PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalni zamor nova je prilika za tisak – Canon InsightReport

Rezultati najnovijeg izvješća tvrtke Canon Europe, „InsightReport – Stvaranje vrijednosti za kupce“ otkrivaju važne promjene u zahtjevima korisnika tiska. Ukazuju i na neiskorištene prilike za tiskare i interne odjele za tisak. Komentar dobivenih rezultata kao i viđenje cjelokupnog stanja i kretnja na relaciji pružatelji – korisnici usluga tiska, za Print Magazin dao je gosp. Mathew Faulkner, viši voditelj marketinga u odjelu poslovanja s profesionalnim tiskom za regiju EMEA u tvrtki Canon Europe.

Nažalost, još uvijek živimo s pandemijom Covid-19. Za početak recite nam koja bi to bila najdragocjenija lekcija koju bi grafička industrija trebala naučiti iz ove situacije?

Prije svega moram reći da je ova pandemija ubrzala mnoge trendove kao što je, primjerice, digitalna transformacija. No, promijenila je i način na koji živimo i radimo. Sve to će napraviti dodatni pritisak na sektor marketinga koji će morati raditi puno više, ali s puno manje resursa i s puno manjim budžetima. No, s druge strane, a kako stoji i u izvješću Canon InsightReport, ovo je ujedno i odlična prilika za tiskare koji sada imaju mogućnost pokazati što u ovoj situaciji može pružiti tisak, kako ga se može koristiti te na koji način mjeriti rezultate. 

Predstavite nam ukratko glavne zaključke InsightReport-a.

Tržište se značajno promijenilo posljednjih nekoliko godina, no još uvijek ima područja koja imaju prostora za razvoj. Kako sam već rekao, marketing sada mora raditi s puno manje resursa te svaki marketinški trošak mora biti opravdan. To je dovelo do sve većeg okretanja prema digitalnoj komunikaciji jer pruža nešto što se može lako mjeriti. No, sve se češće, isto tako, postavlja pitanje efikasnosti digitalne komunikacije. S druge strane brendovi su svjesni da je tisak nešto što funkcionira, no trebaju pomoć tiskara kako bi mogli mjeriti tu efikasnost. Mišljenja sam da upravo tu leži prilika za pružatelje usluga tiska, moraju biti proaktivni vodiči i ponašati se više kao konzultanti.

Tisak se vrlo često shvaća kao i svaka druga roba, no istraživanje Canon InsightReport je pokazalo da brendovi na prvom mjestu traže kvalitetu. Cijena je bitna, no ipak je na drugom mjestu, iza kvalitete. Brendovi, dakle, cijene tiska prvenstveno zbog kreativnosti te vidljivosti koju pruža.  

Prilično iznenađenje je i podatak da je samo 20% korisnika usluga tiska zadovoljno s uslugama tiskare u cjelini.

U grafičkoj industriji prisutan je veliki stupanj lojalnosti. Rezultati pokazuju da je 80% brendova lojalno istoj tiskari. Ovdje moram jasno naglasiti nešto što se ne navodi u Izvješću, a to je da, unatoč tome što je tek 20% korisnika zadovoljno uslugama svoje tiskare, tiskare ne rade loš posao, naprotiv, pružaju konstantnu podršku, kvalitetu i to po prihvatljivoj cijeni. S druge strane, postoje oni koji traže nešto više, koji od tiskare traže da im pomogne opravdati troškove, da im da ekspertizu i određene smjernice koje im nedostaju

Jesu li očekivanja korisnika usluga tiska realna?

Postoji jasan trend među korisnicima usluga tiska, a to je pokazao i Canon InsightReport, da od svoje tiskare žele da bude više kao konzultant, da pruži savjete od povjerenja vezane uz primjerice odabir materijala, tisak, doradu… Naglašavam, ne mislim pritom da tiskare sada loše rade svoj posao. Ove promjene koje se događaju na tržištu brend marketinga svakako su ubrzane pandemijom. Naime, dogodila im se tzv. moderna marketinška dilema, odnosno našli su se pod pritiskom kako s manje napraviti više.

Što se tiska tiče, jedno od najvažnijih pitanja za brendove tiče se onoga kako mjeriti utjecaj tiska. No, također je neupitno da postoji svojevrsna praznina između onoga što brendovi trebaju i onoga što im tiskare pružaju. Sasvim je realno što korisnici usluga tiska imaju takve potrebe, no to je ujedno i odlična prilika za tiskare.    

Canon_InsightReport

Canon InsightReport pokazao je da je na tržištu prisutan svojevrsni digitalni zamor. Može li ovo biti nova velika prilika za tisak?  Kako općenito vidite budućnost tiska?

Digitalni zamor je nešto o čemu u Canonu pričamo već neko vrijeme, a i istraživanje je pokazalo da je to pojam koji brendovima predstavlja pravi izazov. Tu definitivno leži velika prilika za tisak. Činjenica je da će digitalni mediji i tisak i u budućnosti funkcionirati  harmonizirano zajedno. Na tržištu je vidljivo da su integrirane kampanje koje kombiniraju digitalno i tisak najefikasnije, najviše se pamte i najupečatljivije.

Jedna od vrućih tema u tiskarskoj industriji danas je digitalna transformacija i industrija 4.0. Jesu li tiskari svjesni njezine važnosti?

Automatizacija i efikasan workflow definitivno su vruće teme. Unatoč naprednim rješenjima, jedan od ključnih rezultata koje je pokazalo istraživanje je da korisnici usluga tiska smatraju da je tisak teško mjeriti te da je relativno spor. To su zablude koje grafička zajednica mora nadići.
Evo primjera gdje tiskare mogu stvarno djelovati kao konzultanti. Primjerice kada stavite QR kod na proizvod, taj kod može ciljati na točno određene pojedince ili geografsku regiju i točno se zna kada je napravljena određena interakcija. Sljedeći korak bila bi proširena stvarnost (AR), interakcija koja donosi sasvim novu razinu iskustva i za kupce i za vlasnike brendova. Dakle, pomoću QR koda ili AR -a moguće je jednostavno skupljati podatke i tu tisak postaje mjerljiv.

Koji bi bio vaš savjet tiskarima, kako se nositi sa svim izazovima s kojima se suočavaju?

Još uvijek se nalazimo u izazovnim i nepredvidivim vremenima, no unatoč svemu postoji optimizam i što se tiče povratka volumena ispisa i što se tiče prilika. Kada se bilo koji posao suoči s ovakvim izazovima treba izvući benefite iz onoga što se radi dobro. Klijenti će sigurno dobro reagirati na prilike koje svaka tiskara iznutra naglašava. Mislim da bi svatko trebao pronaći dva do tri ključna područja u kojima su najbolji i koja mogu biti prilika za unaprijediti odnose s klijentima i dodati ekstra vrijednost   

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content