Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Budućnost SRA3 formata pripada digitalnim tehnologijama

Prva jesenja epizoda online serijala „45 minuta o štampi“ Print Magazina, nakon letnje pauze, bila je posvećena temi Digitalne štampe SRA3 formata.
Reč je o segmentu grafičke industrije u kome je poslednjih godina u pogledu tehnologija nastala „prava gužva“.

Naime, ofsetna štampa je dugo držala primat u ovoj oblasti, kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu tiraža i formata. No, laserska, a poslednjih godina sve više i ink jet štampa postaju mu ozbiljna konkurencija. Mišljenja da budućnost  SRA3 formata pripada digitalnim tehnologijama bili su i naši sagovornici na ovu temu.

Kako je istakao g. Admir Joldić, iz kompanije Xerox, savremeni toneri omogućuju mnogu bolju definiciju tačkica i ujednačenost u reprodukciji velikih površina boje na podlozi, zbog čega je ponovljivost otiska jedna od glavnih prednosti laserskih tehnologija. Takođe, kod tehnologija na bazi tonera, uz klasičan CMYK, na tržištu su dostupne tehnologije koje nude zlatnu, srebrnu, metalik, lak, neon boje… Takvo rešenje u svojoj porodici Versant štampača nudi i Xerox.

Kompanija Grafoprojekt je od svojih početaka bila okrenuta digitalnoj štampi. U svom portfoliju štampača SRA3 formata koriste štampač Ricoh 7200, a kako je rekao g. Goran Božanić, vlasnik i direktor kompanije Grafoprojekt, jedan od razloga zašto su uzeli baš taj model je mogućnost štampe bele i laka. No, što se budućnosti tiče, istakao je da je gotovo siguran da će ink jet postati preovlađujuća tehnologija.

Što se ink jet tehnologije tiče, iako je još uvek ograničena na CMYK, za razliku od laserske tehnologije koja se zaustavlja na SRA3+ formatu, ink jet tehnologija, uz ne prevelika ulaganja, dostupna je do dimenzije B2 formata i više. Sagledavši sve te prednosti i kompanija Kyocera odlučila je da uđe na tržište produkcijske štampe upravo sa ink jet rešenjem.  „Sasvim je jasno da je ink jet tehnologija koja još nije u potpunosti razvijena, za razliku od štampača na bazi tonera za koje se smatra da su na kraju svog tehnološkog razvoja na način da se ispis na bazi tonera ne može više toliko unaprediti. Tehnologija elektrofotografije takođe se više neće menjati, tako da se pravi razvoj događa na tržištu ink jeta. To je za nas, kao novog igrača na tom tržištu, posebno važno“, istakao je g.  Marcel Ebbehorst, iz kompanije Kyocera Europe.

U digitalnoj štampi generalno, pa tako i u digitalnoj štampi SRA3 formata sve se više koristi oplemenjivanje proizvoda UV lakom i folijom koji će proizvod izdvojiti od drugih. MGI rešenja za oplemenjivanje proizvoda predstavio je g. Miroslav Bučanac iz kompanije Konica Minolta Hrvatska. Reč je uređajima MGI Unlimited Colour i Jet Varnsh MGI 3DS. Ovaj poslednji kombinuje i lak i foliju, a moguće ga je koristiti  na zaista širokom rasponu proizvoda i medija.

Štamparija Macan je zadovoljan korisnik oba ova uređaja, koji su im, kako je rekao g. Božidar Macan, vlasnik i direktor,  otvorili brojne mogućnosti. Koristićemo ga primarno za izradu promotivnih proizvoda visokog kvaliteta, pa ne sumnjaju da će štampač biti u upotrebi sve vreme.

Ima još puno zanimljivih tema kojih smo se dotakli u razgovoru s našim gostima, stoga vas pozivamo da odvojite 45 minuta i pogledate epizodu!

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content