Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Covid-19 grafičare okreće online prodaji i web2print rješenjima

Budućnost digitalnog tiska i utjecaj pandemije Covid-19 na daljnji razvoj grafičkog tržišta bila je tema webinara kojeg je prošli tjedan organizirala tvrtka Mimaki zajedno s udrugom FESPA, a sve u sklopu Mimaki virtualnog festivala tiska.

Svoje viđenje daljnjeg razvoja digitalnog tiska i njegovog potencijala iznijeli su Ronald van den Broek, generalni direktor prodaje za EMEA regiju u Mimaki Europe i Christian Duyckaert, globalni predsjednik FESPA-e. Webinar je moderirala Danna Drion, direktorica marketinga za EMEA regiju u Mimaki Europe.

Važno je preorijentirati se

FESPA, kao globalna organizacija, u stalnom je kontaktu s tiskarskom zajednicom koja je zaista snažno pogođena krizom izazvanom koronavirusom, rekao je u uvodu Gosp. Duyckaert. Opseg poslova kod većine europskih tiskara pao je između 50 i 80 posto. No, kako je istaknuo, neke su se tiskare vrlo brzo preorijentirale i u ovom periodu uspješno radile proizvodeći zaštitne predmete, maske, pregrade, informacijske displeje, upute.….

Sve one koje to nisu mogle napraviti, najviše muči kako ponovno u što kraćem roku pokrenuti posao. Kratkoročno, mišljenja je da to još uvijek mogu biti proizvodi povezani s koronavirusom, no sljedeći korak svakako bi trebao biti usmjeren na nove proizvode i nove prodajne alate, prije svega online prodaju i web2print rješenja za koja vjeruje da ih vrlo skoro očekuje velik uspjeh.

I Ronald van den Broek vidi potencijal u web2print portalima, a za Mimaki to znači porast potrebe za automatiziranim workflow rješenjima koja već razvijaju i koja će uskoro predstaviti tržištu.

Nove potrebe tržišta

S druge strane Mimaki kao proizvođača tehnologija zanima još jedan pogled na tržište. „Vrlo je teško predvidjeti kako će dalje ići ulaganje u strojeve i opremu. Prema podacima za prvi kvartal ove godine Mimakiju je prodaja pala oko 15 posto, a drugi i treći kvartal očekujemo da će biti još lošiji“, kazao je  Ronald van den Broek. Najvažnije će, prema njegovu mišljenju, biti uspostaviti dinamiku prodaje, odnosno vidjeti mogu li i pod kojim uvjetima tvrtke ulagati.

Covid-19 kriza još je više istaknula potrebu za malim naklada i brzim izmjenama poslova, pa gosp. van den Broek smatra da će se mnogi konvencionalni tiskari zbog novih zahtjeva tržišta sve se više približavati digitalnoj tehnologiji. Brzina isporuke samo je jedan od elemenata koji će pogurati digitalni tisak još dalje, smatra.

Što se tiče predviđanja o potencijalima na tržištu, slažu se da su nove aplikacije svakako budućnost. „Tisak velikog formata, tisak tapeta, rješenja za uređenje interijera, tekstil područja su koja i dalje očekuje snažni rast. Tehnologija je toliko napredovala da će mogućnosti biti limitirane samo vlastitom kreativnošću“, smatra gosp. Duyckaert.

Ronald van den Broek uvjeren je da sve više ljudi prepoznaje mogućnosti tiska u svakodnevnom životu čemu je značajno pridonijela customizacija proizvoda. „Kreativnost koja je viđena na djelu prošlih tjedana u obliku personaliziranih maski dokaz je da se industrija vrlo brzo može prilagoditi uvjetima na tržištu. Važno je dakle znati da mi grafičari ustvari ne prodajemo tisak, prodajemo vizualnu komunikaciju, odnosno iskustvo“, zaključio je.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content