mogućnosti dizajna koje pruža digitalni tisak, sve više u prvi plan dolazi i održivi aspekt ove tehnologije. Odnosno put prema čistoj, zelenijoj, učinkovitijoj i profitabilnijoj proizvodnji.
S ciljem još značajnijih ušteda, globalna scena tekstilne tiskarske tehnologije počinje sagledavati razlike između primjene bojila i pigmenata u tiskarskim bojama.
Iako se u počecima razvoja digitalnog tekstilnog tiska predviđala dominacija sustava tiskarskih boja na bazi bojila, sustavi na bazi pigmenata sve više dolaze u prvi plan. Između ostalog, i u kontekstu čišće, zelene, održive tehnologije.

No, nepoznanica i problematičnih područja još je puno. Članak prof. dr. sc. Martinije Ire Glogar s Tekstilno-tehnološkog fakulteta pročitajte u online izdanju Print ;Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content