PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Budućnost SRA3 formata pripada digitalnim tehnologijama

Prva jesenska epizoda Print Magazinova online serijala „45 minuta o tisku“, nakon ljetne stanke, bila je posvećena temi Digitalnog tiska SRA3 formata.
Riječ je o segmentu grafičke industrije u kojem je posljednjih godina u pogledu tehnologija nastala „prava gužva“.

Naime, ofsetni tisak dugo je držao primat u ovom području kako u pogledu kvalitete, tako i u pogledu naklada i formata. No, laserski, a posljednjih godina sve više i ink jet ispis postaju mu ozbiljna konkurencija. Mišljenja da budućnost  SRA3 formata pripada digitalnim tehnologijama bili su i naši sugovornici na ovu temu.

Kako je istaknuo gosp. Admir Joldić, iz tvrtke Xerox, suvremeni toneri omogućuju puno bolju definiciju točkica i ujednačenost u reprodukciji velikih površina boje na podlozi, zbog čega je ponovljivost otiska jedna od glavnih prednosti laserskih tehnologija. Također, kod tehnologija na bazi tonera, uz klasičan CMYK, na tržištu su dostupne tehnologije koje nude zlatnu, srebrnu, metalik, lak, neon boje… Takvo rješenje u svojoj obitelji Versant strojeva nudi i Xerox.

Tvrtka Grafoprojekt od svojih početaka bila je okrenuta digitalnom tisku. U svom portfelju strojeva za tisak SRA3 formata koriste stroj Ricoh 7200, a kako je rekao gosp. Goran Božanić, vlasnik i direktor tvrtke Grafoprojekt, jedan od razloga zašto su uzeli baš taj model je mogućnost ispisa bijele i laka. No, što se budućnosti tiče, istaknuo je da je gotovo siguran da će ink jet postati prevladavajuća tehnologija.

Što se ink jet tehnologije tiče, iako je još uvijek ograničena na CMYK, za razliku od laserske tehnologije koja se zaustavlja na SRA3+ formatu, ink jet tehnologija, uz ne prevelika ulaganja, dostupna je do dimenzije B2 formata i više. Sagledavši sve te prednosti i tvrtka Kyocera odlučila je ući na tržište produkcijskog tiska upravo s ink jet rješenjem.  „Sasvim je jasno da je ink jet tehnologija koja još nije u potpunosti razvijena, za razliku od pisača na bazi tonera za koje se smatra da su na kraju svog tehnološkog razvoja na način da se ispis na bazi tonera ne može više toliko unaprijediti. Tehnologija elektrofotografije također se više neće mijenjati, tako da se pravi razvoj događa na tržištu ink jeta. To je za nas, kao novog igrača na tom tržištu, posebno važno“, istaknuo je gosp.  Marcel Ebbehorst, iz tvrtke Kyocera Europe.

U digitalnom tisku općenito pa tako i u digitalnom tisku SRA3 formata sve se više koristi oplemenjivanje proizvoda UV lakom i folijom koji će proizvod izdvojiti od drugih. MGI rješenja za oplemenjivanje proizvoda predstavo je gosp. Miroslav Bučanac iz tvrtke Konica Minolta Hrvatska. Riječ je uređajima MGI Unlimited Colour i Jet Varnsh MGI 3DS. Ovaj posljednji kombinira i lak i foliju, a moguće ga je koristiti  na uistinu širokom rasponu proizvoda i medija.

Tiskara Macan zadovoljan je korisnik oba ova uređaja, koji su im, kako je rekao gosp. Božidar Macan, vlasnik i direktor,  otvorili brojne mogućnosti. Koristit će ga, primarno, za izradu promotivnih proizvoda visoke kvalitete te ne sumnjaju da će stroj biti u pogonu cijelo vrijeme.

Još je puno zanimljivih tema kojih smo se dotakli u razgovoru s našim gostima, stoga vas pozivamo da odvojite 45 minuta i pogledate epizodu!

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content