Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

COVID-19 grafičare okreće online prodaji i WEB2PRINT rešenjima

Budućnost digitalne štampe i uticaj pandemije Covid-19 na dalji razvoj grafičkog tržišta bila je tema webinara koji je prošle nedelje organizovala kompanija Mimaki zajedno s udruženjem FESPA, a sve u sklopu Mimaki virtuelnog festivala štampe.

Svoje viđenje daljeg razvoja digitalne štampe i njegovog potencijala izneli su Ronald van den Broek, generalni direktor prodaje za EMEA regiju u Mimaki Europe i Christian Duyckaert, globalni predsednik FESPA-e. Webinar je moderirala Danna Drion, direktorka marketinga za EMEA regiju u Mimaki Europe.

Važno je preorijentisati se

FESPA, kao globalna organizacija, u stalnom je kontaktu sa zajednicom štampara koja je zaista snažno pogođena krizom izazvanom korona virusom, rekao je u uvodu g. Duyckaert. Raspon poslova kod većine evropskih štampara pao je između 50 i 80 odsto. No, kako je istakao, neke štamparije su se vrlo brzo preorijentisale i u ovom periodu uspešno radile, proizvodeći zaštitne predmete, maske, pregrade, informacijske displeje, uputstva.….

Sve one koji to nisu uspeli, najviše muči kako ponovo u što kraćem roku pokrenuti posao. Kratkoročno gledano, to bi i dalje mogli biti proizvodi povezani sa korona virusom, ali sledeći korak bi svakako trebalo da bude usmeren na nove proizvode i nove prodajne alate, pre svega na online prodaju i web2print rešenja za koja veruje da ih uskoro očekuje velik uspeh.

I Ronald van den Broek vidi potencijal u web2print portalima, a za Mimaki to znači porast potrebe za automatizovanim workflow rešenjima koja već razvijaju i koja će uskoro predstaviti tržištu.

Nove potrebe tržišta

S druge strane, kompaniju Mimaki kao proizvođača tehnologija zanima još jedan pogled na tržište. „Vrlo je teško predvideti kako će ići dalje ulaganje u mašine i opremu. Prema podacima za prvi kvartal ove godine, kompaniji Mimaki je prodaja opala za oko 15 odsto, a očekujemo da će drugi i treći kvartal biti još gori“, potvrdio je  Ronald van den Broek. Najvažnije će, prema njegovom mišljenju, biti da se uspostavi dinamika prodaje, odnosno, da se vidi da li kompanije mogu da ulažu i pod kojim uslovima.

Covid-19 kriza još je više istakla potrebu za malim tiražima i brzim izmenama poslova, pa g. Ronald van den Broek smatra da će se mnogi konvencionalni štampari zbog novih zahteva tržišta sve se više približavati digitalnoj tehnologiji. On smatra da je brzina isporuke samo jedan od elemenata koji će digitalnu štampu pogurati još dalje.

Što se tiče predviđanja u vezi sa potencijalima na tržištu, slaže se da su nove aplikacije svakako budućnost. „Štampa velikog formata, štampa tapeta, rešenja za uređenje enterijera, tekstil – oblasti su koje i dalje čeka značajan rast. Tehnologija je toliko napredovala da će mogućnosti biti limitirane samo sopstvenom kreativnošću“, smatra g. Duyckaert.

Ronald van den Broek je uveren je da sve više ljudi prepoznaje mogućnosti štampe u svakodnevnom životu, čemu je značajno doprinela personalizacija proizvoda. „Kreativnost koja je viđena na delu tokom prošlih nedelja u obliku personalizovanih maski, dokaz je da industrija može vrlo brzo da se prilagodi uslovima na tržištu. Važno je dakle znati, da mi grafičari u stvari ne prodajemo štampu, prodajemo vizuelnu komunikaciju, odnosno iskustvo“, zaključio je.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content