PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Kod digitalne štampe tekstila, boje na bazi pigmenta sve više dolaze do izražaja

Upotreba pigmenata u dezeniranju različitih supstrata, uključujući i tekstil, stara je koliko i samo čovečanstvo. Međutim, u poslednjih nekoliko decenija dobija potpuno nove dimenzije, pre svega u kontekstu ekološke prihvatljivosti i ekonomske održivosti.

Bez obzira na negativne aspekte nanošenja pigmenata na tekstil, jednostavnost njihove primene, odsustvo jedne faze štampe, odnosno pranja i sušenja nakon faze fiksiranja, i mogućnost primene na sve tekstilne podloge, bez obzira na sirovinski sastav i vrste vlakana, doprineli su razvoju i sve naglašenijoj primeni u proizvodnim procesima.

Karakteristike pigmenata

Karakteristike pigmenata koje omogućavaju pozitivne aspekte primene proizilaze iz njihove hemijske strukture. Pigmenti su nerastvorljiva hemijska jedinjenja koja nemaju sopstveni afinitet za tekstilna vlakna i nisu hemijski vezana za funkcionalne grupe vlakana. Pigmenti se za tekstil pričvršćuju isključivo mehanički, uz pomoć veziva, fiksatora i umreživača. Oni stvaraju trodimenzionalnu polimernu strukturu na površini tekstila u koji je pigment ugrađen.

Istovremeno, sam pigment ostaje nerastvoren, fizička čestica koja ne samo svojom hemijskom, već i svojom fizičkom strukturom definiše izgled boje koju daje. Upravo zbog toga su nezavisne od vrste tekstilnih vlakana i mogu se koristiti na tekstilnim podlogama bilo kog sirovinskog sastava.

Ova činjenica u velikoj meri pojednostavljuje, ubrzava i čini proces proizvodnje jeftinijim. Ekonomska isplativost je već evidentna u analognim procesima štampanja nanošenja pigmenata.

Prednosti pigmentnih sistema

Uvođenjem digitalne tehnologije u procese štampe, aspekti brzine i jednostavnosti procesa još više dolaze do izražaja. Naravno, uz neprocenjivu kreativnu slobodu izbora boja i dezena. Pored estetske komponente i neograničenih mogućnosti dizajna koje pruža digitalna štampa, održivi aspekt ove tehnologije sve više dolazi do izražaja. Odnosno, put ka čistijoj, zelenijoj, efikasnijoj i isplativijoj proizvodnji.

Sa ciljem još značajnijih ušteda, svetska scena tehnologije štampe tekstila počinje da sagledava razlike između primene boja i pigmenata u štamparskim bojama.

Iako se na početku razvoja digitalne štampe na tekstilu predviđala dominacija sistema štamparskih mastila na bazi boja, sistemi bazirani na pigmentima sve više dolaze do izražaja. Između ostalog, u kontekstu čistije, zelene, održive tehnologije.

Međutim, i dalje ima mnogo nepoznanica i problematičnih područja. Članak prof. Dr. Martinije Ire Glogar s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu pročitajte u online izdanju Print ;Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content