PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalni zamor je nova prilika za štampu

Rezultati najnovijeg izveštaja kompanije Canon Europe, „InsightReport – Stvaranje vrednosti za kupce“ otkrivaju važne promene u zahtevima korisnika štampe. Ukazuju i na neiskorišćene prilike za štamparije i interne sektore za štampu. Komentar dobijenih rezultata kao i viđenje celokupnog stanja i kretanja na relaciji pružaoci – korisnici usluga štampe, za Print Magazin dao je g. Mathew Faulkner, viši rukovodilac marketinga u sektoru poslovanja sa profesionalnom štampom za EMEA region u kompaniji Canon Europe.

Nažalost, još uvek živimo sa pandemijom Covid-19. Za početak, recite nam koja bi bila najdragocenija lekcija koju bi grafička industrija trebalo da nauči iz ove situacije?

Pre svega moram reći da je ova pandemija ubrzala mnoge trendove kao što je, npr, digitalna transformacija. Ali, promenila je i način na koji živimo i radimo. Sve to će napraviti dodatni pritisak na sektor marketinga koji će morati mnogo više da radi, ali sa mnogo manje resursa i sa manjim budžetima. Ali, s druge strane, a kako stoji u izveštaju Canon InsightReport, ovo je ujedno i odlična prilika za štamparije koje sada imaju mogućnost da pokažu šta u ovoj situaciji štampa može da pruži, kako se može koristiti i na koji način se mogu meriti rezultati. 

Predstavite nam ukratko glavne zaključke InsightReport-a.

Tržište se značajno promenilo u poslednjih nekoliko godina, ali još uvek ima oblasti koje imaju prostora za razvoj. Kako sam već rekao, marketing sada mora da radi sa mnogo manje resursa i svaki marketinški trošak mora biti opravdan. To je dovelo do sve većeg okretanja digitalnoj komunikaciji jer pruža nešto što se može lako meriti. No, sve se češće, isto tako, postavlja pitanje efikasnosti digitalne komunikacije. S druge strane brendovi su svesni da je štampa nešto što funkcioniše, ali treba im pomoć štampara kako bi mogli da izmere tu efikasnost. Mislim da upravo tu leži prilika za pružaoce usluga štampe, moraju biti proaktivni vodiči i ponašati se više kao konsultanti.

Štampa se vrlo često shvata kao i svaka druga roba, ali istraživanje Canon InsightReport je pokazalo da brendovi na prvom mestu traže kvalitet. Cena je bitna, ali je ipak na drugom mestu, iza kvaliteta. Brendovi, dakle, cene štampu prvenstveno zbog kreativnosti i vidljivosti koju pruža.  

Prilično iznenađenje je i podatak da je samo 20% korisnika usluga štampe zadovoljno uslugama štamparija u celosti.

U grafičkoj industriji prisutan je veliki stepen lojalnosti. Rezultati pokazuju da je 80% brendova lojalno istoj štampariji. Ovde moram jasno naglasiti nešto što se ne navodi u Izveštaju, a to je da, uprkos tome što je tek 20% korisnika zadovoljno uslugama svoje štamparije, one ne rade loš posao, naprotiv, pružaju konstantnu podršku, kvalitet i to po prihvatljivoj ceni. S druge strane, postoje oni koji traže nešto više, koji od štamparije traže da im pomogne da opravdaju troškove, da im da ekspertizu i određene smernice koje im nedostaju.

Jesu li očekivanja korisnika usluga štampe realna?

Postoji jasan trend među korisnicima usluga štampe, a to je pokazao i Canon InsightReport, da od svoje štamparije žele da bude više kao konsultant, da pruži savete od poverenja u vezi sa npr. odabirom materijala, štampom, doradom… Naglašavam, ne mislim pritom da štamparije sada loše rade svoj posao. Ove promene koje se događaju na tržištu brend marketinga svakako su ubrzane pandemijom. Naime, dogodila im se tzv. moderna marketinška dilema, odnosno našli su se pod pritiskom kako sa manje da naprave više.

Što se štampe tiče, jedno od najvažnijih pitanja za brendove tiče se onoga kako meriti uticaj štampe. No, takođe je nesumnjivo da postoji svojevrsna praznina između onoga što je brendovima potrebno i onoga što im štamparije pružaju. Sasvim je realno da korisnici usluga štampe imaju takve potrebe, a to je ujedno i odlična prilika za štamparije.    

Canon_InsightReport

Canon InsightReport pokazao je da je na tržištu prisutan svojevrsni digitalni zamor. Može li ovo biti nova velika prilika za štampu?  Kako generalno vidite budućnost štampe?

Digitalni zamor je nešto o čemu u Canonu pričamo već neko vreme, a i istraživanje je pokazalo da je to pojam koji brendovima predstavlja pravi izazov. Tu definitivno leži velika prilika za štampu. Činjenica je da će digitalni mediji i štampa i u budućnosti funkcionisati  zajedno, u harmoniji. Na tržištu je vidljivo da su integrisane kampanje koje kombinuju digitalno i štampu najefikasnije, najviše se pamte i najupečatljivije su.

Jedna od vrućih tema u štamparskoj industriji danas je digitalna transformacija i industrija 4.0. Jesu li štampari svesni njene važnosti?

Automatizacija i efikasan workflow definitivno su vruće teme. Uprkos naprednim rešenjima, jedan od ključnih rezultata koje je pokazalo istraživanje je da korisnici usluga štampe smatraju da je štampu teško meriti i da je relativno spora. To su zablude koje grafička zajednica mora da prevaziđe.

Evo primera gde štamparije mogu stvarno da deluju kao konsultanti. Npr. kada stavite QR kod na proizvod, taj kod može da cilja tačno određene pojedince ili geografsku regiju i tačno se zna kada je napravljena određena interakcija. Sledeći korak bila bi proširena stvarnost (AR), interakcija koja donosi sasvim nov nivo iskustva i za kupce i za vlasnike brendova. Dakle, pomoću QR koda ili AR -a moguće je jednostavno skupljati podatke i tu štampa postaje merljiva.

Koji bi bio vaš savet štamparijama, kako da se nose sa svim izazovima sa kojima se suočavaju?

Još uvek se nalazimo u izazovnim i nepredvidivim vremenima, no uprkos svemu postoji optimizam i što se tiče povratka volumena štampe i što se tiče prilika. Kada se bilo koji posao suoči s ovakvim izazovima treba izvući benefite iz onoga što se radi dobro. Klijenti će sigurno dobro reagovati na prilike koje svaka štamparija iznutra naglašava. Mislim da bi svako trebalo da pronađe dva do tri ključna područja u kojima je najbolji i koja mogu biti prilika za unapređenje odnose s klijentima i da na taj način doda ekstra vrednost.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content